Cîţu: După aprobarea PNRR la sfârşitul acestei luni, avem responsabilitatea punerii sale în aplicare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Declaraţii Guvern FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Declaraţii Guvern FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Premierul Florin Cîţu a declarat în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române că PNRR urmează să fie aprobat la finalul lunii, iar Guvernul României are responsabilitatea punerii sale în aplicare şi nu se va abate de la acest obiectiv

După aprobarea PNRR de către Comisia Europeană, care va veni în curând, chiar la sfârşitul acestei luni, avem responsabilitatea punerii sale în aplicare, iar Guvernul României nu se abate de la acest obiectiv. PNRR şi bugetul multianual european ne vor permite să canalizăm aceste resurse extraordinar de importante pentru reconstrucţia post-criză, dar si pentru a atinge obiectivele de dezvoltare pe termen mediu şi lung ale ţării. Creşterea şi dezvoltarea României trebuie să se sprijine pe o creştere economică robustă şi sustenabilă, locuri de muncă, măsuri de stimulare a mediului de afaceri, în special a IMM-urilor, precum şi a investiţiilor străine. Sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, prin acţiunile de diplomaţie economică, precum şi al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, prin reţeaua de ataşaţi economici din cadrul misiunilor diplomatice, trebuie să fie, calitativ şi cantitativ, din ce în ce mai mare. Îmi doresc să avem o diplomaţie economică cât mai eficientă şi să stimulăm schimburile comerciale cu o gamă cât mai diversă a partenerilor externi. Vă rog să acordaţi o atenţie specială obiectivului creşterii investiţiilor străine directe la noi în ţară.

Premierul a mai declarat că „aşa cum a menţionat şi domnul preşedinte Klaus Iohannis, întărirea rezilienţei Uniunii Europene presupune acţiune în plan intern şi extern, căci rezilienţa Uniunii depinde nu doar de rezilienţa instituiţilor şi statelor membre, dar şi de rezilienţa vecinătăţilor sale. Ceea ce avem nevoie astăzi este creşterea capacităţilor de anticipare, răspuns şi redresare”.

Potrivit premierului, „NATO a avut o contribuţie majoră la gestionarea efectelor pandemiei, pe cel puţin două planuri: prevenirea transformării crizei pandemice într-una de securitate şi reproiectarea viziunii geopolitice asupra viitorului comunităţii noastre strategice, cu menţinerea garanţiilor de securitate care ne leagă”.

Florin Cîţu a mai declarat că „sunt esenţiale şi rezilienţa Parteneriatului strategic UE-SUA şi a fiecărui partener în parte, alături de cooperarea în complementaritate între UE şi Alianţa Nord-Atlantică. Nu pot să omit nici importanţa avansului în direcţia consolidării rezilienţei alături de partenerii estici ai UE. Din acest punct de vedere, un astfel de curs este esenţial şi pentru Republica Moldova, unde noile condiţii politice sunt cât se poate de favorabile. Vă rog să continuaţi să pregătiţi şedinţa comună de guvern pe care o vom avea în scurt timp, astfel încât să se desfăşoare cu rezultate substanţiale în sprijinul procesului de reformă asumat de noul guvern de la Chişinău.

„În ansamblu, vecinătăţile europene, de la Marea Neagră la Balcanii de Vest, şi nu numai, trebuie avute în vedere ca prioritare pentru realizarea obiectivelor de politică externă. Nu în ultimul rând, trebuie să ne orientăm din ce în ce mai mult, în contextul special pe care îl traversăm, alături de partenerii europeni şi transatlantici, spre strângerea legăturilor şi conlucrarea cu state like-minded din zona Asia-Pacific. Rezultatul principal al cooperării României cu statele din zona Asia-Pacific s-a văzut atât în 2020, cât şi în 2021, pe fundalul pandemiei. Ne bucurăm că România este unul din statele cu care ţări precum Australia, Coreea de Sud, India sau Vietnam au cooperat şi cooperează strâns”, a mai completat premierul Florin Cîţu.

Citeşte şi Iohannis, despre criza guvernamentală:  „Vă garantez că vom găsi cele mai bune soluţii. Nu ne abatem de la parcursul european”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite