Ciolacu: „Apreciez sprijinul Cehiei pentru aderarea României la Spațiul Schengen”. Ce schimburi comerciale au fost între cele două țări

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu președintele Senatului Parlamentului Republicii Cehe, Miloš Vystrčil. Prinicpala tema a întrevederii a fost cooperarea bilaterală și sprijinul Cehiei pentru aderarea României la Spațiul Schengen.

Întrevedere Marcel Ciolacu și presedintele Senatului Republicii Cehe. Foto Gov.ro
Întrevedere Marcel Ciolacu și presedintele Senatului Republicii Cehe. Foto Gov.ro

La întrevedere au participat prim-ministrul Ciolacu, vicepremierul Marian Neacșu și reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului. Premierul Ciolacu a mulțumit pentru sprijinul Cehiei pentru aderarea României la Spațiul Schengen. „Prim-ministrul Ciolacu a apreciat sprijinul Cehiei pentru aderarea României la Spațiul Schengen și susținerea parcursului european al Republicii Moldova”, conform comunicatului de presă transmis de Guvern.

Potrivit sursei citate, printre temele de discuții se numără aspectele legate de securitatea regională.  În acest context, președintele Senatului ceh a salutat ajutorul substanțial acordat de țara noastră Ucrainei, inclusiv în ceea ce privește tranzitul de cereale.

Reprezentanții României și Cehiei au convenit ca cele două state să aibă o perspectivă comună în efortul de a readuce încrederea cetățenilor în valorile democrației și ale statului de drept. Scopul este diminuarea tendințelor populiste, care sunt prezente în mai multe state membre din Uniunea Europeană.  

În cadrul întrevederii, prim-ministrul României a subliniat importanța cooperării economice bilaterale. Acesta este un pilon central al relațiilor româno-cehe, mai ales că în 2022, volumul total al schimburilor comerciale a atins nivelul record de 6 miliarde euro.

Aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI

Tema aderării celor două state figurează pe ordinea de zi a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 5 decembrie. Cu toate că Viena a transmis că se opune în continuare extinderii zonei de liberă circulație, este pusă mențiunea „posibil” în ceea ce privește votul.

Președinția spaniolă a UE, precum și Comisia Europeană au anunțat în mai multe rânduri că cele două țări trebuie primite în Schengen. Dincolo de faptul că cetățenii români și bulgari sunt discriminați și costurile economice, eurodeputații atrag atenția că „dreptul de veto asupra aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen poate duce la apariția unui sentiment antieuropean în aceste țări, conducând astfel la o scădere a încrederii în proiectul UE și în instituțiile sale”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite