Ciolacu: Prețul la energie trebuie să intre într-un sistem reglementat

0
Publicat:

Șeful PSD Marcel Ciolacu a reiterat poziția privind reglementarea prețului la energie, afirmând că liderii Coaliției trebuie să vină cu un pachet solid pentru iarna aceasta pentru persoanele casnice, vulnerabile. 

Marcel Ciolacu insită că reglementarea prețului la enerie este singura soluție FOTO Arhivă
Marcel Ciolacu insită că reglementarea prețului la enerie este singura soluție FOTO Arhivă

„Rămân consecvent și cred că energia și prețul la energie trebuie să intre într-un sistem reglementat. Prețul la energie trebuie să fie un preț unic. Pentru persoanele casnice, vulnerabile – aici, Olguța Vasilescu este una dintre persoanele cu cea mai mare experiență din domeniu – trebuie să venim cu un pachet solid pentru a depăși această iarnă și această perioadă de criză energetică, unde iarăși, nu suntem noi de vină că cineva a semnat să închidă anumite capacități de producție”, a spus Marcel Ciolacu joi. 

Șeful social-democraților a continuat afirmând: „Nu suntem noi de vină că nu s-au luat anumite măsuri la timpul potrivit sau când s-a făcut liberalizarea prețului s-a spus românilor că o să scadă prețul – uite că n-a scăzut! A crescut. Dar cel mai grav dintre toate, nu cred că e vreunul de vină pentru că toată producția de energie electrică a fost vândută în România pe anul acesta. Totuși, companiile care produc energie electrică în România încă au capital majoritar de stat și cu siguranță vor avea și în continuare”, a mai completat Ciolacu. 

PSD, draft pentru modificările la OUG pe Energie 

Mai mult, șeful PSD a anunțat că partidul său are un un draft cu modificările la Ordonanţa pe energie, afirmând că ar dori să vadă o propunere din partea actualului ministru. 

Purtătorul de cuvânt al social-democraților le-a transmis colegilor din PNL că trebuie să accepte că reglementarea temporară a prețului la energie și gaze este singura „soluție viabilă”. „Le propunem să nu mai stea încremeniți în trecut și să privească alături de noi spre viitor, adică să accepte că singura soluție viabilă este reglementarea temporară a prețului energiei și gazelor”, a spus Oprea, într-un răspuns pentru purtătorul de cuvânt al PNL, care a afirmat că este riscant ca după intrarea în vigoare a ordonanței pe energie să vină o schimbare atât de bruscă, cum ar fi revenirea la piața reglementată prin lege.

De asemenea, Radu Oprea i-a mai transmis liberalului că „declarații de genul celei de azi a purtătorului de cuvânt al PNL Ionuț Stroe, îl pun pe premierul Ciucă într-o situație extrem de delicată față de români”. 

„Deocamdată este destul de riscant ca la nici 2 sau 3 săptămâni la intrearea îăn vigoare a unei ordonanțe de urgentă să să vii cu o asemenea schimbare bruscă și să propui o piață reglementată printr-o nouă lege”, afirmase anterior liberalul Ionuț Stroe transmițând social-democraților că trebuie să vină cu inițiativa în Coaliție. 

Ciucă: S-a cerut acordul ca centralele pe cărbune să poată fi trecute în rezervă

Premierul Nicolae Ciucă a explicat în urma vizitei la Bruxelles că s-a cerut acordul oficialilor europeni, astfel încât centralele pe cărbune să poată fi trecute în rezerva tehnică, pentru ca în momentul în care avem nevoie de asigurarea securităţii energetice şi echilibrarea energetică, „în baza unor proceduri foarte bine convenite la nivelul comisiilor de specialitate”, să poată fi repuse în funcţiune, potrivit News. 

Despre închiderea centralelor pe cărbune, conform jalonului din PNRR, premierul a spus că i-a „explicat comisarului european situaţia specifică a României, şi anume că România se găseşte într-o regiune unde este nevoie să arătăm că această solidaritate de care vorbim, la nivelul întregii Uniuni şi a întregii comunităţi a statelor democratice, că acest specific necesită, de la sine, şi înţelegerea condiţiilor de securitate energetică”.

„Am explicat că aceste grupuri energetice care, aşa cum au fost asumate, este vorba de două grupuri de 600 de MW, fiecare dintre ele de 300, urmează să fie scoase din funcţiune şi ele, fiind în continuare funcţionale şi putând fi folosite, am cerut acordul astfel încât să poată fi trecute în rezerva tehnică, pentru ca în momentul în care avem nevoie de asigurarea securităţii energetice şi echilibrarea energetică, în baza unor proceduri foarte bine convenite la nivelul comisiilor de specialitate, să poată fi repuse în funcţiune”, a mai spus premierul Ciucă, potrivit sursei citate. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite