Cine este judecătorul Augustin Zegrean, reales preşedinte la Curtea Constituţională a României
0Augustin Zegrean, reconfirmat, ieri, în funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR) pentru următorii trei ani, a fost numit judecător la CCR în anul 2007 pe filiera Partidul Democrat-Traian Băsescu.
Zegrean s-a născut în 29 martie 1954, în localitatea Sânmartin, judeţul Cluj. În anul 1980, a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi, în acelaşi an, a devenit consilier juridic la două companii din Bistriţa (COMAT şi ELECTRICA).
În anul 1990, proaspăt înscris pe listele Frontului Salvării Naţionale, candidează şi câştigă un post de senator, pe care îl va ocupa timp de doi ani. Între anii 1990 şi 1992, este vicepreşedinte al Comisiei juridice a Senatului şi membru al Comisiei de redactare a Constituţiei României.
În anul 1992 se retrage din viaţa politică, dar revine în 2004 când se înscrie în Partidul Democrat (PD) condus de Traian Băsescu. Pe listele acestui partid, candidează şi câştigă un fotoliu de deputat (legislatura 2004-2008).
Cu un an înainte de încheierea mandatului, în 13 iulie 2007, Zegrean îşi dă demisia din Parlament. El este numit judecător la CCR pe filiera PD-Traian Băsescu, pentru un mandat de nouă ani.
Însă peste trei ani, în 17 iunie 2010, judecătorul Augustin Zegrean este ales preşedinte la CCR cu cinci voturi „pentru“ şi trei voturi „împotrivă“, iar un vot a fost anulat.
Luni, noii judecători ai Curţii Constituţionale, Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu, numiţi pentru un mandat de nouă ani, au depus jurământul de învestitură, în faţa şefului statului, într-o ceremonie desfăşurată la Palatul Cotroceni.
După depunerea jurământului de învestitură, membrii Curţii Constituţionale s-au reunit în prima şedinţă în noua componenţă, în care a fost ales preşedintele CC, pentru următorii trei ani.
Augustin Zegrean a obţinut un nou mandat de trei ani, după o victorie categorică în detrimentul lui Tudorel Toader, cu şapte voturi „pentru“ şi doar două „împotrivă“.
După numire, preşedintele CCR şi-a lăudat noii colegi, inclusiv pentru că întineresc Curtea. „Este un câştig pentru toată lumea.Nu va fi mai jos Curtea decât până acum. Dar va fi mult mai tânără. Înainte aveam peste 600 de ani toţi la un loc, acum avem doar 520“, a calculat preşedintele Curţii.
Potrivit articolul 5 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, CCR se compune din nouă judecători numiţi pentru un mandat de nouă ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit, trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României. De asemenea, acelaşi articol prevede că CC se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.