Bucureştiul, în istoria Campionatelor Europene: De ce Franţa - Elveţia e un meci de povestit nepoţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kylian Mbappe
Kylian Mbappe

Bucureştiul şi-a luat adio de la Euro 2020 cu un meci fabulos, cel mai bun pe care l-a oferit turneul final, până în acest moment.

Pe „Arena Naţională“, cu 22.642 de spectatori în tribune - nici de această dată, nu s-a atins capacitatea maximă, permisă de autorităţi: 27.000 de oameni - Franţa şi Elveţia au oferit un meci de categoria celor „de povestit nepoţilor“. Despre care cifrele vorbesc cel mai bine.

*Au fost doar 4 minute şi 3 secunde între penalty-ul ratat de Elveţia, în repriza a doua, şi golul de 2-1, marcat de Karim Benzema pentru Franţa! A fost primul semn că asistăm la un meci demenţial!

*„Dubla“ semnată de Benzema, venită în doar 103 secunde, e a doua cea mai rapidă din istoria Europenelor, fiind depăşită doar de cea a suedezului Henrik Larsson, în poarta Bulgariei, la Euro 2004. Larsson a marcat de două ori, în 71 de secunde!

*28 iunie 2021 a intrat în istoria Campionatelor Europene! Pentru că e ziua care a furnizat cele mai multe goluri, în cele mai puţine partide: 14 reuşite în două meciuri! S-a marcat mai mult doar la 23 iunie 2021, deci tot la această ediţie a Campionatului European (18 goluri). Atunci însă s-au disputat patru meciuri.

*Alt detaliu care a trimis data de 28 iunie 2021 în Cartea Recordurilor: în toată istoria Campionatelor Europene (prima ediţie s-a organizat în 1960) nu se întâmplase ca o echipă condusă cu două goluri, când mai erau zece minute din timpul regulamentar, să revină pentru a egala. Luni, la Copenhaga şi la Bucureşti, acest lucru s-a întâmplat de două ori. Mai întâi, în Spania - Croaţia, iar apoi în Franţa - Elveţia. Şi de fiecare dată, formaţia mai slab cotată a revenit de la 1-3!

*Eliminarea Franţei a avut o conotaţie istorică: a fost doar pentru a treia oară la un Campionat European, când o naţională care a avut un avantaj de două goluri, a ratat calificarea într-o fază eliminatorie! La Euro 1960, în semifinale, Franţa a condus Iugoslavia cu 3-1 şi cu 4-2, dar a fost învinsă cu 4-5! Apoi, la Euro 1976, tot în semifinale, Iugoslavia a avut 2-0 în meciul cu Germania, însă nemţii s-au impus cu 4-2.

*E pentru prima dată când naţionala Franţei ratează calificarea în sferturile unui turneu major, după Mondialul din 2010. În Africa de Sud, „cocoşii“ au părăsit competiţia după faza grupelor.

*Pentru prima dată după 67 de ani, după Mondialul din 1954, Elveţia a atins sferturile unui turneu major.

*Haris Seferovic e doar al doilea fotbalist elveţian care înscrie în două partide succesive la un European. Primul a fost Hakan Yakin, la Euro 2008.

*Steven Zuber (Elveţia) a ajuns la patru pase decisive furnizate la Euro 2020. Niciun alt jucător n-a avut atât de multe assist-uri, într-o singură ediţie a Campionatului European, de când meciurile sunt analizate, începând din 1980.

14 şuturi a avut Kylian Mbappe la Euro 2020, fără să marcheze. Niciun alt jucător de la turneul final n-a fost atât de ineficient.  

Euro 2020, tabloul optimilor

Sâmbătă

*Amsterdam: Ţara Galilor - Danemarca 0-4

*Londra: Italia - Austria 2-1 (după prelungiri)

Duminică

*Budapesta: Olanda - Cehia 0-2

*Sevilla: Belgia - Portugalia 1-0

Luni

*Copenhaga: Croaţia - Spania 3-5 (după prelungiri)

*Bucureşti: Franţa - Elveţia 3-3 (4-5 după loviturile de departajare)

Ieri

*Londra: Anglia - Germania 2-0

*Glasgow: Suedia - Ucraina 1-2 (după prelungiri)

Tabloul sferturilor

*2 iulie, St. Petersburg, ora 19.00: Elveţia - Spania

*2 iulie, Munchen, ora 22.00: Belgia - Italia

*3 iulie, Baku, ora 19.00: Cehia - Danemarca

*3 iulie, Roma, ora 22.00: Ucraina - Anglia

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite