Bani mai mulți pentru biserici în 2023. Ciolacu a cerut sprijin și pentru așezămintele din afara granițelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii au adoptat mai multe amendamente ale PSD la proiectul Legii bugetului pe 2023, prin care au alocat fonduri suplimentare de peste 8 milioane de euro pentru biserici. Și minoritățile au primit bani pentru unitățile de cult.

Marcel Ciolacu, președintele PSD FOTO Arhivă personală
Marcel Ciolacu, președintele PSD FOTO Arhivă personală

Marcel Ciolacu a depus un amendament prin care a cerut majorarea cotribuției lunare pentru personalul neclerical din biserici la 2.300 de lei. Inișial contribuția era de 2.080 de lei. Tot șeful PSD e cel care a cerut alocarea sumei de 517.200 de euro în fiecare lună (6.206.400 euro anual) pentru sprijinirea așezămintelor religioase din afara granițelor. Suma pe care o dădea inițial Guvernul era de 442.200 euro pe lună.

„Este necesară suplimentarea cu 75.000 euro/lunar atât pentru creșterea cuantumului sprijinului pentru cele 850 de posturi clericale care primesc contribuție de la bugetul de stat cât și pentru aproximativ 40 de posturi clericale care nu beneficiază în prezent de niciun sprijin financiar. Pentru majoritatea personalului clerical care își desfășoară activitatea în afara granițelor țării sprijinul financiar este la nivelul salariului minim pe economie din România (aproximativ 480 euro/lunar)”, e justificarea amendamentului, semnat de Ciolacu și Alfred Simonis.

La cererea USR, au fost dațo 167.000 de lei pentru programul de internship la Camera Deputaților, pentru a crește numărul de interni de la 60 la 120, iar indemnizația participanților de la 1.900 de lei la 3.000 de lei.

Bani mai mulți pentru Consiliul Concurenței și alte culte

Parlamentul a fost de acord și cu un amendament al unor liberali - Pavel Popescu, Robert Sighiartău și Alexandru Nazare - pentru suplimentarea fondurilor Consiliului Concurenței cu 625.000 de lei pentru „derularea activității de examinare a investițiilor străine directe în România”.

Și Grupului minorităților i-a fost acceptat un amendament de suplimentare cu 4,8 milioane lei pentru sinagogi și reparații de bisericii (catolice, evanghelice etc).

Din cercul guvernamental, la nivel de Parlament, un singur ales al PNL a votat împotriva bugetului de stat. Mai precis, este vorba de deputatul Dan Vîlceanu, fost ministru al Finanțelor și fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene. De altfel, de la votul final au lipsit masiv din parlamentarii PNL. De exemplu, de la Senat au fost doar cinci aleși. 

Proiectul Legii bugetului de stat a fost adoptat de senaturi și deputați în plenul reunit cu 251 voturi „pentru”, 115 „împotrivă” şi trei abţineri, cu o zi mai devreme față de când era programat inițial votul final pe proiect.

Ciucă: Este un buget realist și echilibrat

Doresc să vă mulţumesc foarte mult pentru dezbaterea bugetului de stat, pentru efortul pe care l-aţi făcut ca în această perioadă să avem bugetul aprobat. E pentru prima dată când în România avem aprobat bugetul înainte de jumătatea lunii decembrie”, a afirmat șeful Executivului. 

Premierul a ținut să menționeze că proiectul propune „un buget realist, echilibrat, care vizează susţinerea economiei şi protejarea populaţiei”.

Vom continua să ne focalizăm atenţia pe tot ce poate să însemne susţinerea mediului de afaceri, investiţii, protejarea cetăţenilor, protejarea cetăţenilor vulnerabili”, a mai afirmat Ciucă în plenul reunit.  

Legea bugetului de stat va putea fi contestată la Curtea Constituțonală până cel târziu diseară, apoi va merge pentru promulgare la șeful statului, Klaus Iohannis. Până în prezent, Opoziția nu a anunțat dacă va ataca sau nu la CCR legea proiectului de stat.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite