Ce spune ministrul Dezvoltării despre reorganizarea administrativ-teritorială
0Ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, a subliniat necesitatea unei reforme administrativ-teritoriale în România, punctând însă că în actualul mandat nu va fi timp suficient.

„Nu va fi timp tocmai datorită faptului că vorbim de o reformă care trebuie să aibă legislaţia necesară pentru a putea fi implementată”, a spus ministrul Adrian Veștea, potrivit News, subliniind că nu există deschidere pentru comasarea anumitor localități din teama că mai multe zone ar urma să fie neglijate.
Ministrul a mai explicat că în cazul unei reforme care ar lăsa România cu 7 regiuni, ar fi „o situaţie care va fi destul de greu de gestionat”, susținând că nu trebuie să fim atât de radicali.
„Dacă am înjumătăţi sau am împărţi la 3 numărul judeţelor de astăzi, totuşi ar fi o reformă destul de importantă”, a mai precizat ministrul.
Reforma administrativă, o restanță a clasei politice
Premierul României susține că ar fi benefică o reformă administrativă, însă aceasta nu poate avea loc în prag de an electoral, cum este 2024, când sunt patru rânduri de alegeri.
Actualul premier susține că odată cu salarizarea profesorilor și a modificărilor din educație ar fi fost bună și o reorganizare administrativ-teritorială. „Era normal să venim la pachet cu o reformă administrativă. E mult prea aproape și nu putem modifica legi adminsitrative înainte de alegeri. Dar cred că putem veni cu legi care să se aplice din următorul execițiu electoral. Chiar avem această datorie”, a susținut premierul Marcel Ciolacu.
De altfel, „Adevărul” a scris despre modul cum amânarea reformei administrativ-teritoriale de către clasa politică a dus la menținerea unor administrații de câțiva oameni pentru zeci sau sute de locuitori în unele comune, situații inedite fiind și în mediul urban.
Datele de la ultimul recensământ arată că, mai ales în nivelul rural, populația este în scădere, iar numărul comunelor care au ajuns să aibă sub 1.000 de locuitori a ajuns la 141, în condițiile în care la precedentul recensământ, din 2011, numărul era de 89. Sub pragul de 1.500 de locuitori, adică limita celei mai mici diviziuni a clasificării comunelor, pentru stabilirea numărului de consilieri locali, sunt 464 de comune.
Cea mai mică unitatea administrativ-teritorială (UAT) e comuna Bătrâna (Hunedoara), cu 88 de locuitori, urmată de Brebu Nou (Caraș Severin), cu 166 de locuitori, și Ceru-Băcăinți (Alba), cu 227 de locuitori. Top cinci cele mai mici localități e completat de comuna Bunila (Hunedoara), cu 247 de locuitori, și Bulzeștii de Sus (Hunedoara), cu 275 de locuitori.