Dictatura vrea obedienţă şi ură: Povestea puştiului sclipitor, gonit din ţara sa, care a ajuns acum în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alireza Firouzja, un fenomen în lumea şahului
Alireza Firouzja, un fenomen în lumea şahului

Dacă pe vremea lui Ceauşescu, fuga din ţară era ultima soluţie disperată la care recurgeau, periodic, românii sătui să trăiască în foame, frig şi privaţi de libertate, acum, într-o oarecare măsură, povestea se repetă în Iran.

Doar că aici, problema oamenilor nu e nici lipsa alimentelor – s-au găsit din belşug inclusiv pe durata războiului de opt ani cu Irakul – nici confortul din viaţa de zi cu zi. 

În Iran, se poate trăi într-un lux hollywoodian. Cu o singură precizare: e nevoie de mulţi bani. Şi încă o condiţie: o mare parte din această viaţă de lux, cu petreceri, muzică şi consum de alcool trebuie să fie dusă în ascuns. 

Pentru oamenii de rând însă, nu viaţa de lux reprezintă o preocupare, ci lipsa libertăţii. De care se lovesc, la fiecare pas, din cauza unui regim înapoiat. Care, în 2022, încă vede o ameninţare în prezenţa femeilor pe stadioanele de fotbal. Şi are anumite reguli pe care le prezintă, cu mândrie, drept „linia roşie“ a regimului. Vorbim despre reguli care nu pot fi negociate. Ele sunt impuse de regim şi trebuie să fie acceptate de populaţie, fără obiecţii. În capul listei se află „subiectul Israel“. 

Pe ultima pagină din paşaportul fiecărui iranian stă scris acest text (foto, jos): „Posesorul acestui document n-are dreptul de a călători în Palestina invadată“. „Palestina invadată“ e termenul folosit, atunci când se face referire la Israel. Stat a cărui existenţă e negată de guvernul iranian. Iar de aici apar o sumedenie de probleme, dincolo de interdicţia iranienilor de a se deplasa în această ţară.

Pasaport

Vieţi şi cariere ruinate

În ceea ce îi priveşte pe sportivi, începând din 1979, de când s-a produs Revoluţia Islamică, au fost, până acum, 42 de ani în care s-au ruinat vieţi şi cariere. Ale celor care au fost obligaţi să piardă concursuri, calificări şi medalii, din cauza interdicţiei de a se duela într-o arenă sportivă cu rivalii lor din Israel.

E încă un motiv care contribuie din plin la aşa numitul fenomen de „exod al minţilor sclipitoare“. Pe scurt, vorbim despre faptul că oameni valoroşi din toate domeniile sociale sunt nevoiţi să părăsească ţara pentru a-şi putea face meseria, fără să fie afectaţi de restricţiile absurde ale regimului de la Teheran. Iar una dintre victimele acestei situaţii e Alireza Firouzja (foto). 

Firouzja

Puştiul de doar 18 ani reprezintă un adevărat fenomen în lumea sportului-minţii. Iar în aceste zile se află în Bucureşti. Capitala găzduieşte, în perioada 5-15 mai, Superbet Chess Classic Romania, prima etapă din cadrul circuitului internaţional Grand Chess Tour 2022. Adică, unul dintre cele mai importante turnee de sah, la nivel global. Cu acest prilej, în Bucureşti au sosit şapte din primii şahişti ai lumii. Printre ei, Alireza Firouzja, locul 2 în clasamentul mondial! Doar că acesta apare în toate documentele competiţiei sub steagul... Franţei!

L-au ţinut în ţară de teama israelienilor!

Alireza Firouzja s-a născut în Iran, în oraşul Babol. Şi a avut o ascensiune fulminantă în lumea şahului, deşi, la un moment dat, a cochetat şi cu fotbalul şi cu înotul. Rezultatele sale la şah însă au fost formidabile: la vârsta de 9 ani, a câştigat primul concurs naţional în categoria sa de vârstă şi, ulterior, la doar 14 ani şi 10 luni a devenit cel mai tânăr campion din istoria Iranului!

Firouzja

Alireza Firouzja, pe când era un copil, nu ştia că urmează să fie gonit din ţara sa

Cu rezultate internaţionale tot mai impresionante, Firouzja a devenit Mare Masestru la vârsta de 14 ani, acesta fiind cel mai înalt titlu acordat de FIDE (Federaţia Internaţională de Şah). Iar Firouzja a continuat să uimească lumea şahului:

*În 2019, a atins rating-ul 2.702 în clasamentul mondial. Şi, la 16 ani şi o lună, a devenit al doilea cel mai tânăr şahist din istorie cu un asemenea rating, după chinezul Wei Yi.

*În 2021, în premieră, rating-ul lui Alireza a depăşit 2.800. Prilej cu care acesta a devenit cel mai tânăr şahist din istorie cu un asemenea rezultat, la doar 18 ani şi 5 luni! Precedentul record era deţinut de actualul campion mondial, norvegianul Magnus Carlsen. Acesta a depăşit rating-ul de 2.800, pe când avea 18 ani şi 11 luni. 

În ciuda acestor rezultate fabuloase, regimul de la Teheran, pur şi simplu, l-a gonit din ţară pe Alireza Firouzja! Povestea a început în decembrie 2019, atunci când lotul naţional, din care făcea parte şi vedeta ţării, a primit interdicţia de a participa la Campionatele Mondiale din Rusia. Motivul: s-a aflat că, din cauza tabloului evenimentului, cu mulţi şahişti din Israel, sunt şanse mari ca Firouzja sau colegii săi să se intersecteze cu un sportiv provenit din „Palestina invadată“.

Firouzja

Firouzja, revoltat, chiar a protestat vizavi de faptul că Iranul a renunţat la turneul din Rusia, însă în zadar. A fost momentul în care tânărul şahist a luat decizia de a părăsi ţara. Ceea ce a şi făcut. Într-o primă fază, puştiul a apărut în clasamentul mondial sub steagul FIDE. Apoi, începând din iulie 2021, Firouzja a primit cetăţenia franceză, concurând sub steagul acestei ţări. Potrivit informaţiilor din presa internaţională, puştiul şi familia sa au primit condiţii excelente din partea guvernului francez, inclusiv o locuinţă în această ţară.

Noi strigăm «Moarte Israelului, moarte Americii» pentru că avem asta în suflet! Dawoud Azarnoosh oficial iranian  

Oamenii fideli regimului sunt mobilizaţi, periodic, în proteste stradale cu mesaje împotriva ţărilor cu care Iranul şi-a întrerupt relaţiile diplomatice, după Revoluţia Islamică din 1979

Iran

„Israel e duşmanul nostru numărul 1!“

În presa iraniană, se găsesc sute de declaraţii ale oficialilor ţării în care aceştia recunosc, în mod deschis, ura lor pentru Israel. Un exemplu e ce a spus Dawoud Azarnoosh pentru agenţia ISNA. „Israel e duşmanul nostru numărul 1! Noi nu recunoaştem acest stat. Israel n-are teritorii geografice şi a invadat o altă ţară (n.r. – Palestina). Pentru că nu recunoaştem existenţa Israelului, nu putem fi în acelaşi loc cu reprezentanţii lor. Aici, vorbim de un argument solid, nu de vorbe goale! De-a lungul anilor, vreo 500 din sportivii noştri au refuzat să se dueleze cu omologii lor israelieni pentru că aceasta e convingerea lor. Israel e «linia noastră roşie» după cum ne-a îndrumat Domnul (n.r. – Ayatollah-ul Khomeini, liderul Revoluţiei Islamice, care a decedat în 1989)“, a explicat Azarnoosh.

Sah

Spectacol pentru iubitorii de şah din România

Prima din cele cinci etape ale turneului global, Grand Chess Tour 2022, a început de joi, la Sheraton Bucharest Hotel, din Capitală. Vor fi meciuri, zilnic, cu o zi de pauză, programată pentru 10 mai. Etapa de la Bucureşti se va încheia la data de 15 mai. În fiecare zi, partidele vor începe la ora 15.00 şi se vor termina în jurul orei 20.00. Competiţia de la Bucureşti e de şah clasic, în care participanţii joacă în sistem turneu, fiecare cu fiecare, iar câştigătorul va fi decis în urma punctajului acumulat. Premiile etapei de la Bucureşti ajung la 350.000 de dolari. Evenimentul e deschis şi publicului larg. Iubitorii acestui sport pot rezerva bilete de pe siteul www.superchess.ro.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite