Kasparov, despre singura soluţie pentru a opri războiul din Ucraina. „Mă îndoiesc că Putin va găsi voluntari să moară pentru nebunia lui geopolitică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Garry Kasparov FOTO Mediafax
Garry Kasparov FOTO Mediafax

Prezent în România, fostul campion mondial la şah Garry Kasparov a vorbit, în cadrul unei conferinţe de presă, despre posibilele evoluţii ale războiului declanşat de Rusia în Ucraina, manifestându-şi îndoiala că Vladimir Putin va găsi "voluntari dispuşi să moară pentru nebunia lui geopolitică".

Întrebat dacă ar putea Vladimir Putin să recurgă la folosirea armelor nucleare, Kasparov, preşedintele Human Rights Foundation, a declarat că dacă preşedintele rus este suficient de nebun pentru a da o astfel de comandă, ar trebui să evaluăm şi gradul de nebunie al amiralilor care ar trebui să ducă la împlinire ordinul. 

„Nu trebuie ca Putin să apese pe buton şi racheta e lansată. E un lanţ de comandă. Poate Putin să devină atât de disperat? Nu cred că e posibil, dar să spunem că e atât de nebun. Apoi ar trebui să evaluam nebunia amiralilor care trebuie să execute acest ordin. Mi se pare că lumea liberă se apropie din ce în ce mai mult de momentul în care va recunoaşte că orice folosire a armelor de distrugere în masă trebuie să primească un răspuns adecvat. Dacă îi ameninţă cu tribunalul de la Haga peste 5 ani nu cred că le va păsa. Dar dacă ştie că e o şansă mare ca racheta NATO să vină în 5 minute, nu cred că mai e suficient de curajos să pună la încercare forţa NATO. Mă îndoiesc că Putin va găsi voluntari să moară pentru nebunia lui geopolitică”, a explicat Kasparov.

Marele şahist rus este de părere că aprovizionarea Ucrainei cu arme poate obliga Rusia să oprească ostilităţile. „Singura soluţie pentru a opri acest război este distrugerea armatei lui Putin din Ucraina şi să ne asigurăm că nu va mai avea bani să-l susţină. Ameninţarea lui Putin la adresa Europei va dispărea doar când steagul ucrainean va fi ridicat la Sevastopol”.

 

Activist în domeniul drepturilor omului, Kasparov a amintit că e prima oară în istoria noastră când vedem ororile războiului online. Din confortul caselor lor, ruşii ar putea fi tentaţi să creadă că imaginile cutremurătoare din Bucha ar putea fi propagandă ucraineană, dar puşi în situaţia de a lupta în acest război situaţia s-ar putea schimba, iar momentul în care ruşii vor ieşi în stradă e o chestiune de timp. 

Ucraina- Rusia - a 43-a zi de război bucha. FOTO Gettyimages

Imagine din Bucha, în ziua 43 de război FOTO Getty Images

„Cât va mai dura? Cred că nu pentru multă vreme, pierderile lui Putin cresc acolo. Vorbim de 100.000 de soldaţi, morţi şi răniţi, scoşi din luptă. De la ce cost al pâinii vor ieşi ruşii în stradă? Eu nu ştiu, nici Putin  nu ştie. Dictatorii nu pot măsura asta. Dictatorii sunt mereu în pericol când par slabi. Când Putin pierde războiul din Ucraina şi sancţiunile vor forţa milioane de ruşi să protesteze faţă de deteriorarea condiţiilor de viaţă, cred că va ajunge ca alţi dictatori dinaintea lui: îşi va înceta cariera politică, va fi forţat s-o facă.

Putin a spus că pe 9 mai va fi finalul razboiului. Va încerca să spună ceva, ca a luat Mariupol, că a luat câteva sate mici. Dar nu e un război pe care să îl poată câştiga. E o chestiune de timp până când un răspuns al anumitor cercuri sociale din Rusia va începe să apară. E ca un vulcan. Nu ştii când va avea loc erupţia. E inevitabil, dar nu ştii dacă va mai dura 10 ani sau 10 zile. 

Marile oraşe ruseşti nu experimentează greutăţile războiului. Majoritatea soldaţilor sunt din zone sărace, de la ţară. A declara război ar duce la o schimbare dramatică. Când milioane de oameni, care acum se uită la război, de acasă, din fotoliu, vor trebui să se implice, se va schimba. Ruşii din clasa din mijloc, care au venituri bune, să uită la aceste imagini din Bucha şi la nivel psihologic ar vrea să creadă că e propagandă ucraineană, dar când îşi dau seama că vor fi implicaţi conştientizează că s-ar putea să fie adevărat. Ar însemna că finalul e aproape. Economic, Rusia e o cauză pierdută. E o iluzie că Rusia e puternică. Sancţiunile taie bucată cu bucată. Putin pierde venituri. Toate segmentele din economia Rusiei se restrâng şi se vor prăbuşi. Rusia depinde de piese de schimb din Occident, pe care nu mai poate să le obţină”, au fost declaraţiile lui Kasparov. 

Marele campion a evidenţiat, totodată, activitatea depusă în scopul coagulării unei mişcări internaţionale anti-război formate din reprezentanţi marcanţi ai emigraţiei ruse şi a apreciat poziţiile României de sprijin pentru Ucraina şi de condamnare a politicilor agresive ale Federaţiei Ruse.

Te-ar putea interesa şi:

Cine ne apără de ruşi. Ce trupe NATO sunt dislocate oficial în România

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite