Reformarea instituțiilor centrale a bătut pasul pe loc în 2023. Care au fost singurele instituțiie care au aplicat „austeritatea bugetară”
0Promisiunile Coaliției privind începerea reformelor la nivelul administrației centrale au rămas mai degrabă în aer, în condițiile în care Puterea nu s-a urnit să aplice prevederile din legea privind „austeritatea bugetară” în 2023 în cazul reorganizărilor.
Un singur minister a trecut Hotărârea de Guvern privind reorganizarea instituției. Mai precis, Ministerul Muncii, în noua organigramă fiind 389 de posturi, cu 7 mai mult ca înainte. În schimb, Ministerul Muncii a renunțat la un subsecretar de stat, dar tot a păstrat patru secretari de stat, una din cerințele din Legea privind austeritatea bugetară fiind reducerea numărului de demnitari.
Tot la nivel central, o singură altă instituție din zona Executivului a bifat reorganizarea. Adică Secretariatul General al Guvernului. Potrivit actului normativ adoptat pe 22 decembrie, la nivelul ordonatorului principal de credite (incluzând și entitățile fără personalitate juridică din cadrul Aparatului de lucru al Guvernului, pentru care SGG are calitatea de angajator) s-au redus 99 de posturi, din care 25 reprezintă funcții de conducere. Astfel, la nivelul ordonatorului principal de credite numărul maxim de posturi va fi 670, din care 53 posturi de conducere (respectiv 7,91%).
Cu propuneri de reașezare, dar în așteptare
Și la alte instituții guvernamentale, cum ar fi câteva ministere, au fost anunțate proiectele de HG pentru reorganizare, în timp ce multe dintre structurile Executivului se bucură de păsuirea până pe 30 iunie 2024.
De exemplu, la Ministerul Dezvoltării prin reorganizarea vor fi 701 posturi, cu aproape 200 mai puține față de cele existente în prezent, adică 920. Și numărul de secretari de stat a fost redus. Vor rămâne cinci secretari și trei subsecretari de stat, în condițiile în care organigrama în vigoare prevede șase secretari de stat și patru subsecretari de stat.
La Institutul Național de Administrație, instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, numărul de posturi este redus dela 100 la 91. O reducere de număr are loc și la Agenția Națioanlă a Funcționarilor Publici. Adică numărul de posturi e redus de la 199 la 171.
Ce fac alte ministere
Ministerul Economiei vrea să reducă numărul de secretari de stat de la 5 la 4, potrivit noului HG. Acum are 657 de posturi în organigramă, dar în noua formă va avea 582.
Ministerul Familiei vrea să reducă numărul de posturi la 173, iar pe funcții de conducere să fie doi secretari de stat și un subsecretar de stat. Acum are trei secretari de stat și un subsecretar, în timp ce numărul posturilor este de 230.
Până la 30 iunie 2024 au dat cei din Guvern termen pentru realizarea tuturor reorganizărilor de instituții, atât la nivel central, dar și la nivel local.