Liverpool schimbă tricourile! S-au înţeles cu Nike şi intră pe podiumul celor mai bănoase contracte din fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liverpool pune punct unei ere, după ce a semnat un contract de record pentru Marea Britanie
Liverpool pune punct unei ere, după ce a semnat un contract de record pentru Marea Britanie

Liverpool a dat un veritabil tun financiar: a semnat un contract pe cinci ani cu Nike, valabil de la 1 iunie 2020, în baza căruia va încasa 94.000.000 de euro anual de la producătorul de echipament sportiv american.

Fotbalul este o afacere de milioane de dolari în ultimele decenii, iar cele mai importante branduri din acest sport fac o avere din sponsorizări şi marketing. De această dată, transferul iernii pentru Liverpool nu implică un fotbalist, ci furnizorul de echipament sportiv.

„Cormoranii“ vor îmbrăca în noul sezon tricouri cu celebrul logo „swoosh“, desenat în 1971, la fel ca rivalii din Premier League de la Chelsea. Înţelegerea în valoare de 80 de milioane de lire sterline, echivalentul a 94 milioane de euro pe sezon, este un record pentru Marea Britanie, unde campionatul are o medie de spectatori impresionantă, comparabilă doar cu cea din Germania - peste 30.000, media pe etapă.

În fotbalul mondial, doar două echipe încasează mai mulţi bani de la sponsorul tehnic. Este vorba despre granzii din Spania: Barcelona primeşte 155 milioane de euro de la Nike, iar Real Madrid încasează anual 120 milioane de euro, în baza unui contract valabil până în 2028.

Liverpool a depăşit vechiul record al Marii Britanii, deţinut de Manchester United, în valoare de 75 milioane de lire sterline anual (aproximativ 88 milioane de euro). Contractul are în vedere echipa de seniori a clubului, fotbalul feminin, echipele de la academie, staff-urile de antrenori şi Fundaţia FC Liverpool.

Deţinătoarea Ligii Campionilor va încheia în vară o colaborare care nu mai este deloc armonioasă cu o altă firmă americană, New Balance, începută în 2015. Cele două părţi au ajuns în justiţie, după ce New Balance a acuzat clubul de încălcarea contractului, însă Liverpool a câştigat procesul.

Iniţial, s-a vorbit despre un posibil contract între Liverpool şi Nike de un miliard de euro, valabil pe o perioadă de zece ani (100 milioane de euro anual).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite