Reîncepe fotbalul nostru sărac: Analiza şi previziunile noului sezon al Ligii 1

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Supercupa României CFR Cluj - FCSB - 15 apr 2021 - FOTO Sport Pictures

După o lună în care ne-am delectat cu Euro 2020, e timpul să revenim la meciurile de cele mai multe ori slabe ale Ligii I. O întrecere în care scandalurile săptămânale şi rezultatele nefaste din Europa lasă următoarea impresie: mult zgomot pentru nimic.

La 42 de zile după ultima partidă din stagiunea precedentă, Voluntari - Călăraşi (4-0), în barajul de menţinere / promovare pentru Liga I, noua ediţie de campionat a pornit la drum, joi seară.

Cu un meci Botoşani - FCSB, terminat cu o remiză albă, programat mai devreme, astfel încât bucureştenii să aibă timp suficient de odihnă, înaintea partidei pe care o vor disputa, joi (22 iulie), în turul II preliminar al Conference League, acasă, cu Şahtior Karagandy (Kazahstan). Pentru că, din păcate, intercerea noastră internă a scăzut atât de mult, încât ne măsurăm forţele cu astfel de adversare. În faţa cărora avem şi emoţii! Plus nişte surprize neplăcute de proporţii. Cum a fost eliminarea Craiovei, în stagiunea precedentă, cu Lokomotiv Tbilisi (Georgia), în turul I preliminar al Ligii Europa.

Revenind însă la noua ediţie a Ligii I, aceasta rămâne în formatul cu 16 echipe la care s-a trecut din sezonul 2020-2021. Vestea bună e că la start s-au aliniat nişte echipe de tradiţie, precum Rapid, Farul Constanţa şi Craiova lui Mititelu, care dispăruseră, de câţiva ani, din primul eşalon.

Vestea proastă e că nu se anunţă vreo îmbunătăţire calitativă a fotbalului pe care urmează să-l vedem. „Weekend Adevărul“ face, la fel ca în fiecare an, o serie de previziune pentru această ediţie a Ligii I.

Craiova, în pole-position. Sepsi, cu potenţial

La vârf, lupta pentru supremaţie se va da, din nou, între CFR Cluj, CS U Craiova şi FCSB. Cu precizarea că un al cincilea titlu luat la rând de clujeni ar fi o performanţă cu adevărat fabuloasă, însă, la prima vedere, puţin probabilă. Şi cum FCSB va fi sabotată, la fel ca în fiecare an, de propriul patron, Gigi Becali insistând să joace şi rolul antrenorului, Craiova pare să aibă cale deschisă spre locul 1. Mai ales că suporterii au revenit în tribune, iar formaţia din Bănie va avea un avantaj important din acest punct de vedere.

O surpriză plăcută poate veni din partea celor de la Sepsi. O echipă care a practicat un fotbal bun, în sezonul trecut, iar acum s-a întărit cu nişte jucători de calitate pentru nivelul Ligii I. 

Şi Farul, reapărut în Liga I după fuziunea cu Viitorul, poate deveni o formaţie fruntaşă, mai ales că va fi pregătită de Gheorghe Hagi, un învingător înnăscut.

Dinamo, chinul continuă

În ultimii ani, fiecare ediţie a Ligii I a devenit un calvar pentru Dinamo. Şi o luptă disperată pentru a „supravieţui“ în primul eşalon. Din păcate pentru formaţia din „Ştefan cel Mare“, şi noul sezon se anunţă a fi la fel de dramatic. Iar plecarea lui Duşan Uhrin (a fost înlocuit cu Dario Bonetti) şi a mai multor titulari din sezonul trecut, plus amicalele anulate de grevele jucătorilor oferă o imagine tristă a ceea ce se întâmplă la Dinamo. 

Rapid, cea mai aşteptată revenire

Începând din acest sezon, „farmecul vieţii“ şi-a recâştigat locul pe prima scenă fotbalistică a ţării. Formaţia giuleşteană va evolua în noul sezon al Ligii I, după ce a retrogradat în 2015, iar un an mai târziu a intrat în faliment. Rămâne de văzut cum se vor descurca însă rapidiştii sub comanda unui antrenor, Mihai Iosif, al cărui CV nu spune nimic pentru acest nivel competiţional.

Giuleştenii au reuşit, în schimb, să-şi întărească lotul prin câteva mutări importante, în frunte cu readucerea lui Cristi Săpunaru (37 de ani). Celelalte transferuri interesante sunt cele ale lui Dragoş Grigore (34 de ani), fundaş cu 38 de selecţii în echipa naţională, plus legitimarea lui Junior Morais (34 de ani), campion cu Astra, în 2016.

Fără bani de transferuri

În lipsa resurselor financiare, cluburile din Liga I se orientează, de câţiva ani, doar spre fotbalişti liberi de contract. Ceea ce se reflectă şi în statisticile din perioada de mercato din această vară: doar două mutări pe bani! Vorbim despre stoperul ivorian, Ulrich Meleke, vândut de Botoşani la CFR Cluj pentru 250.000 de euro. Plus portarul internaţional al Astrei, David Lazar, care a ajuns la CS U Craiova, în schimbul sumei de 200.000 de euro.

Liga I, prima etapă, program

Joi

Botoşani - FCSB 0-0

Vineri

Sepsi - Clinceni 18.30

CFR - FC U Craiova 21.30

Sâmbătă

Gaz Metan - Mioveni 18.30

CS U Craiova - FC Argeş 21.30

Duminică

UTA - Farul 18.30

Rapid - Chindia 21.30

Luni

Dinamo - Voluntari 20.30

*Meciurile sunt transmise de Digi Sport, Telekom Sport şi Look Sport.

Sezonul 2021-2022, formatul competiţional

*În acest an, se vor juca 21 din cele 30 de etape ale sezonului regulat. Campionatul va începe, în acest weekend, şi va continua până în weekend-ul din 18 decembrie, cu pauze pentru meciurile naţionalei din septembrie, octombrie şi noiembrie. Apoi, va fi o pauză de iarnă până pe 22 ianuarie 2022. La această dată, e programată etapa cu numărul 22 din sezonul regulat. Ultima din cele 30 de runde se va disputa în weekend-ul din 5 martie 2022.

*După sezonul regulat, urmează:

- Locurile 1-6 intră în play-off (tur-retur, în total, zece etape).

- Locurile 7-16 vor continua în play-out (manşă unică, în total, nouă etape).

*Locul 1 din play-off participă în preliminariile Ligii Campionilor, iar locul 2 din play-off în calificările Conference League.

*Locul 3 din play-off va juca baraj cu câştigatoarea barajului dintre locurile 1 şi 2 din play-out pentru un loc în preliminariile Conference League.

*Locurile 9 şi 10 din play-out retrogradează direct. Locurile retrogradabile 7/8 din play-out joacă baraj cu locurile 3/4 din Liga 2.

 
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite