Camera Deputaților a respins cele trei proiecte privind autonomia Ținutului Secuiesc. Incident la PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaților a votat astăzi pentru respingerea celor trei proiecte privind Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc, inițate de doi deputați UDMR.

Camera Deputatilor a respins proiectele privind autonomia Ținutului Secuiesc
Camera Deputatilor a respins proiectele privind autonomia Ținutului Secuiesc

Update:

Proiectele vor intra vineri pe ordinea de zi a plenului din Senat, cameră decizională.

Update:

Purtătorul de cuvânt al PNL a votat, din greșeală, pentru autonomia Ținutului Secuiesc în Parlament. Ionuț Stroe, a votat pentru unul dintre proiecte, spunând ulterior, prin unul dintre colegii din Parlament, potrivit Digi24, că a fost o greșeală de sistem. El nu a fost în plenul Camerei Deputaților, deoarece s-a votat în sistem hibrid, putând vota de la distanță.

***

Actul normativ prevede „autonomizarea judeţelor Covasna, Harghita şi a unei părţi din judeţul Mureş şi constituirea lor ca regiune autonomă, cu personalitate juridică, în cadrul statului român" şi stabileşte limitele teritoriului care ar urma să devină Ţinutul Secuiesc, potrivit AGERPRES.

În urma ședinței Camerei Deputaților, s-au înregistrat 260 de voturi pentru respingerea propunerii legislative, 16 voturi contra respingerii și o abținere.

Proiectele preved constituirea unui cadru juridic pentru structurile organizate ale minorităţilor naţionale autohtone şi reglementează condiţiile de înfiinţare, pe plan local şi naţional, a structurilor acestei autorităţi, organele de conducere, sursele financiare şi patrimoniale, precum şi competenţele şi atribuţiile de drept public ale statului, necesare pentru a-şi desfăşura activitatea în interesul comunităţilor naţionale.

În privința propunerii „Lege Cadru privind autonomia culturală a comunităţilor naţionale" s-au înregistrat 255 voturi pentru respingere şi 15 contra şi o abţinere. Cadrul normativ propune constituirea bazei juridice a autonomiei culturale a comunităţilor naţionale, respectiv înfiinţarea unor instituţii specializate pentru gestionarea problemelor unei minorităţi naţionale care ţin de păstrarea şi dezvoltarea identităţii naţionale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite