Alegeri prezidenţiale 2014. Ponta se pregăteşte să-i remanieze pe miniştrii fără carnet de partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a mai linişti apele, premierul Victor Ponta intenţionează să-i schimbe din funcţie pe unii miniştri, însă nu se va atinge de greii PSD. Portofoliile vacante vor fi preluate de oamenii lui Tăriceanu, adică de foştii miniştri în timpul guvernării USL.

Premierul Victor Ponta încearcă să mai diminueze efectele înfrângerii suferite la alegerile prezidenţiale prin cea mai la îndemână măsură de imagine: remanierea guvernamentală. De altfel, vântul schimbării a început să bată deja în Guvern, odată cu demisia mai mult forţată a lui Teodor Meleşcanu din fruntea Ministerului Afacerilor Externe, după scandalul votului din străinătate. În locul său a fost propus, startegic, un diplomat din tânăra generaţie, Mihnea Motoc, amabsadorul României la Uniunea Europeană.

Un alt ministru care va pălăti cu postul pentru că românii au stat zeci de ore la coadă, la vot, în marile capitale europene este Bogdan Stanoevici, ministru delegat pentru românii din diaspora, care a ajuns în Guvern direct din studioul Antena 3, fără a fi membru PSD. Însă demiterea sa nu este o sancţiune asumată, o pedeapsă, ci, la fel ca în cazul lui Meleşcanu, o chestiune de imagine, un fard aplicat de Ponta peste o cicatrice socială. Potrivit unor surse politice, lista cu remenieri mai cuprinde câteva nume. Primul este Ioana Petrescu, tânărul ministru al Finaţelor, cu un CV impresionant în plan academic.

A absolvit Universitatea Harvard, unde are un doctorat şi un masterat în economie, şi Wellesley College, unde a obţinut licenţa în economie şi matematică. Este profesoară de economie la Facultatea de Politici Publice de la Universitatea Maryland, post îngheţat la cererea sa. Deşi nu este membru de partid şi a creat mari aşteptări pe fondul pregătirii profesionale, Ioana Petrescu a făcut în mandatul său mai multe greşeli. Într-un interviu Adevărul Live, ministrul Finanţelor a declarat că plata pensiilor şi a salariilor ar putea fi pusă în pericol dacă nu se introduce acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe carburanţi, taxă care trebuia să fie colectată „teoretic“ pentru constrcţia de autostrăzi. Ulterior, membrii Guvernului au infirmat această posibilitate.

De asemenea, Ioana Petrescu s-a remarcat prin întâlnirea „de pomină“ de la Palatul Cotroceni, când, alături de premierul Victor Ponta, a încercat să-l convingă pe preşedintele Traian Băsescu de necesitatea reducerii CAS cu cinci puncte procentuale. Întrebată de şeful statului cum va acoperi în 2015 golul bugetar creat de această măsură, ea a răspuns: „o susţin din tot sufletul“.

În urmă cu o lună, Ioana Petrescu spunea că o aşteaptă în SUA un loc de muncă plătit cu 100.000 de dolar pe an. Întrebată dacă este mulţumită de salariul de ministru al Finanţelor, Petrescu a spus că este mulţumită de ceea ce poate să realizeze aici. „Nimeni nu a înţeles în PSD de ce a ţinut-o Ponta în braţe pe domnişora Petrescu, când s-a văzut de la început ce poate“, a spus un lider al PSD pentru „Adevărul“.

Costoiu şi Pricopie, afară

Alţi doi miniştri puşi pe lista neagră sunt Remus Pricopie, titluarul de la Educaţie, şi Mihnea Costoiu, minsitru delegat pentru Cercetare. Pricopie a fost la un pas de remaniere în toamna acestui an, după ce a oferit un răspuns penibil la o întrebare de grădiniţă. Întrebat, într-o emisiune la postul Digi 24, în ce oraş s-au născut Romulus şi Remus, ministrul Educatiei a raspuns: „Nu stiu dacă s-au născut într-un oraş anume, pentru că ei au fost găsiţi de cineva în pădure, într-un cuib, cred că vulpea nu era cetaţean“.

În plus, Pricopie a gestionat execrabil şi problema manualelor şcolare, elevii din clasa I neavând nici până acum abecedare.  Pricopie şi Costoiu au mai primit, indirect, un calificativ negativ în aceste zile: ambii au fost crescuţi sub bagheta Ecaterinei Andronescu, politician cu greutate în PSD, dar care dă cu subsemnatul la DNA, lucru ce dăunează grav imaginii Guvernului, şi aşa foarte şifonată în ultiama vreme. Pricopie şi Costoiu s-au ţinut departe de viaţa de partid, au ajuns miniştri fără să fie membri PSD, dar, ulterior, în primăvara acestui an, ambii au semnat adeziuni, tocmai la presiunea baronilor PSD, care l-au acuzat pe Ponta că a adus în guvern prea mulţi oameni din afara partidului.

Senatorul PSD Ioan Chelaru spune că PSD va discuta, oficial, săptămâna viitoarea chestiunea remanierilor. „Sigur că am auzit de remanieri, se vorbeşte. Însă, oficial, la partid n-au fost discuţii. Aşteptăm şedinţa conducerii de săptămâna viitoare. Acolo sigur se va dezbate, deşi decizia ar trebui să fie a premierului“, a spus Chelaru.

Miniştri noi, nume vechi

Premierul Ponta va umple locul miniştrilor remaniaţi cu oamenii lui Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele PLR, partid cooptat la guvernare, numai pe hârtie, înainte de turul doi al prezidenţialelor, pentru a da un semnal că USL renaşte. Între timp, Ponta a pierdut, USL a murit a doua oară, dar liberalii care l-au urmat pe Tăriceanu trebuie să primească funcţii. Printre cei care se pregătesc să devină miniştri se numără vechii trădători liberali, Daniel Chiţoiu, Andrei Gerea şi Daniel Barbu.

Spre exemplu, Daniel Chiţoiu insistă să preia minsitrul Finanţelor, de la Ioana Petrescu, o instituţie pe care a condus-o până în luna februarie a acestui an, când a fost schimbat de Crin Antonescu (preşedintele PNL de la acea vreme) pentru că răspundea direct la comenzile lui Ponta, fără a se consulta cu liderii PNL. Ulterior, Chiţoiu l-a urmat pe Tăriceanu în PLR. În mandatul său de ministru al Finanţelor, Chiţoiu a propus taxa pe stâlp, introducerea accizei de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi, dar şi reducerea CAS. Măsurile au fost însă implementate de Ioana Petrescu, exact minsitrul pe care ar vrea să-l înlocuiască.

Locul Ioanei petrescu este vizat şi de Andrei Gerea, fost ministru PNL al Economiei, pentru mai puţin de patru luni, între octombrie 2013 şi februarie 2014. El a fost schimbat din funcţie prin votul PNL şi, deşi nu a existat un motiv clar al plecării sale din Guvern, a existat informaţia că Gerea ar fi avut o poziţie legată de proiectul Roşia Montană considerată nepotrivită de Crin Antonescu. Gerea nu a apucat să facă mai nimic la Ministerul Economiei, deşi prioritatea sa declarată era privatizarea Oltchim. În vara acestui an, Gerea s-a alăturat PLR, fiind vicepreşedinte al partidului.

Din nou Barbu?

Daniel Barbu ar vrea să fie din nou ministru, însă la Cultură, minister pe care l-a păstorit, locul este ocupat de UDMR. Vă mai amintiţi cum a plecat Barbu din Guvern? „Programul naţional pentru prevenirea şi tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetăţeni afectaţi de acest hidos flagel al epocii noastre. Nu înţeleg, eu personal. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri Shakespeare sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, dacă nu am avea acel program“, spunea Barbu la sfârşitul anului trecut şi cu zâteva zile înainte de sfârşitul mandatului său de ministru. Cu tot acest trecut negru, Barbu ar spune da unei eventuale propuneri pentru un portofoliu din zona educaţiei, dacă la Cultură nu se mai poate.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite