Adrian Severin, lansarea de carte la BNR-ul condus de Isărescu. Fostul ministru a trecut și prin închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Severin, fost condamnat pentru fapte de corupție, a lansat o carte la Banca Națională Română, instituție condusă de Mugur Isărescu de câteva decenii.

Adrian Severin, în timpul unei alocuțiuni la BNR FOTO Facebook A.Severin
Adrian Severin, în timpul unei alocuțiuni la BNR FOTO Facebook A.Severin

Adrian Severin, fost ministru de externe în perioada guvernării CDR, a fost condamnat în 2016 la patru ani de închisoare, pentru trafic de influență și luare de mită. Acesta a executat aproximativ un an și două luni, fiind eliberat mai devreme pentru bună purtare și pentru faptul că avea o vârstă înaintată.

Cu toate că are o imagine nu prea bună, dar și un discurs de multe ori anti-american. De exemplu, ieri, în ziua blocării României în Schengen, Severin scria: „Unii cred că diavolul se ascunde la Moscova. Posibil, numai că diavolul nu joacă pe mize atât de mici. Ideea că refuzul de la Bruxelles va naște criză politică la București spre profitul Moscovei este o glumă de proporții. Guvernul Ciucă-Aurescu-Predoiu este legat de scaunele puterii cu lanțuri americane. Slava Ukraini!”

În urmă cu două zile, Adrian Severin a lansat un volum al Enciclopediei Juridice Române la BNR. Chiar el a detaliat.  „Ieri, 7 decembrie 2022, la sediul și în găzduirea BNR, în colaborare cu Editura “Universul Juridic”, a avut loc o sesiune de dezbateri științifice, a doua din ciclul pus sub titlul general “Educație, lege, drept, dreptate”. În acest cadru a fost prezentat / lansat al treilea volum (literele F-Î) al Enciclopediei Juridice Române. Am avut onoarea să coordonez realizarea acestor volume (care însumează aproape 2500 de pagini) împreună cu nume ilustre ale științei dreptului românesc, precum cel al profesorilor Corneliu Bârsan și Nicolae Volonciu”, a scris Adrian Severin, pe Facebook.

Organizând și găzduind reuniunea, BNR și-a dovedit și respectat menirea de instituție națională responsabilă nu numai pentru elaborarea politicii monetare a statului român, ci și pentru dezvoltarea sentimentului național și a identității culturale naționale, a cărei expresie normativă este sistemul național de drept (inclusiv dreptul bancar). Uniformizarea dreptului în cadrul UE, dar nu numai, nu va putea înlătura diversitatea identităților juridice naționale (păstrată cu precădere în domeniul dreptului constituțional). Aceasta trebuie întreținută și cultivată întrucât în Europa nu ne vom putea uni decât delimitându-ne precis”, a precizat fostul ministru.

Mesaj transmis și de Isărescu

Potrivit lui Severin, și Isărescu a adresat un mesaj, însă guvernatorul nu apare în nicio poză de la eveniment. „În mesajul său, academicianul Mugur Isărescu, în dubla calitate de Guvernator al BNR și de președinte al Secției de științe economice, juridice și sociologie a Academiei române, a subliniat că Enciclopedia Juridică Română este „un proiect național” “sprijinit de Academia română”, a cărui realizare “se cuvine a primi o recunoaștere pe măsură”. Nu pot decât spera că Academia îi va oferi, cu mijloacele de care dispune, această recunoaștere”, a mai afirmat Severin.

Fostul demnitar condamnat a făcut un elogiu și Academiei Române. „Este de amintit că acum câtva timp, Academia română a luat inițiativa lansării proiectului Marii Enciclopedii Române (EJR) ca un cadru în care fiecare domeniu al științei să își producă propria prezentare enciclopedică. Prin EJR, juriștii se află printre primii care au adus substanță valoroasă inițiativei respective.  Realizarea EJR a avut propriii săi inițiatori. Este vorba despre Institutul de cercetări juridice al Academiei române și Universitatea “Titu Maiorescu”, prin directorul și respectiv președintele lor, profesorii Mircea Duțu și Iosif Robi Urs. Meritul inițierii trebuie respectat, dar EJR și elaborarea ei nu putea fi și nu a fost monopolul inițiatorilor”, a punctat Severin.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite