Fukushima, epicentrul catastrofei nucleare din 2011, va fi punctul de pornire al flăcării olimpice în Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fukushima, locul de plecare al flăcării olimpice
Fukushima, locul de plecare al flăcării olimpice

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo au ales Fukushima ca punct de pornire al tradiţionalului periplu al flăcării olimpice în ţara gazdă.

Japonia a făcut eforturi pentru a da o nouă şansă zonei de la Fukushima, după tsunamiul devastator şi accidentul nuclear de pe 11 martie 2011. Comitetul Olimpic Internaţional a pus la punct un plan pentru ca Fukushima să fie integrată în structurile organizatorice ale Jocurilor, însă nu puţine sunt vocile care ridică semne de întrebare legate de siguranţa sportivilor şi a participanţilor. La începutul lunii decembrie, „The Guardian“ relata că au fost depistate zone în care nivelul de radiaţii în apropierea facilităţilor de la Fukushima incluse în proiectul olimpic depăşesc cu mult limitele admise, iar Greenpeace se implica, solicitând o monitorizare strictă.

Cu toate acestea, oraşul Fukushima a fost desemnat punct de pornire pentru flacăra olimpică, pentru 26 martie 2020, la nouă ani şi 15 zile după dezastrul care a lovit Japonia, anunţă CIO, pe site-ul oficial.

Conform tradiţiei, flacăra va fi aprinsă în Templul Herei din Olimpia, Grecia, pe 12 martie, iar pe data de 19 martie va fi predată organizatorilor japonezi. Traseul flăcării olimpice în Japonia va începe de la centrul de antrenament din Fukushima, acolo unde, după dezastru, au fost cazaţi muncitorii care au lucrat la evacuarea deşeurilor radioactive.

Componentele echipei feminine de fotbal a Japoniei, campioane mondiale în 2011, vor fi primele purtătoare ale torţei olimpice. Traseul din Japonia va include 47 de prefecturi, incluzând chiar şi o ascensiune pe Muntele Fuji.

Un cutremur cu magnitudinea de nouă grade a declanşat un tsunami devastator, care a provocat accidentul nuclear de la Fukushima. Peste 18.000 de oameni şi-au pierdut viaţa.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite