Patinajul, străbătut de un scandal de proporţii: o fostă campioană îşi acuză antrenorul de agresiuni sexuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul din Paris a deschis o anchetă pentru viol şi agresiuni sexuale asupra minorilor, ca urmare a dezvăluirilor unei foste campioane, Sarah Abitbol.

Ajunsă la 44 de ani, fosta patinatoare a relatat, în autobiografia ei, „O tăcere atât de lungă”, că fost ţinta agresiunilor sexuale, în perioada 1990-1992, a antrenorului Gilles Beyer.

„A început să facă lucruri oribile. (...) Mă gândeam cum o să le explic asta părinţilor mei. Cum să explici ceva atât de oribil şi de dezgustător? Era imposibil, aşa că am ascuns tot. Mi-era ruşine, mi-era frică. M-am ascuns în tăcere, în propriul disconfort. Apoi a început din nou”, rememorează Sarah Abitbol în cartea sa.

În urma acestor relatări, procurorii din Paris au anunţat că vor extinde investigaţiile: „Vom încerca să identificăm şi alte victime care au suferit în contexte similare”, au punctat aceştia.

De asemene, o altă patinatoare, Helene Godard, l-a acuzat pe acelaşi antrenor, susţinând că acesta, alături de un alt tehnician, Jean-Roland Racle, au abuzat-o sexual, pe când era minoră. În acelaşi context, Anne Bruneteaux şi Beatrice Dumur sunt alte două patinatoare din Franţa, care au lansat acuzaţii similare spre un alt antrenor, Michel Lotz, susţinând că au fost abuzate, în anii 1980, pe când aveau doar 13 ani. 

Scandalul nu a rămas fără ecou şi a ajuns la Ministerul Sportului Ministul Sportului din Franţa, unde Roxana Mărăcineanu l-a convocat pe Didier Gailhaguet, preşedintele longeviv al Federaţiei de Patinaj. În urma acestei întâlniri, a declarat: „Greutatea faptelor şi continuitatea lor în timp arată că există o disfuncţie generală în cadrul Federaţiei. Preşedintele nu poate fi absolvit de responsabilitate morală”. Ministrul Sportului i-a cerut preşedintelui să demisioneze, însă acesta a refuzat şi a anunţat că va susţine o conferinţă de presă, în cadrul căreia va oferi o serie de explicaţii.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite