Alegeri parlamentare 2020. Înapoi în 2008. Diaspora poate stabili câştigătorul alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcek Ciolacu şi Ludovic Orban, liderii partidelor care luptă umăr la umăr pentru primul loc. FOTO Mediafax
Marcek Ciolacu şi Ludovic Orban, liderii partidelor care luptă umăr la umăr pentru primul loc. FOTO Mediafax

Voturile românilor din diaspora, care n-au fost contabilizate de exit-poll-ul prezentat în seara alegerilor, pot schimba clasamentul alegerilor parlamentare, câtă vreme primele estimări arată o diferenţă de doar 1,5 procente între primii comnpetitori politici. La fel s-a întâmplat în 2008, când PDL a învins PSD cu doar un mandat în plus. PDL s-a topit între timp în PNL, partid care poate trimite PSD în opoziţie după 7 ani la putere.

PSD ar fi câştigat alegerile parlamentare cu 30,5%, potrivit singurului exit-poll realizat la alegeri de către CURS Avangarde. Datele au fost raportate pentru ora 19.30. Social-democraţii şi-au mobilizat electoratul fidel şi au profitat de absenteismul masiv la urne. PSD va merge cu o propunere de premier la Cotroceni sperând că preşedintele Klaus Iohannis va respecta ierarhia scrutinului. Cele trei nume de premier vehiculate în partid sunt: Sorin Grindeanu, Marcel Ciolacu şi Vasile Dîncu. Totuşi, Constituţia îi lasă preşedintelui dreptul de a nominaliza un premier după bunul-plac, în condiţiile în care niciun partid nu a reuşit să strângă singur 50%.

Prin urmare, deşi pare să fi ieşit pe locul doi, la o distanţă de doar un procent şi jumătate de social-democraţi, PNL are prima şansă de a guverna şi în următorii patru ani. Şeful statului poate invoca faptul că românii au votat o majoritate de dreapta: PNL şi USR PLUS va atinge 50% ca număr de mandate după redistribuire voturilor primite de partidele care n-a trecut pragul electoral. Totuşi, PNL poate termina pe primul loc, pentru că în exit-poll nu a fost prins şi votul din ultima oră şi jumătate, când în mod tradiţional ies la urne votanţii dreptei. Prima varianta de premier a preşedintelui Klaus Iohannis rămâne Ludovic Orban. Şeful statului poate propune şi un alt nume din PNL pentru funcţia de premier, însă nu-şi doreşte să producă o scindare în partid.

Alianţa USR PLUS a scos 16%, dovadă că realitatea virtuală, care propovăduia victoria, s-a lovit de realitatea din teren. Dan Barna şi Dacian Cioloş au obţinut un rezultat sub aşteptări, însă vor ajunge la guvernare alături de PNL şi, poate, alte partide de dreapta. PMP şi UDMR sunt la limita pragului electoral, la fel ca ProRomânia, dar pot fi cooptate într-o viitoare coaliţie de guvernare.

Votul din diaspora, care nu a fost prins în exit-poll, poate face diferenţa: spre exemplu, poate consolida prezenţa PMP în Parlament sau poate trimite ProRomânia în afara Legislativului. Diapora are doar 6 mandate de parlamentar - 4 de deputat şi două de senator-, însă mii de voturi din străinătate vor veni în ţară pentru redistribuire. Aşadar, la o diferenţă de 12 ani, românii din străinătate pot decide, chiar şi de la distanţă, câştigătorul alegerilor. În 2008, PDL a obţinut un singur mandat mai mult decât PSD şi a impus viitorul premier: Emil Boc. Între timp, PDL s-a topit în PNL şi, cu sprijinul diasporei, poate trimite PSD în opoziţie, după 7 ani la putere.

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a fost surpriza alegerilor parlamentare din 2020, reuşind să treacă pragul electoral de 5%, ajungând astfel în Parlament, deşi la alegerile locale a obţinut sub 1%. Formaţiunea este condusă de George Simion, militant pentru unirea cu Republica Moldova, şi de Claudiu Târziu, fost ziarist la Formula AS. Premierul propus de AUR e Călin Georgescu, vehiculat în mai multe rânduri pentru Palatul Victoria în ultmii ani.

Imediat după anunţarea rezultatelor exit-poll, toţi liderii politici au afişat abordări prudente, tocmai din cauza diferenţelor foarte mici înregidtrate atât în vârful, câi şi în subsolul clasamentului. Aceştia şi-au îndemnat activiştii să fie atenţi la numărătoarea voturilor şi la transmiterea corectă a rezultatelor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite