Care este cel mai bun slogan electoral din campania pentru prezidențiale. Analiza sociologului Gelu Duminică
0În contextul campaniei pentru alegerile prezidențiale din România, sociologul Gelu Duminică a oferit o analiză detaliată a sloganurilor electorale folosite de candidații pentru cea mai înaltă funcție în stat.

Expertul subliniază dificultatea de a transforma un slogan într-o marcă înregistrată, dar și importanța acestora în comunicarea cu electoratul. Duminică consideră că mesajele electorale reflectă valori fundamentale pe care alegătorii le caută la liderii lor, însă nu toate sloganurile reușesc să răspundă acestei nevoi.
„La nivel de impact asupra publicului, e foarte greu ca un slogan să devină marcă înregistrată pentru candidatul respectiv. Sloganul este cel care este ușor de reținut, care se promovează singur și care este etichetă pentru toată platforma politică pe care tu o reprezinți”, a explicat Gelu Duminică pentru AGERPRES. Sociologul atrage atenția asupra faptului că un slogan reușit este acela care rezonează cu dorințele și valorile celor care aleg, iar acest lucru este esențial în politica românească.
În viziunea sociologului, sloganurile nu trebuie doar să fie memorabile, ci să reflecte principiile fundamentale pe care alegătorii le așteaptă de la liderii lor. „Vrem ca el să ne audă, vrem ca el să fie cinstit, vrem ca el să aibă onoare, să aibă viziune, să fie împăciuitor, să ne unească și nu să ne dezbine”, a mai adăugat Duminică, subliniind că aceste valori sunt esențiale pentru alegătorii din România.
Analiza sloganurilor candidaților
Gelu Duminică a analizat și comparat sloganurile candidaților care se află în cursa pentru Cotroceni, oferind o perspectivă asupra impactului fiecărui mesaj asupra electoratului.
Elena Lasconi (USR): „O Românie pentru toți, nu doar pentru unii”
Sociologul consideră că acest slogan poate mobiliza doar „nucleul dur” al electoratului USR, dar ar putea aliena electoratul care caută unitate. „Nehotărâții, cei care vor să vadă omul care unește, nu care separă, sunt mai degrabă îndemnați să nu voteze cu doamna Lasconi”, a spus Duminică, explicând că acest mesaj poate genera o stare de „lehamite” și creează o falsă diviziune între „noi” și „ei”.
George Simion (AUR): „Facem istorie prin curaj!”
Sloganul lui George Simion este văzut de sociolog drept un apel la „nucleul dur” al electoratului AUR, fiind inspirat din istoria României. „AUR apelează la niște valori ale unor vremuri în care România, chipurile, era 'miezul din dodoașcă'. Nu era. Și nici spațiul românesc nu era apărătorul creștinătății”, a comentat Duminică, subliniind că mesajul conține o viziune romanticizată a istoriei și o ambiguitate privind „curajul” invocat.
Marcel Ciolacu (PSD): „Viziune pentru națiune”
Gelu Duminică vede acest slogan ca fiind cel mai interesant dintre toate, apreciind că apelul la „națiune” este mai incluziv decât celelalte mesaje. „Națiunea este un conglomerat, este cel mai incluziv slogan. Vine cu o perspectivă - 'Nu mă ofer doar pe mine, îți ofer o viziune privind dezvoltarea tuturor'”, a explicat Duminică. El consideră că acest mesaj este cel mai bine formulat dintre toate, fiind, în opinia sa, „cel mai bun slogan pe care un candidat politic îl are în momentul de față”.
Nicolae Ciucă (PNL): „Cu onoare și credință în slujba țării”
Sociologul este destul de critic față de acest slogan, pe care îl consideră „fâsâit” și ironizat pe internet. „Nu are ce să promoveze decât valorile militare, care trezesc fiori pe șira spinării unora care își aduc aminte că în perioada interbelică am mai fost conduși de un militar și nu ne-a fost bine deloc”, a spus Duminică, punctând că mesajul se referă mai mult la „persoană” decât la „națiune”, iar concepte precum onoarea și credința sunt „extrem de subiective”.
Kelemen Hunor (UDMR): „Respekt pentru toți”
În cazul lui Kelemen Hunor, sociologul apreciază sloganul ca fiind „foarte interesant și foarte frumos construit”. „Respekt cu 'k' l-a dus într-o zonă identitară, dar făcându-i pe toți să se regăsească”, spune Duminică, subliniind abilitatea UDMR de a atrage nu doar propriul electorat, ci și alte segmente ale populației.
Mircea Geoană (independent): „Viziune. Respect”
Gelu Duminică consideră că sloganul lui Geoană este „incluziv, destul de scurt” și îl clasează printre cele mai bune mesaje. Totuși, sociologul subliniază că rămâne de văzut ce va însemna concret „viziunea” și „respectul” pentru electorat, având în vedere pozițiile ambigue ale acestuia pe unele subiecte.
Cristian Terheș (PNCR): „Credincios Națiunii Române”
Sociologul consideră că acest mesaj adresează o problemă importantă în contextul unui stat laic. „Credința e o chestiune de alegere individuală. Ce facem cu cei care nu sunt credincioși?”, întreabă Duminică, subliniind riscurile unui mesaj care pune accent pe o anumită religie. Comparând sloganul cu cel al lui Orban, sociologul subliniază că „credința nu prea are legătură cu bunăstarea României”.
Silviu Predoiu (PLAN): „Meriți un președinte în serviciul tău!”
Gelu Duminică consideră acest slogan ca fiind „destul de populist”, dar în același timp „de înțeles”, având în vedere dorința candidaților de a atrage cât mai mulți alegători.