ANALIZĂ Cum s-au descurcat partidele la euroalegeri: PMP, scor peste aşteptări în oraşele mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prezenţa la vot, la alegerile europene din 2014, mai ridicată decât la precedentul tur de scrutin FOTO Mediafax
Prezenţa la vot, la alegerile europene din 2014, mai ridicată decât la precedentul tur de scrutin FOTO Mediafax

O interpretare detaliată a rezultatelor de la alegerile europarlamentare din 25 mai arată că electoratul urban s-a mobilizat, în acest an, mai mult decât în anii trecuţi şi a înclinat balanţa în cazul Partidului Mişcarea Populară, de exemplu, dar şi în situaţia candidatului independent Mircea Diaconu, se arată într-un document intern al PMP, intrat în posesia redacţiei "Adevărul".

Anul acesta, prezenţa la vot în 25 mai a fost uşor  mai ridicată în comparaţie cu anii trecuţi: 32% faţă de 27% în 2009, iar asta s-a datorat şi mobilizării electoratului din marile oraşe, precizează documentul.

Dintre competitorii electorali, PMP  şi Mircea Diaconu au obţinut scor mai ridicat în oraşe decât în zona rurală, în timp ce democrat-liberalii şi PNL au suferit pierderi în zona urbană. Astfel, Partidul Mişcarea Populară a obţinut un scor de 8% în mediul urban, în timp ce, în mediul rural, a reuşit să atragă doar 4,4% din voturi.

În cazul PSD, electoratul tinde să fie în mare parte din zona rurală, cu o proporţie de 54%-46%, deşi se observă o tendinţă de echilibrare.

Alegerile europarlamentare au dovedit că există un echilibru între electoratul de stânga şi cel de dreapta, iar o sumă a scorurilor obţinute de formaţiunile de dreapta se apropie de procentul obţinut de PSD-UNPR-PC.

În zona de centru-dreapta, PMP a produs mutaţii semnificative de voturi, iar în marile oraşe (cu peste 100.000 de locuitori), este la egalitate cu PDL, PNL cu procente de aproximativ 10%.

În Bucureşti, pe de altă parte, PMP s-a situat peste PDL şi PNL, cu 11,4% faţă de 9,8%, respectiv 10%.

Se observă, de asemenea, că PDL şi PNL au reuşit să îşi conserve influenţa în zona rurală, astfel încât cele două formaţiuni au reuşit  să păstreze un procent mare din votanţi.

Proporţia la vot, pe axa urban-rural, se prezintă în felul următor pentru partide: PMP a atras 64% din electoratul din zona urbană, faţă de 36% în mediul rural; proporţia a fost de 44%.-56% pentru PDL, 48%-52% pentru UDMR, 41%-59% pentru PNL, respectiv 46%-54% pentru PSD-UNPR-PC.

În cazul PDL, o parte semnificativă din electoratul urban a migrat către Mişcarea Populară, deşi tendinţa nu s-a întâlnit, de exemplu, în oraşele mari, conduse de primari democrat-liberali.

Citeşte şi:

Fostul consilier prezidenţial, Adrian Rădulescu, vrea la şefia PMP. Cine sunt potenţialii adversari

Fostul consilier prezidenţial, Adrian Rădulescu, cel care l-a sfătuit pe preşedintele Traian Băsescu privind achiziţia terenului de la Nana, va candida pentru funcţia de preşedinte al PMP, la primul Congres organizat al formaţiunii.

Prima încercare de unificare a dreptei. MRU a discutat cu Antonescu. PNL discută mâine cu PDL. Blaga a ignorat PMP: Elena Udrea o fi frustrată

Liderul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, a mers la sediul PNL, unde a discutat cu preşedintele demisionar al liberalilor, Crin Antonescu, variante de asociere a dreptei în urma scorului înregistrat la alegerile europarlamentare. PNL va negocia mâine, la Parlament, cu PDL o alianţă. Liderul PDL, Vasile Blaga, a ignorat PMP, iar despre criticile Elenei Udrea a spus astfel: „Poate o fi frustrată, nu ştiu“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite