Legea care sancționează deep-fake va fi votată săptămâna viitoare

0
Publicat:

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, a declarat joi că săptămâna viitoare va fi supusă la vot o inițiativă legislativă împotriva fenomenului „deepkafe”. Potrivit ministrului, Legea prevede pedeapsă cu închisoare de până la doi ani pentru cei care nu vor respecta reglementările necesare și amenzi între 600 de lei şi 90.000 de lei pentru cei care distribuie cu bună știință astfel de videoclipuri generate de către un soft de inteligenţă artificială generativă.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan Foto: Arhivă
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan Foto: Arhivă

Este foarte clar că anul 2024 aduce nişte provocări pentru întreaga omerire, nu doar pentru România. 4 miliarde de oameni de pe întreg mapamondul îşi aleg conducătorii pentru următorii patru sau cinci ani  de zile. Vă dați seama, e o schimbare uriașă odată cu avansarea noilor tehnologii, mai ales pentru faptul că ajungem în situaţia în care, dincolo de clipurile amuzante pe care le primim sau le vedem pe reţelele de socializare, avem şi astfel de fake-uri grosolane care folosesc imaginea  publică a unor miniştri, membri ai Guvernului României, pentru promovarea unor scheme financiare ilegale, care efectiv duc în situația în care oamenii să piardă bani câștigați legitim atunci când se uită și urmează să acceseze un anumit link care poate să fie infestat și care poate să le intre automat în caluclator. (...) Nu mai vorbim de un deepkafe că vedem președintele României cântă la un acordeon , suntem într-o situație extrem de gravă zic eu, pentru că sunt tehnologii în fața cărora nici măcar cele mai mari platforme mondiale, în baza cărora se fac astfel de promovări de la Google până la Meta nu știu cum să le facă față”, a declarat, joi seară, Bogdan Ivan, la TVR Info.

Ministrul a explicat de asemenea că legea „deepfake” urmează să fie supusă la vot săptămâna viitoare.

"E extrem de grav și pentru a preîntâmpina aceste lucruri aven nevioie de două paliere extrem de importante: prima- legislația. Iar din acest punct de vedere săptămâna viitoare o să fie supusă la vot această iniţiativă legislativă, care prevede următorul lucru: pentru cei care creează astfel de conţinut, fără să scrie explicit pe cel puţin 15% din suprafaţa clipului video sau a fotografiei că este un clip video artificial generat de către un soft de inteligenţă artificială generativă, riscă inclusiv închisoare până la doi ani (...). Cei care fac riscă - pe lângă amenzi - inclusiv închisoare. Cei care distribuie un astfel de conţinut, ştiind că este unul care nu reflectă realitatea, riscă să fie amendaţi cu sume între 600 de lei şi 90.000 de lei", a explicat ministrul.

Ministrul Cercetării a subliniat de asemenea că în acest an electoral va fi foarte importantă combaterea acestor fenomene deoarece: „ vorbim de însăşi democraţia din multe state din Uniunea Europeană”.

Oficialul a precizat totodată, că un al act normativ extrem de important „Digital Services Act”, inițiat în iunie anul trecut, și „care presupune că toate drepturile care sunt astăzi în lumea fizică să fie valabile și în lumea virtuală”, a trecut de Guvern și se află în Parlament.

Ministrul a spus totodată că în ce privește atacul cibernetic de la serverele Camerei Deputaţilor, acesta a fost efectuat de o grupare de hackeri din afara ţării, care a fost identificată și va răspunde în faţa legii.

"Vreau să fie foarte clar, de acum patru zile nu mai este, a fost anulată şi revendicarea, au fost şterse şi toate acele fişiere cu informaţii, mare parte dintre ele publice, cu excepţia documentelor de identitate personală, cartea de identitate a premierului şi a liderului UDMR, în urma diligenţelor foarte clare făcute de statul român, au dispărut. A fost asumat acel atac cibernetic de vreo trei grupări de hackeri din afara țării care și l-au asumat, doar una este cea reală care l-a și făcut. În urma colaborării din țara noastră cu autoritățile din alte state au fost banați și vor răspunde în fața legii", a mai spus Bogdan-Gruia Ivan. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite