Cât de importantă este diaspora pentru Viktor Orban. Voturile maghiarilor din Transilvania ar putea decide majoritatea la Budapesta în 2018
0
În contextul în care în Ungaria vor avea loc alegerile legislative anul viitor, premierul de la Budapesta, Viktor Orban, face eforturi susţinute pentru a se asigura de un sprijin cât mai mare al electoratului, diaspora maghiară având o pondere importantă. În jur de 700.000 de voturi sunt aşteptate numai din bazinul carpatic, dintre care peste 200.000 vor veni din partea electoratului maghiar din Transilvania, voturi ce pot decide majoritatea.
Chiar dacă sondajele plasează partidul lui Viktor Orban (Fidesz) pe primul loc, există un procent destul de mare de votanţi încă nehotărâţi, care ar putea înclina balanţa. Potrivit unui recent sondaj de opinie realizat de Median şi citat de hungarianspectrum.com, Fidesz, partid conservator, cu vederi naţionaliste, întruneşte 53% din opţiunile celor care declară că vor vota cu siguranţă la legislativele care vor avea loc în primăvara anului viitor. Pe locul doi se clasează Jobbik, formaţiune de extremă-dreapta, cu 21% din intenţiile de vot, iar MSZP (Partidul Socialist Maghiar) este preferat de 12% din cei care intenţionează să meargă la urne. Partide mai mici precum Momentum sau Együtt beneficiază de circa 1% din intenţiile de vot, un procent ce nu le permite intrarea în Parlament, în contextul în care pragul electoral este de 5%. Totuşi, în jur de 33% din potenţialii votanţi sunt indecişi, iar acest fapt îi dă o stare de nervozitate premierului Ungariei, nota recent Politico.
Numai că Viktor Orban îşi doreşte mai mult decât o simplă plasare a Fidesz pe primul loc, vizând obţinerea a două treimi din locurile din Parlament, majoritatea necesară pentru schimbări constituţionale şi pe care în prezent nu o are. Iar etnicii maghiari din statele vecine Ungariei l-ar putea ajuta pe Orban să-şi atingă scopul, după cum a explicat pentru publicaţia anterior citată politicianul Viktor Szigetvari din cadrul partidului liberal de opoziţie Együtt. Conştient de importanţa etnicilor maghiari din străinătate în economia voturilor, Orban a început să-i curteze cu stimulente financiare, a notat recent Reuters.
Ofertă pentru diaspora: granturi şi credite ieftine
Conform agenţiei citate, etnicii maghiari din Voievodina (Serbia) pot să îşi cumpere case şi echipamente utilizând granturi şi credite ieftine oferite de guvernul de la Budapesta.
Programul este în valoare totală de 185 de milioane de dolari, banii fiind distribuiţi printr-o fundaţie locală care are legătură cu Ministerul ungar de Externe, care susţine că principalele obiective ale programului sunt sprijinirea familiilor şi micilor firme şi ajutarea etnicilor maghiari să rămână în locurile în care se află şi în care s-au născut. Reuters aminteşte că Viktor Orban le-a dat etnicilor maghiari cetăţenia ungară după victoria sa în alegerile din 2010, după care le-a acordat dreptul de vot.
Totodată, agenţia notează că acest program ar putea fi un model pentru unul mai mare în România. În acest timp, socialiştii ungari au afirmat că Orban că foloseşte diaspora drept instrument politic şi au acuzat că programul de stimulare este lipsit de transparenţ.
220.00 de voturi vin din România
Preşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Bálint, a declarat pentru „Adevărul“ că peste 200.000 de maghiari din Transilvania vor vota la alegerile parlamentare organizate de Budapesta anul viitor. Cei mai mulţi vor opta pentru votul prin corespodenţă, după aceeaşi procedură greoaie folosită şi de România la alegerile parlamentare de anul trecut.
„În România, există 600.000 de cetăţeni maghiari cu dublă cetăţenie, ceea ce reprezintă cam jumătate din populaţia maghiară din România. Din cei 600.000, numai 480.000 au drept de vot. La alegerile parlamentare din 2014 şi la refrendumul de anul trecut privind cotele obligatorii de refugiaţi au participat la vot 40-50% din maghiarii transilvăneni. La acest procent ne aşteptăm şi la alegerile de anul viitor, aşadar în jur de 220 de mii de voturi vor veni din România, cu toate că acest proces birocratic prevăzut de votul prin corespondenţă este anevoios. Oamenii sunt obişnuiţi să-şi ia buletinul în ziua votului, să meargă la urne şi să voteze în cinci minute“, a explicat preşedintele executiv al UDMR.
Procedura votului prin corespondenţă este aceeaşi cu cea prevăzută de legislaţia românească. Votanţii trebuie să se înregistreze mai întâi într-un registru electoral, apoi primesc prin poştă buletinul de vot şi-l trimit înapoi prin poştă în Ungaria. Există şi varianta în care votanţii maghiari îşi pot exercita dreptul electoral la sediul ambasadei sau al consulatului. „Noi, UDMR, încurajăm populaţia maghiară să iasă la urne şi chiar oferim informaţii şi ajutor pentru înscrierea în registrul electoral“, a adăugat liderul maghiar.
În jur de 8.250.000 de maghiari, din ţară şi din diaspora, au drept de vot la alegerile parlamenatre din primăvara anului viitor. „Dacă ne uităm la voturile din afara Ungariei, 700.000 vin numai din bazinul carpatic, unde intră şi cele din Transilvania. Toate aceste voturi venite din diaspora reprezintă cam două mandate. Deci dacă majoritatea va fi pe muchie de cuţit, ele vor conta cu atât mai mult“, a conchis , Porcsalmi Bálint.
Orban, în România: "De la Trianon încoace, Ungaria n-a fost niciodată atât de aproape să redevină puternică"
În urmă cu o lună, preznt la şcoala de vară anuală de la Băile Tuşnad, premierul Viktor Orban i-a încurajat pe votanţii maghiari să iasă la urne pentru „a face Ungaria din nou puternică“. „Alegerile din 2018 vor avea o miză europeană. Noi am reuşit să stăvilim numărul de migranţi. Câtă vreme suntem noi la putere, acel gard va rămâne acolo unde este. Există puteri în Europa care vor să slăbească Ungaria şi să înlăture actualul guvern. Dacă nu vom câştiga noi alegerile, vom pierde absolut tot. De la Trianon încoace, Ungaria n-a fost niciodată atât de aproape ca acum să redevină puternică. Dacă vom pierde alegerile, pentru multe-multe decenii de aici înainte vom avea de pierdut. Ce se va întâmpla cu cei dinafara graniţelor ţării? Se va încheia şi această perioadă dătătoare de speranţă. Să nu vă încredeţi în socialişti, aceia nu sunt prietenii dumneavoastră! Înregistraţi-vă şi participaţi la alegeri, fiindcă aveţi un cuvânt decisiv! Noi suntem viitorul Europei", a îndemnat Orban.