Baronii PSD sar la gâtul lui Zgonea
0Comisia de Cod Electoral, condusă de Valeriu Zgonea, a decis ca la alegerile din 2016 preşedinţii de Consilii Judeţene să nu mai fie aleşi prin vot direct, ci indirect, de către consilierii judeţeni. Baronii PSD din teritoriu sunt foc şi pară pe Valeriu Zgonea.
Comisia de Cod Electoral a decis ca viitorii preşedinţi de Consilii Judeţene să nu mai fie aleşi prin vot direct într-un singur tur de scrutin, aşa cum se întâmplă de la alegerile din 2008, ci să fie aleşi prin vot indirect, de către consilierii judeţeni, dintre membrii CJ – aşa cum s-a votat până în anul 2004.
Această hotărâre a fost votată în unanimitate, cu 14 voturi „pentru“ şi o abţinere. Decizia de ieri este surprinzătoare, întrucât social-democraţii au declarat în repetate rânduri că susţin ca preşedinţii de CJ să fie aleşi dintr-un singur tur, la fel ca în prezent. Iar Comisia de Cod Electoral este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, iar PSD are majoritate.
„O încercare mizerabilă“
Decizia din Comisia de Cod Electoral a pus pe jar baronii locali ai PSD, care s-au declarat total împotriva revenirii la sistemul de vot indirect. Revolta baronilor roşii este explicabilă, întrucât ei ar avea cel mai mult de pierdut, PSD deţinând majoritatea CJ-urilor. Dacă s-ar alege printr-un singur tur de scrutin, actualii ocupanţi ai fotoliilor de şefi de CJ ar pleca favoriţi, pentru că ar putea fi aleşi cu procente mici. Însă, dacă se va reveni la votul consilierilor locali, baronii din teritoriu vor trebui să negocieze fiecare vot în parte cu aleşi din partifde diferite, ceea ce le face munca infinit mai grea. Primul baron care a reacţionat a fost preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, aflat la al patrulea mandat. Într-o intervenţie la Realitatea TV, Oprişan l-a indicat vinovat chiar pe colegul său de partid, Valeriu Zgonea.
„Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Comisia de Cod Electoral, eu consider, sub bagheta colegului nostru, Vali Zgonea, o mizerabilă încercare de a ne întoarce la o chestiune care nu are nicio legătură cu democraţia. Vorbim despre o lege care trebuie să ne ducă către viitor. Nu suntem noi, ca persoane, cei care pierdem în acest moment. Pierd cetăţenii care trăiesc în judeţele României, care nu vor mai avea dreptul să aleagă prin vot universal, direct şi secret conducătorii administraţiilor judeţene“, s-a dezlănţuit Oprişan la Realitatea TV.
Baronul de Vrancea crede că Valeriu Zgonea a făcut o astfel de propunere de capul său, fără să se consulte cu Victor Ponta. „Nu ştiu dacă Victor Ponta este de acord cu această chestiune. Din punctele de vedere exprimate în interiorul partidului, domnia sa nu a avut niciodată o asemenea abordare. Domnul Zgonea va veni la PSD, în forurile de conducere, şi va trebui să explice ce l-a determinat să facă o asemenea propunere“, a conchis Marian Oprişan.
„Ştim câţi bani se manipulau“
Decizia de luni l-a revoltat nu doar pe Oprişan, ci şi pe ceilalţi baroni roşii. Paul Stănescu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, a declarat pentru „Adevărul“ că se opune vehement unui astfel de sistem. „Eu nu sunt de acord cu această propunere, nu împărtăşesc această idee, deoarece este o cârdăşie întreagă – ştim câţi bani se manipulau cu consilierii judeţeni pentru alegerea unui preşedinte de Consiliu Judeţean. Eu, unul, nu cred că este în regulă aşa ceva şi rămân în continuare la părerea că legitimitatea unui preşedinte de Consiliu Judeţean este cea dată de votul direct al cetăţenilor judeţului respectiv”, a declarat Stănescu.
În asentimentul său este şi Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, care susţine că sistemul de vot uninominal dă stabilitate Consiliului Judeţean. „Pentru mine nu mai reprezintă interes. Repsonsabilitatea preşedintelui este mai mare când este votat uninonominal. Când e votat de consilieri, bineînţelesc că e mai mult reprezentat votul politic decât al persoanei. Nu e rău să fie reprezentat votul politic pentru a se vedea care este votul judeţului din punct de vedere politic. La votul indirect, de exemplu, poţi să ai 16 consilieri şi mai ai nevoie de votul unuia şi el poate chiar să ajungă preşedinte, pentru că el înclină balanţa. În cazul votului indirect, alegerea se va face prin negociere politică“, a declarat, pentru „Adevărul“ Ion Călinoiu.
Un punct de vedere asemănător a exprimat şi preşedintele CJ Argeş, Florin Tecău. „Prin votul indirect, partidele mici sunt încurajate să facă alianţe pentru determinarea alegerii preşedintelui. Susţin că preşedintele de CJ ar trebui ales, în continuare, uninominal“, ne-a declarat Florin Tecău.
Citeşte şi:
Comisia de Cod Electoral a decis: preşedinţii de CJ vor fi aleşi pe liste
Membrii Comisiei de Cod Electoral s-au reunit astăzi pentru a stabili principiile de dezbatere asupra legii partidelor politice şi asupra legii privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. Ei au decis ca preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi pe liste, indirect, de către consilierii judeţeni.