Interviu tulburător: Un fost selecţioner al naţionalei de handbal, bolnav de cancer, a izbucnit în plâns la telefon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Tîrcă îşi consolează fiica, Sorina, pe care o şi antrenează la Corona Braşov
Mariana Tîrcă îşi consolează fiica, Sorina, pe care o şi antrenează la Corona Braşov

România se pregăteşte de Mondialul de handbal feminin din Japonia (30 noiembrie - 15 decembrie), însă, deocamdată, selecţia făcută de suedezul Tomas Ryde a născut o mare controversă.

Din lotul de 18 care va fi deplasat în Japonia lipsesc Sorina Tîrcă (20 de ani) şi Laura Chiper (30 de ani). 

Prima e a doua cea mai bună marcatoare din Liga Naţională în acest sezon, având 61 de goluri pentru Corona Braşov, unde e antrenată de mama ei, Mariana Tîrcă. Tocmai de aici a plecat o situaţie controversată. Se vehiculează că Sorina Tîrcă, deşi în mare formă şi o jucătoare de perspectivă la 20 de ani, n-a fost inclusă în lotul naţionalei, deoarece mama ei, Mariana Tîrcă, se află în relaţii reci cu preşedintele Federaţiei Române de Handbal (FRH), Alexandru Dedu!

Şi absenţa Laurei Chiper a ridicat semne de întrebare, în condiţiile în care handbalista legitimată la CSM Bucureşti a început să joace pentru România din 2010 şi, în 2015, a cucerit bronzul cu prima reprezentativă la Mondialul din Danemarca.

De când selecţionerul Tomas Ryde a anunţat lotul pentru Mondialul din acest an, absenţa celor două handbaliste a fost un subiect intens comentat, aproape zilnic. Cea mai dură reacţie a venit însă din partea lui Gheorghe Ionescu (76 de ani), fost antrenor la Oltchim, la Steaua, la CSM Ploieşti, Minaur Baia Mare, Cetate Deva şi la Mureşul Tg. Mureş. Acesta a stat şi pe banca naţionalei României la Mondialul din 1995, dar a fost şi selecţionerul DR Congo la Mondialul din 2007.

Într-un interviu tulburător acordat „Gazetei Sporturilor“, în care el a sunat din Olanda pentru a-şi exprima indignarea vizavi de selecţia făcută de Tomas Ryde, Gheorghe Ionescu, grav bolnav, a fost copleşit de emoţii şi a izbucnit în plâns.

Cele mai importante declaraţii făcute de Gheorghe Ionescu

*Sunt revoltat, domnule! Antrenorii ăştia sunt împotriva echipei României prin selecţia făcută! Domnul Ryde nu cunoaşte potenţialul acestor jucătoare. Cum să nu le chemi pe Chiper şi Tîrcă? Prima e o jucătoare încântătoare. Când eram antrenor la Ploieşti, m-am dus personal la Bacău să vorbesc cu ea, să vină la noi. Cu ea şi cu Burghel. Le-a luat Braşovul. Am urmărit cariera ei, are o aruncare incredibilă din extremă. Asta mică a lui Tîrcă, la fel. Domnule, e golgeterul campionatului şi tu nu o chemi? 

*Uite, vă spun ceva. Dacă aveam trei de Neagu (n.r. - Cristina Neagu) pe inter stânga, tot aş fi luat-o pe Tîrcă. Pentru evoluţia de mâine, de poimâine. Ea e viitorul, are 20 de ani. Fata asta poate fi traumatizată dacă vede scandalul iscat în jurul neconvocării ei.

*Seraficeanu, nu am nimic cu ea, dar nu are valoarea lui Chiper. Pe ea a luat-o Buceschi (n.r. - Costică Buceschi, asistentul lui Tomas Ryde) că e de la el de la club. Eu de câte ori m-am uitat la meciurile lor nu mi-a sărit în evidenţă. Pe Chiper imediat o remarci. Şi la inter stânga, domnule, între Neagu, Tîrcă, Perianu, Bazaliu, le iau pe Neagu şi Tîrcă, fără să stau pe gânduri. Dar mai erau şi alte soluţii. Puteau lăsa un centru, pe Pristăviţă sau pe Zamfirescu, şi aşa nu o să joace.   

*Cine să răspundă, Ryde? Păi, domnule, el îşi face bagajul şi pleacă. Şi pe noi ne lasă cu ruşinea, cu necalificarea la Jocurile Olimpice. Ce credeţi că-l interesează prea mult? Dar preşedintele Dedu e vinovat. Îl dă afară ca incompetent o echipă de club şi-l ţine el la naţională. De ce? Uite, se vede la CSM Bucureşti, de când a plecat el, că lucrurile merg mult mai bine. 

*Văd tot ce e transmis la TV, nu ratez nimic. Eu sunt bolnav după handbal, domnule!Şi acum mergeam în Japonia, dar am probleme grave de sănătate. Cancerul la oase avansează. (Plânge). Dar cât timp o să mai trăiesc, vreau să avem rezultate în handbalul ăsta. Că aşa mi-am mâncat sănătatea. Îi plătesc avioanele lui Ryde ăsta, face naveta în Suedia, în loc să-l punem pe un român de-al nostru, să antreneze cu sufletul. 

Programul României la Mondiale

*30 noiembrie: România – Spania

*1 decembrie: Senegal – România

*3 decembrie: România – Kazahstan

*4 decembrie: Muntenegru – România

*6 decembrie: România – Ungaria

CLICK AICI PENTRU A CITI, INTEGRAL, INTERVIUL ACORDAT DE GHEORGHE IONESCU

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite