Darul de la greci: Relansare naţională! România joacă, diseară, un amical într-o zi istorică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iordanescu

De „Ziuda Independenţei“, campioana europeană din 2004 ne oferă speranţa unui nou început de drum, cu Edward Iordănescu (43 de ani). Vorbim despre selecţionerul care trebuie să aducă pe linia de plutire o naţională care a ratat tot ce se putea, în ultimii ani.

Naţionala României iese din „hibernare“. La 131 de zile după ultimul meci, victoria de tristă amintire cu Liechtenstein (2-0), în ultima rundă din grupa preliminară pentru Mondialul din 2022.

Din păcate, prima partidă din acest an e lipsită de miză. Terminând pe 3 în preliminariile CM 2022, tricolorii au ratat şansa prezenţei la barajul care ne-ar fi dat puţină speranţă. Aşadar, tricolorii revin pe teren într-un amical cu Grecia, care va fi găzduit, vineri seară (ora 20.15, Pro X), de stadionul Ghencea. Ca o coincidenţă, meciul se joacă de ziua naţională a Greciei.

Şi, totuşi, de această dată, vorbim despre un amical care prezintă un interes mai mare decât de obicei. Pentru că va marca debutul lui Edward Iordănescu pe banca naţionalei. La 2.105 zile după ce tatăl său, Anghel Iordănescu, bifa ultimul său meci, ca selecţioner, într-o înfrângere cu Albania (0-1), la Lyon, la Campionatul European din 2016. Acel turneu final reprezintă şi ultima prezenţă a României la o competiţie de anvergură. Pentru că, de atunci, rateurile au venit pe bandă: Mondialul din 2018, Euro 2020 şi Mondialul din 2022!

Experimente cu sistemul de joc

Având în vedere că primele sale două partide sunt de verificare, noul selecţioner va testa formulele sale preferate, în confruntările cu Grecia şi Israel. De când şi-a început cariera de antrenor, Iordănescu jr a mers, în general, pe aşezările 4-3-3 şi 4-2-3-1, cu precizarea că al doilea modul tactic pare a fi mai potrivit pentru echipa naţională, oferind o siguranţă defensivă mai mare.

Lotul României

*Portari: Aioani (Farul), Niţă (Sparta Praga), Moldovan (Rapid)

*Fundaşi: Bancu (CS U Craiova), Burcă (CFR Cluj, 8/0), Camora (CFR Cluj),  Chiricheş (Sassuolo), Drăguşin (Salernitana), Manea (CFR Cluj), Nedelcearu (Crotone), Raţiu (Huesca) , Rus (Fehervar), Toşca (Gaziantep)

*Mijlocaşi: Bordeianu (CFR Cluj), Cicâldău (Galatasaray), Man (Parma), R. Marin (Cagliari), M. Marin (Pisa), Maxim (Gaziantep), Mihăilă (Atalanta), Mitriţă (PAOK Salonic), Oct. Popescu (FCSB), Tănase (FCSB); Sorescu (Rakow)

*Atacanţi: Alibec (Atromitos), Ivan (CS U Craiova), Puşcaş (Pisa)

Lotul Greciei

*Portari: Vlachodimos (Benfica), Paschalakis (PAOK Salonic), Athanasiadis (Şerif Tiraspol)

*Fundaşi: Tzavellas (AEK Atena), Chatzidiakos (AZ Alkmaar), Mavropanis (Stuttgart), Tsimikas (Liverpool), Goutas (Sivasspor), Kyriakopoulos (Sassuolo), Nikolaou (Spezia), Rota (AEK Atena)

*Mijlocaşi: Koulousias (AEP Kozanis), Chatzigiovanis (Panathinaikos), Bouchalakis (Olympiakos), Alexandropoulos (Panthinaikos), Kourfalidis (Cagliari), Siopis (Trabzonspor), Limnios (Twente), Mantalos (AEK Atena), Bakasetas (Trabzonspor)

*Atacanţi: Douvikas (Utrecht), Pelkas (Fenerbahce), Giakoumakis (Celtic), Koulouris (Atromisos), Pavlidis (AZ Alkmaar)

Programul naţionalei, în următoarea perioadă

*Vineri (ora 20.15, Pro X): România - Grecia (amical, Ghencea)

*29 martie (ora 20.45, Pro X): Israel - România (amical, Netanya)

Liga Naţiunilor, ediţia 2022-2023

*4 iunie: Muntenegru – România

*7 iunie: Bosnia – România

*11 iunie: România – Finlanda

*14 iunie: România – Muntenegru 

*23 septembrie: Finlanda – România

*26 septembrie: România – Bosnia

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite