ASF, lansare cu multe controverse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Radu Ruşanu Foto: Marian Iliescu
Dan Radu Ruşanu Foto: Marian Iliescu

Parlamentul i-a validat, ieri, cu 323 voturi „pentru“ şi unul „împotrivă“, pe membrii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) , la care Dan Radu Ruşanu va fi preşedinte şi Daniel Dăianu va fi prim-vicepreşedinte. Ruşanu a fost propus de PNL, iar Dăianu este propus tot de liberali, chiar dacă vine, oficial, din partea BNR.

Daniel Tudor (propus de PNL), Mircea Ursache şi Ion Giurescu, propuşi de PSD, vor ocupa funcţiile de vicepreşedinţi ai ASF. De asemenea, PSD şi PNL au luate fiecare câte patru dintre cele 12 funcţii neexecutive. Restul partidelor au primit câte un singur loc: PDL, PPDD, PC şi UDMR.

Membrii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară vor avea un mandat de cinci ani.
ASF va fi o megastructură financiară rezultată din comasarea a trei structuri:
CNVM, CSA şi Comisia de pensii private.

În condiţiile în care CNVM supraveghează companii listate la bursă cu o valoare totală de peste 20 de miliarde de euro, CSA este responsabilă de o piaţă de peste 2 miliarde de euro, iar Comisia de pensii private pentru o piaţă de 2,3 miliarde de euro, miza de a controla piaţa financiară este foarte mare – de peste 24 de miliarde de euro, adică aproape o cincime din PIB-ul României. Alegerea organismului de conducere al ASF nu a fost lipsită de controverse.  Doar nouă din cei 17 membri din conducerea ASF au studii economice.

Recomandările de partid au contat cel mai mult în desemnarea celor 17 membri din conducerea ASF. Doar nouă membri au diplomă de ASE, în CA intrând şi ingineri metalurgişti, de căi ferate sau agronomi.

MODIFICĂRI CU DEDICAŢIE

Acest lucru a fost posibil pentru că parlamentarii au eliminat obligativitatea studiilor economice, prevăzută de ordonanţa de urgenţă privind înfiinţarea ASF.

Mai mult, parlamentarii au refuzat să accepte o cerere de reexaminare propusă de preşedintele Traian Băsescu, care le solicita să elimine posibilitatea ca rudele parlamentarilor să facă parte din ASF. Şi aceasta în condiţiile în care soţia lui Daniel Tudor este senator PNL de Buzău.  Majoritatea USL a  decis altfel, netezind drumul lui Daniel Tudor către funcţia de vicepreşedinte ASF responsabil cu asigurările.

O altă controversă din jurul ASF este legată de vechimea în domeniu necesară pentru a ocupa o funcţie în Consiliul de Administraţie. Dacă, iniţial, Guvernul ceruse o vechime de zece ani, ulterior Parlamentul a schimbat articolul, stabilind că poţi face parte din ASF doar cu şapte ani vechime.

Modificările operate de Parlament nu s-au oprit aici.  Iniţial, textul ordonanţei prevedea că membrii ASF nu pot fi rude cu persoane care deţin participaţii de minimum 10% din companii aflate sub supravegherea ASF, dar această prevedere a fost eliminată. Familia lui Ruşanu deţine participaţii majoritare la un hotel listat la bursă.
Articolul a fost modificat pe baza unui amendament depus de cinci deputaţi: Vasile Varga şi Ion Cupşa, ambii PNL, Cozmin Necula (PSD), Eugen Nicolicea (UNPR) şi Luminiţa Adam (UNPR). Pe baza acestui amendament, membrii ASF nu pot fi rude cu persoane care deţin participaţii la o serie de entităţi aflate direct sub supravegherea ASF, dar hotelurile listate la bursă nu intră în această categorie. Practic, în acest fel, Ruşanu nu mai este incompatibil.

După votul din Parlament, Ruşanu a anunţat că a existat o discuţie preliminară a membrilor ASF privind unificarea entităţilor care se ocupă de pensii private, asigurări şi CNVM, iar procesul de predare-primire va avea loc pe 30 aprilie.

„Începând cu 1 mai va trebui să acordăm un nou cod fiscal ASF, ca să poată să funcţioneze şi se vor desfiinţa cele trei entităţi“, a mai precizat Ruşanu. ;
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite