Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedinte PDL: „Mi-am ales singur miniştrii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu FOTO Marian Iliescu
Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu FOTO Marian Iliescu

Premierul Guvernului din umbră al PDL a explicat cum şi-a selectat miniştrii şi le-a făcut câte o scurtă caracterizare.

Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, a declarat ieri, la Adevărul Live, că PDL este singurul partid care are în dotare un arsenal politic suficient  pentru a învinge USL la alegerile prezidenţiale. De asemenea, prim-ministrul Guvernului din umbră a făcut o trecere în revistă a criteriilor care au stat la baza selectării „miniştrilor“ săi.

Au fost mai multe criterii care au operat simultan. Pe de o parte, am dorit să avem o combinaţie între generaţii. Pe de altă parte, liantul s-a dorit a fi profesionalismul şi expertiza membrilor guvernului. Am foarte mare încredere în această echipă. Vom avea două conferinţe săptămânale la partid“.

Predoiu a susţinut că priveşte foarte serios acest guvern:  „Nu este doar un exerciţiu de imagine cum au susţinut alţii. Ştiu că pe hârtie au mai fost guverne alternative, dar nu au făcut nimic. Deci, criteriile au fost: profesionalism, amestec de experienţă şi de tinere talente, deşi e un clişeu verbal.  A fost alegerea mea. Îmi asum toate acele nume. Este un Guvern validat de partid. Vom avea o strategie de atac împotriva guvernării, vom avea o strategie de promovare a soluţiilor noastre”.

Despre Roşia Montană

„Nu respingem un proiect industrial doar că nu ni se pare nouă în regulă, dar ceea ce a trimis domnul Ponta în Parlament nu numai că nu este constituţional, dar creează o nebuloasă din care nu mai înţelegem nimic. Noi nu am încheiat negocierile tocmai că voiam să obţinem mai mult. Mă uitam la audierile de la Parlament de ieri (n.r.- luni) şi mă întrebam: „Ce este domnul Şova? Ministrul României sau avocatul RMGC? Eu înţeleg că sunt dedesubturi contractuale, dar unele trebuie spuse protejând puterea de negociere a statului român“.

Predoiu a mai precizat că declaraţiile ministrului Dan Şova şi ale premierului Victor Ponta creează confuzie. „Mi-e teamă că această confuzie se creează deliberat. În plus, cred că un premier responsabil trebuia să intre în dialog cu piaţa. Dacă nicio companie nu va oferi garanţii de mediu, atunci Guvernul poate ar trebui să găsească investitori. Domnul Ponta şi domnul Şova fac negocieri directe. Mă întreb şi eu cu cine. Cine a scris legea? Legea este scrisă de experţi din ministerul domniei sale? Eu nu cred pentru că m-am uitat foarte atent la frazare, la sintagmele folosite, tehnica de redactare. Este limbaj de avocat internaţional. Eu cred că este un proiect servit, nu am probe. Dacă tu vii şi spui ce ne pot face, păi dai aripi avocaţilor companiei“.

PDl poate Învinge USL

„Am încredere că PDL se va mobiliza şi mai mult dacă vom avea competiţie internă. PDL este singurul partid care are în dotare arsenalul politic să învingă USL. Motoarele PDL au pornit. Ca să ai o şansă (n.r. - la alegerile prezidenţiale) trebuie să joci. Primul pas ar fi să intre şi să joace în interiorul partidului, apoi să şi învingă pe cine ar putea fi din PSD, USL, dacă rămâne USL“. Întrebat ce părere are despre atacurile repetate ale Elenei Udrea la adresa lui Victor Ponta şi a Guvernului, Predoiu a răspuns: „M-am uitat la comunicate. Sunt  bine scrise. Nu mi-e
clară proiecţia de viitor. Nu e treaba mea să fac o analiză a activităţii doamnei Udrea. Orice critică la USL poate ajuta partidul, dar politica nu e făcută doar din critici. Trebuie să ai o echipă, o viziune, ce vrei să faci cu România, ce vrei să faci cu partidul, ce model vrei să promovezi, ce valori împărtăşeşti, ce modele individuale urmezi, pe ce valori morale taxezi“. 

De ce Udrea nu se află pe lista miniştrilor

Nu a fost un caz special. Am gândit un mod de a construi ministerele: cele de forţă, şase ministere economice şi la capitolul acesta, colegii au gândit că e în regulă ca multe departamente să intre în capitolul economie, fiindcă dorim să facem şi o compactare a Guvernului. Apoi, avem un set de ministere de natură socială şi Ministerul Educaţiei şi Culturii.

Eu nu am intrat în politică împotriva cuiva sau a altcuiva. Nu ştiu ce a spus Elena Udrea, vă spun sincer. Doamna Udrea are o părere, alţii au altă părere. Eu ştiu ce am făcut la Ministerul Justiţiei, fiecare poate să judece. Nu cred că e o vină ca un ministru să îşi aleagă o echipă puternică.

Dacă peste trei ani de zile veţi spune: aveţi trei miniştri străluciţi în Cabinet, voi fi mulţumit, chiar dacă mă va critica doamna Udrea.

În Guvernul Ungureanu, destul de nedrept s-a terminat totul şi nu am urmărit neapărat o măsură reparatorie, dar sunt oameni pe care i-am văzut în Guvern şi mi-a
plăcut cum se mişcau. ;

Despre Guvernul din umbră

Cătălin Predoiu a făcut o scurtă radiografie a experienţei profesionale a şapte miniştri din cei 16 care compun Guvernul Alternativă.

Radu Carp (Ministerul Afacerilor Externe) „Este profesor, are formaţie multidisciplinară, a avut tangenţe cu diplomaţia, pentru că a fost directorul Institutului Diplomatic Român vreo doi ani de zile. A lucrat la Cotroceni la Departamentul de Politică externă”.

Marinică Dincă (Ministerul Apărării) „Nu numai că e un om al legii, dar e un om de Parlament şi este în tradiţia ţărilor democratice ca ministerele de forţă să fie reprezentate de oameni care au şi vocaţie parlamentară”.

Monica Macovei (Ministerul Justiţiei) „Este un câştig. Foarte bine că a fost critică (n.r.- la adresa conducerii). Din punctul meu de vedere, mai sunt cel puţin 10-15 persoane care pot fi pe acea listă. E o formulă”.

Gheorghe Ştefan (Ministerul Agriculturii) „Este din mediul de afaceri, foarte respectat. E vorba despre un domn care are o firmă de creştere a peştelui, cultură piscicolă. Este un om foarte respectat în mediul de afaceri”.

Gheorghe Ialomiţianu (Ministrul Finanţelor) „Cred că nu e zi în care să nu vină să spună: «A mai făcut domnul Ponta o prostie». E foarte bine pregătit profesional. A scris 11 cărţi. Domnul Ialomiţianu este stăpân pe materie şi sunt convins că e deschis la colaborări cu orice alt finanţist”.

Sulfina Barbu (Ministerul Mediului) „A făcut un studiu cu privire la problemele de mediu de la Roşia Montană”.

Raluca Turcan (Ministerul Educaţiei) „Tocmai a lansat o strategie pe educaţie. Este un om care cunoaşte domeniul, îl stăpâneşte. În ultimii ani, s-a ocupat de educaţie”.

Cătălin Predoiu, premierul „din umbră“ al României, la Adevărul Live

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite