Un francez va reprezenta România la Olimpiadă. Povestea sportivului de 30 de ani: „A devenit mai român decât românii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Felix Duchampt va reprezenta România FOTO Arhivă personală/Facebook
Felix Duchampt va reprezenta România FOTO Arhivă personală/Facebook

Un sportiv în vârstă de 30 de ani este în curs de naturalizare, astfel încât să poată reprezenta România la Jocurile Olimpice din Tokyo, care se vor disputa anul viitor.

România va putea avea şi un sportiv străin, care să o reprezinte la Jocurile Olimpice din 2020. Anunţul a fost făcut de către preşedintele Federaţiei Române de Triatlon (FRTRI), Vlad Stoica.

„Ştie deja Imnul României”

„Felix Duchampt este un sportiv francez în curs de naturalizare. Suntem încântaţi de el, practic într-un timp foarte scurt a devenit mai român decât românii. Ne-a surprins că ştie deja foarte bine Imnul României şi e foarte mândru să reprezinte ţara noastră la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Însă, visul lui cel mare este să reprezinte România la Jocurile Olimpice de la Paris, el fiind parizian. Îşi doreşte enorm de mult să concureze pentru România la Jocurile Olimpice, în faţa părinţilor, a familiei, prietenilor şi cunoscuţilor săi”, a declarat oficialul federaţiei, potrivit Agerpres.

Printre primii cinci cei mai buni din ţara sa

Sportivul provine dintr-o ţară cu tradiţie în triatlonul mondial, Felix Duchampt fiind considerat printre primii cinci oameni, ca valoare, din acest context, însă dat fiind faptul că şansele sale de a reprezenta Franţa sunt mici, a căutat alternative. „Chiar avem o colaborare extraordinară cu federaţia franceză, oamenii ni l-au recomandat şi ne-au explicat că Felix este foarte talentat, dar ei au aceste reguli. Ne-au spus că nu pot să stea în calea visului olimpic al lui Felix, aşa că dacă noi vrem să îl naturalizăm, nu au nicio problemă. Ideea de a-l naturaliza pe Felix a fost a fostului nostru preşedinte, Peter Klosz, care tocmai ce s-a stins din viaţă. El a căutat cea mai bună opţiune şi a ajuns la Felix Duchampt, apoi a luat legătura cu federaţia franceză, care a spus că ne ajută cu drag”, a conchis preşedintele FRTRI.

Ultimul pas: jurământul

Practic, în acest moment, Felix Duchampt mai are doar de depus jurământul, pentru a fi cetăţean român cu drepturi depline. El a concurat, anul acesta, sub steag internaţional, până s-a rezolvat cu actele de naturalizare şi a reprezentat România deja, la Cupa Mondială din Argentina, unde a cucerit medalia de bronz. 

În prezent, Felix Duchampt ocupă locul 56 în clasamentul mondial al Federaţiei Internaţionale de Triatlon, considerându-se calificat pentru Jocurile Olimpice 2020, prin criteriul „new flag” al federaţiei internaţionale şi încercând să respecte şi criteriul punctajului, respectiv să se afle în primii 30 de triatlonişti ai lumii.

Reamintim că triatlonul presupune trei discipline: nataţie, ciclism şi alergare, probe care au loc fără întrerupere, fiind legate între ele de tranziţii şi tot timpul cronometrate. Începând cu anul 2000 şi cu Jocurile Olimpice de vară, de la Sydney, triatlonul adevenit în mod oficial sport olimpic. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite