Răzvan Lucescu, la 180 de minute de istorie: Ce a spus marele Xavi după ce a fost învins de antrenorul român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucescu

Răzvan Lucescu e la apogeul carierei sale de antrenor! După o experienţă nefastă ca selecţioner al României şi perioade fără glorie la El-Jaish (Qatar) şi Xanthi Skoda (Grecia), acum fiul lui Mircea Lucescu a devenit un garant al succesului pe unde ajunge.

Mai întâi, a avut doi ani foarte buni la PAOK Salonic. În primul, titlul i-a fost „furat“, într-o mare măsură, din cauza jocurilor de culise din Grecia. În al doilea sezon însă, Lucescu jr a dominat întrecerea internă de o manieră atât de categorică, încât a fost, pur şi simplu, de neoprit! Iar PAOK, ultima dată campioană în sezonul 1984-1985, a pus capăt acestei aşteptări de 34 de ani, cucerind doar al treilea titlu din istoria clubului.

Transformare totală: a devenit ofensiv şi curajos

Odată cu plecarea din Grecia, în vară, succesul l-a urmat pe Răzvan Lucescu în Arabia Saudită. Bilanţul românului până în acest moment spune totul: 13 meciuri în toate competiţiile, 9 victorii, 2 remize, 2 eşecuri. Mai mult, dacă, cândva, Lucescu jr avea reputaţia unui tehnician defensiv al cărui scor preferat era 0-0, între timp, lucrurile s-au schimbat şi din acest punct de vedere. Atât la PAOK Salonic, cât şi la Al-Hilal, echipele sale marchează pe bandă! La Al-Hilal, are 35 de goluri deja. Adică, o medie de 2,7 goluri înscrise pe meci! Şi, în doar două partide, elevii săi n-au reuşit să marcheze.

Cu astfel de cifre, nu e de mirare că Al-Hilal e pe primul loc în campionat după şapte etape (la patru puncte de locul 2) şi tocmai s-a calificat în finala Ligii Campionilor Asiei. Această ultima performanţă a fost obţinută după o „dublă“ nebună cu Al-Sadd, campioana Qatar-ului, formaţie pregătită de Xavi. Vorbim despre o trupă care, în stagiunea precedentă, a cucerit titlul în Qatar, marcând 100 de goluri în 22 de etape! 

O „dublă“ electrizantă: 11 goluri!

Formaţia din Doha şi-a continuat forma ofensivă formidabilă şi în partidele cu Al-Hilal, însă, la final, scorul general de 6-5 a trimis echipa lui Răzvan Lucescu în finala Ligii Campionilor Asiei.

Saudiţii au învins, în tur, la Doha, cu 4-1, după ce au fost conduşi din minutul 14. Returul de la Riad, disputat marţi seară, a fost iarăşi o partidă electrizantă! De această dată, Al-Hilal a condus cu 1-0 din minutul 13 şi, având 5-1 la general, părea că va ajunge, fără emoţii, în ultimul act. Au urmat însă trei minute teribile pentru elevii lui Lucescu jr, după ce Afif (17), Tae-Hee (19) şi Al-Heidos (20) au marcat pentru Al-Sadd, iar tabela a arătat 3-1 pentru oaspeţi! La pauză, a fost, totuşi, doar 2-3 pentru Al-Sadd, care a mai înscris o dată, în minutul 90+3, pentru a învinge cu 4-2, scor insuficient pentru calificare.

Iordănescu, ultimul campion român al Asiei

În finala Ligii Campionilor Asiei, Al-Hilal se va duela cu Urawa Reds (Japonia), formaţie care a trecut de Guangzhou Evergrande (China) în semifinale. Prima manşă va fi la Riad, la 9 noiembrie, iar returul în Japonia, la Saitama, la 24 noiembrie. E o programare care îngreunează şi mai mult misiunea infernală a lui Răzvan Lucescu. El a fost adus la Al-Hilal ca să câştige Liga Campionilor după o aşteptare de 19 ani. Ultima dată, trofeul a fost luat de cea mai iubită echipă saudită tocmai în 2000, sub comanda lui Anghel Iordănescu! De atunci, Al-Hilal a pierdut două finale, în 2014 şi în 2017, penultima cu Laurenţiu Reghecampf pe bancă.

Un alt antrenor român care a jucat, în ultimii ani, în finala Ligii Campionilor a fost Cosmin Olăroiu. În 2015, pe când era la Al-Ahli Dubai (Emirate), Oli a ratat trofeul după o „dublă“ pe muchie de cuţit cu chinezii de la Guangzhou Evergrande. 

O eventuală câştigare a Ligii Campionilor Asiei de către Răzvan Lucescu l-ar transforma într-un „zeu“ în ochii suporterilor. Mai ales că, în ultimul deceniu, această competiţie a fost la discreţia formaţiilor din estul Asiei, japonezii, coreenii şi chinezii făcând legea. Ultimul triumf al unei echipe arabe în Ligă datează din 2011, atunci când Al-Sadd Doha (Qatar) a trecut în finală de Jeonbuk Motors (Coreea de Sud).

Sunt în stare de şoc, e fantastic ce s-a întâmplat. Sper să câştigăm finala. Răzvan Lucescu antrenor Al-Hilal Riad   Am fost echipa mai bună, atât în tur, cât şi în retur. Meritam să fim în finală. Xavi antrenor Al-Sadd Doha   11 din ultimele 13 finale ale Ligii Campionilor Asiei au fost câştigate de echipe din Coreea de Sud, Japonia şi China.

Ultimele cinci finale ale Ligii Campionilor Asiei

Ediţie Campioană Finalistă Scor

2018 Kashima Antlers (Japonia) Persepolis (Iran) 2-0

2017 Urawa Reds (Japonia) Al-Hilal (Arabia Saudită) 2-1

2016 Jeonbuk Motors (Coreea de Sud) Al-Ain (Emirate) 3-2

2015 Guangzhou Evergrande (China) Al-Ahli (Emirate) 1-0

2014 Western Sydney (Australia) Al-Hilal (Arabia Saudită) 1-0

Drumul lui Răzvan Lucescu spre finală

Fază Adversară Scor la general

Optimi Al-Ahli (Arabia Saudită) 4-3

Sferturi Al-Ittihad (Arabia Saudită) 3-1

Semifinale Al-Sadd (Qatar) 6-5

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite