Câţi bani primesc partidele pentru campania de la parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PSD şi PNL au primit împreună 70 de milioane de lei FOTO Mediafax
PSD şi PNL au primit împreună 70 de milioane de lei FOTO Mediafax

Aproape o treime din cei 145 de milioane de lei care urmează să fie rambursaţi partidelor pentru campania de la parlamentare vor intra în conturile PSD. AEP a aprobat doar 23 din 27 de cereri pentru înapoierea cheltuielilor de la ultimele alegeri.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat datele privind rambursarea cheltuielilor făcute de partide pentru campania electorală de la alegerile parlamentare de anul trecut. 145 de milioane e dispusă AEP să ramburseze partidelor, cu toate că i-au fost solicitate, în total, 148 de milioane de lei. Suma destinată rambursărilor e mult mai mică faţă de ceea ce a cerut şi a primit AEP de la Guvernul Cîţu pentru bugetul pe 2021, la capitolul „Rambursarea cheltuielilor pentru campaniile electorale”, adică 177 de milioane de lei. 

PSD, campion la rambursare

Potrivit datelor instituţiei, s-au calificat pentru rambursare doar 23 de partide şi candidaţi independenţi care au primit minimum 3% din voturile valabil exprimate la nivel naţional, respectiv în circumscripţia unde au candidat. PSD va primi cei mai mulţi bani, adică 43,33 milioane de lei, cu un procent de rambursare de 99,94% din cât au cerut. Aşadar, social-democraţii au pierdut doar 26.700 de lei. Pe al doilea loc al banilor cheltuiţi şi pentru care se cere decontare se află PNL, care va primi de la AEP înapoi 36,09 milioane de lei, cu un procent de rambursare de 99,85%, mai puţin cu 53.800 de lei faţă de cât au cerut.

Cel mai mic procent de rambursare îl are Pro România, adică 90%, care deşi nu a reuşit să atingă pragul pentru a intra în Parlament, a obţinut îndeajuns de multe voturi pentru a-şi recupera o parte din bani. De altfel, partidul lui Ponta a fost al treilea în topul finanţării campaniei, primind înapoi de la AEP 25,39 milioane de lei. Pro România a pierdut peste două milioane şi jumătate de lei faţă de cât a cerut de la instituţie.

Un alt partid care nu a intrat în Parlament, dar şi-a recuperat banii, este PMP. Formaţiunea condusă acum de Cristian Diaconescu  va primi de la Autoritatea Electorală Permanentă 19,65 milioane de lei, cu o rambursare de 99,88%. De două ori mai puţin a primit partidul condus de Dan Barna, USR, care şi-a recuperat 9,40 milioane de lei din campania electorală, cu un procent de 99,90% din cât a cerut. De cealaltă parte, PLUS a încasat exact suma pe care a solicitat-o, adică puţin peste 5,83 milioane de lei. Ultimul partid aflat în coaliţia de guvernare, UDMR, va primi de la AEP 3,41 milioane de lei, cu o rambursare de 99,98%.

AUR şi-a recuperat banii

AEP a mai prezentat în raportul său situaţia unor partide care deşi au avut cheltuieli în timpul campaniei pentru parlamentare, acestea nu au depus cerere de rambursare. Printre acestea se regăseşte Federaţia Comunităţilor Evreieşti, care a avut cheltuieli în cuantum de 3.000 de lei, Uniunea Armenilor din România cu 1.800 de lei şi Uniunea Bulgară din Banat-România cu 1.190 de lei. 

Deşi la începutul anului partidul AUR a făcut mult zgomot pe seama banilor daţi de către stat către partide şi că au de gând să renunţe la subvenţia de la stat şi banii din campanie, aceştia aveau să ceară la rambursare o sumă de 18 ori mai mare faţă de cât a declarat în cheltuieli. Concret, AUR a cerut 1,52 milioane de lei, după ce, iniţial, a declarat doar 85.100 de lei, o sumă nerealistă pentru numărul de candidaţi avuţi şi scorul obţinut, potrivit unor experţi electorali. Preşedintele AEP, Florin Mituleţu-Buică, declara în luna ianuarie că instituţia face verificări în această situaţie.

Cu toate acestea, AUR a primit 96,34% din cât a cerut, adică 1,47 milioane de lei. „Adevărul” a vrut să afle ce s-a întâmplat în cazul AUR. Iniţial, l-a contactat pe Marian Muhuleţ, vicepreşedinte al instituţiei şi fost purtător de cuvânt al instituţiei. Muhuleţ a precizat că detalii despre cazul AUR pot fi date de preşedintele instituţiei, Constantin Mituleţu-Buică. Acesta din urmă nu a putut fi contactat. 

De patru ori mai mulţi bani rambursaţi faţă de 2016

Conform datelor AEP, sumele cerute pentru rambursarea cheltuielilor din campanie au crescut foarte mult în ultimii patru ani. Mai exact, după campania pentru parlamentarele din 2016 au fost rambursate către partide 43 de milioane de lei, adică cu aproape 100 de milioane mai puţin. Practic, în 2020, doar PSD a cerut şi a primit suma care era înapoiată în 2016 tuturor partidelor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite