Adrian Năstase pe cale să fie executat silit pentru prejudiciul de 3 milioane de lei din dosarul „Trofeul Calităţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Năstaseare probleme din  cauza dosarului Trofeul Calităţii
Adrian Năstaseare probleme din  cauza dosarului Trofeul Calităţii

Judecătoria Sectorului 1 a admis, vineri, cererea Inspectoratului de Stat în Construcţii de încuviinţare a executării silite a lui Adrian Năstase cu peste 3,3 milioane de lei, prejudiciul din dosarul "Trofeul calităţii", decizia neputând fi contestată.

Astfel, judecătorii au constatat legalitatea şi existenţa bunurilor lui Adrian Năstase. Decizia nu atrage după sine executarea silită, pentru care urmează ca Inspectoratul de Stat în Construcţii să deschidă o acţiune separată în justiţie. În procesul ce urmează să-i fie intentat, în cazul în care consideră decizia nedreaptă, Năstase dispune de toate căile de recurs normale într-un asemenea proces.

Judecătoria Sector 1 a înregistrat pe 30 ianuarie o cerere a Inspectoratului de Stat în Construcţii pentru încuviinţarea executării silite a lui Adrian Năstase pentru prejudiciul din dosarul Trofeul Calităţii.

Solicitarea a fost judecată vineri, instanţa admiţând cererea formulată de un executor judecătoresc în numele ISC. Potrivit deciziei instanţei, această cauză nu are cale de atac.

"Admite cererea de încuviinţare a executării silite formulată de BEJ Timnea Vicenţiu-Pascal împotriva debitorului Năstase Adrian, la solicitarea creditorului Inspectoratul de Stat în Construcţii. Încuviinţează executarea silită ce urmează a se efectua în circumscripţia teritorială a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, potrivit art. 3711 alin. 3 C.proc.civ., pentru suma de 3.337.452,5258 lei, datorată de debitor în temeiul titlului executoriu reprezentat de Sentinţa penală nr. 176/30.01.2012 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală în dosar nr. 514/1/2009, rămasă definitivă prin Decizia nr. 160/20.06.2012 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul de 5 judecători în dosar nr. 2470/1/2012, precum şi pentru cheltuielile de executare. Fără cale de atac, conform art. 3731 C.proc.civ.", se arată în decizia Judecătoriei Sectorului 1.

În vara anului trecut Curtea Supremă l-a condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pe Adrian Năstase în dosarul Trofeul Calităţii. Instanţa a mai dispus ca Adrian Năstase şi ceilalţi cinci inculpaţi din dosar să plătească în solidar prejudiciul de 1,5 milioane euro.

Avocaţii lui Adrian Năstase susţin că este vorba de o procedură destul de complexă şi că cererea de încuviinţare a executării silite nu înseamnă că automat bunurile fostului premier vor fi executate silit pentru recuperarea pagubelor.

„Sechestrul este pus doar pe o sumă de bani, nu există un sechestru pe imobilele lui Adrian Năstase. Mai întâi executorul va trimite o somaţie pentru cei vizaţi să-şi respecte obligaţiile. Nu s-a vorbit de sechestrarea tablourilor dumnealui”, a declarat avocatul Ion Cazacu.

„Direcţia Naţională Anticorupţie a pus sechestru pe suma de 118.000 de dolari a lui Adrian Năstase, iar aceştia vor fi puşi la dispoziţie pentru recuperarea prejudiciului. Nu se pune problema ca executorul să îi ia casa, din Zambaccian, a lui Adrian Năstase pentru că nu este pe lista executorului. Doar banii vor fi executaţi”, a adăugat Ion Cazacu, unul dintre avocaţii lui Năstase”, a explicat Ion Cazacu.

Potrivit avocatului, bunurile celorlalte persoane implicate în dosarul „Trofeul Calităţii” vor fi vândute prin licitaţie iar sumele obţinute vor intra în contul executorului, ca apoi să fie transferate la ISC.

În sentinţa din 20 iunie, prin care Năstase a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, se menţionează că dispoziţiile sentinţei din prima instanţă sunt menţinute. Astfel, cei cinci judecători au decis să menţină decizia prin care Adrian Năstase, Jianu Irina Paula, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana, Vasile Mihail Cristian şi Gasparovici Diana sunt obligaţi să plătească prejudiciul de aproximativ 1,45 milioane euro.

Prima instanţă a dispus ca Adrian Năstase, ceilalţi co-inculpaţi şi companiile S.C. A ROND S.R.L (societate a soţilor Popovici), SC EUROGRAFICA SRL (societatea lui Vasile Cristian Mihai) să plătească despăgubiri civile totalizând 6.481.383 lei (1.451.435 euro). Judecătorii au arătat ca această sumă reprezintă prejudiciul cauzat Inspectoratului de Stat în Construcţii.

Cum va fi recuperat prejudiciul

"Recuperarea prejudiciului în cazul în care s-a dispus în solidar se face de la oricare dintre ei. Recuperarea prejudiciului se face în principal prin vânzarea de imobile sau din conturi, dacă banii există în conturi", ne-a explicat executorul judecătoresc Sandu Ionut Octavian. Executorul a adaugat că recuperarea prejudiciului se poate face din conturile bancare a celor implicaţi sau prin vânzarea de proprietăţi. Specialistul a explicat că, atunci când vine vorba de executarea unui prejudiciu în solidar, nu există o ordine. Astfel că nu este clar dacă, în cazul Trofeul Calităţii, recuperarea prejudiciului va începe de la Năstase sau de la ceilalţi inculpaţi. "Recuperarea se face de la toţi simultan. Nu există o ordine. Dacă găseşte suma respectivă în contul unuia, o recuperează de acolo; dacă nu, continuă procedura până la recuperarea integrală", a explicat pentru gândul Stepanov Voislav, executor judecătoresc.

Cât are în conturi Năstase

Una dintre posibilitaţile de recuperarea a prejudiciului prezentată de specialişti este prin poprirea conturilor şi practic banii să fie luaţi din conturile lui Adrian Năstase sau celorlalţi inculpaţi. În ultima declaraţie de avere Năstase a declarat în conturi 7341 lei şi 2196 euro. În declaraţia de avere Năstase a mai menţionat şi trei terenuri (agricole şi pădure în total 86 hectare) la Cornu şi Voluntari, două imobile şi bijuterii de peste 175 000 euro.

Înainte de vânzarea şi recuperarea banilor, în procedura de recuperare a prejudiciului mai trebuie urmaţi câţiva paşi. Avocatul Alexandru Cătalin Puşa ne-a explicat că, în general, executorul cere de la primăriile unde sunt domiciliaţi cei implicaţi detalii despre proprietăţile pe care le deţin. Apoi sunt cerute date de la Registrul Comerţului despre acţiunile pe care le deţin la societăţi comerciale. Un alt pas este transmiterea de cereri de informaţii de la bănci despre conturile pe care le deţin cei implicaţi şi se poate solicita poprirea conturilor.

În cazul în care nu există un sechestru asigurator pe proprietăţi, executorul poate dispune prin instanţă acest lucru. În cazul nostru, instanţa a dispus deja un sechestru pe imobilele deţinute de Jianu Irina Paula, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana, Vasile Mihail Cristian şi Gasparovici Diana.

Judecătorii nu au dispus sehestru pe vreun imobil deţinut de Adrian Năstase, ci doar pe două sume de bani - 38.217 lei şi 118.650 dolari. Aceşti bani au fost sechestraţi de procurori încă de la începutul anchetei. Potrivit avocaţilor şi experţilor judecătoreşti consultaţi de gândul, prejudiciul va fi recuperat şi din aceste sume de bani pe care există deja sechestru.

"După ce sechestrul este înscris în Cartea Funciară, imobilele sunt expertizate. Se publică apoi un anunţ de licitaţie. După 30 de zile de la publicarea anunţului, se organizează licitaţia", a explicat avocatul Alexandru Cătălin Puşa. În final, banii ajung în conturile statului. "În principiu, banii trebuie să ajungă în bugetul celui prejudiciat (adică, in cazul nostru, Inspectoratul de Stat în Construcţii - n.red)", a explicat executorul Sandu Ionut Octavian. Executorul a explicat că acestă procedură, în general, nu poate fi mai scurtă de patru luni, dar se poate întinde nelimitat. "Dacă există intervenţii în procedură, dacă se ridică excepţii, această procedură poate dura chiar şi mai mulţi ani", a declarat Sandu Ionuţ Octavian.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite