Progresul, afară din Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa de fotbal are datorii din martie 2007 la plata chiriei şi a utilităţilor. BNR, proprietarul bazei, nu mai agreează situaţia şi ameninţă cu evacuarea. Progresul, club emblematic

Echipa de fotbal are datorii din martie 2007 la plata chiriei şi a utilităţilor. BNR, proprietarul bazei, nu mai agreează situaţia şi ameninţă cu evacuarea.

Progresul, club emblematic pentru fotbalul românesc, este la un pas de desfiinţare . Chiar dacă are doar un singur trofeu câştigat până acum, finala Cupei României din sezonul 1959-1960, echipa, care mai este cunoscută şi sub denumirea de cea din Parcul cu Platani, şi-a câştigat simpatia prin natura suporterilor pe care i-a avut, prin boemia care a dominat atmosfera din jurul acestei echipe.

Echipa din Cotroceni şi-a disputat meciurile de acasă, atunci când regimul comunist nu şi-a băgat coada, pe arena situată între străzile Dr Lister şi Dr Staicovici, care aparţine Băncii Naţionale Române. De data aceasta însă, Progresul are toate premisele să nu mai evolueze acolo din vină proprie.

Proprietarul bazei le-a trimis ieri conducătorilor echipei o citaţie în tribunal. "Este vorba despre neachitarea plăţii chiriei, din martie 2007, şi a utilităţilor, din luna mai tot a anului trecut, astfel că BNR a dat echipa de fotbal în judecată", ne-a spus ieri Mugur Şteţ, purtătorul de cuvânt al BNR. Se pare că banca s-a săturat de proasta relaţie managerială pe care o are cu Progresul şi doreşte să o dea afară din bază. Căutat telefonic, Marin Dodu, actualul finanţator al Progresului, nu a fost de găsit pentru a explica situaţia.


"Progresul are o istorie aparte. Mi-aduc aminte cum Elena Ceauşescu a dat ordin prin 1985 să se demoleze stadionul. De fapt, tribunele le-au luat pentru a face stadionul Victoria. În locul arenei din Cotroceni se dorea construirea unei pasarele aeriene pentru Hotelul Marii Adunări (actualul Marriott). Dar, uimitor, stadionul a rezistat. Progresul era echipa iubită de către actori, de mica burghezime, de artişti. Ar fi o tragedie dacă s-ar desfiinţa clubul", ne-a spus şi Aurel Măndoiu, unul dintre actualii antrenori ai centrului de juniori de la Progresul.

>> Chiar dacă atunci când evoluam în Divizia A o făceam pe alte stadioane (Republicii, 23 August), atmosfera era unică. Jucam cuplaje cu 100.000 de spectatori în tribune. În rest, pe coclauri. Nicodată însă nu am ştiut cum e să fi gazdă.

O arenă plină de istorie

În 1994, din cauza războiului, Banca Naţională, împreună cu tezaurul s-au refugiat în zona Sibiului, mai exact în comuna Răşinari. Acolo, funcţionarii acesteia au pus bazele clubului care a avut prima denumire BNR. După instaurarea păcii, clubul a fost mutat chiar pe locul în care se află şi acum, între străzile dr. Staicovici şi dr. Lister, care aparţine BNR.

Cunoscută sub numele de Parcul cu Platani, actuala bază sportivă din Cotroceni a fost donată prin decret domnesc în decembrie 1865 de însuşi domnitorul Alexandru Ioan Cuza primei grupări cu caracter sportiv din România, Societatea de Dare de Semn.

Din anul 1967, asociaţia şi-a schimbat denumirea în Societatea Centrală Română de Arme, Gimnastică şi Dare de Semn. În 1939 a fost amenajat Ştrandul Izvor, pentru ca, în 1948, să se construiască stadionul de fotbal, iar mai apoi (1975) arena de tenis cu cele 6.000 de locuri.


În 1948-1949, echipa s-a numit Banca de Stat, iar în 1950, Spartac Banca RPR. Între anii 1954 şi 1994, clubul s-a numit Progresul, adăugând pe parcurs numele instituţiilor care-l sprijineau financiar: Progresul Finanţe-Bănci (1954), Progresul Vulcan (1977-1988), Progresul Voinţa (1988-1989), Progresul Şoimii IMUC (1989-1990). Din 1994 şi până anul trecut a fost adoptată o altă denumire, FC Naţional. În ediţia 1955, echipa de fotbal a participat în premieră în Divizia A.

Cea mai grea perioadă a trăit-o în ultimii ani de viaţă ai clanului Ceauşescu. Atunci, echipa a retrogradat prima oară în Divizia C, a pierdut aproape un lot întreg de jucători şi, pe deasupra, chiar şi tribunele din metal ale propriei arene, care au fost mutate abuziv pe stadionul Victoria (actualul "Florea Dumitrache", din Complexul Dinamo).


Baza este recunoscută însă şi pentru terenul de tenis, unul dintre cele mai bune din ţară. S-au organizat turnee internaţionale de tenis acolo, iar stadionul a găzduit, alături de arena din Ghencea, Campionatul European de Tineret în 1998.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite