Belarus sfidează pandemia: „Lukashenko ştie ce face!“. Un român povesteşte cum e viaţa în ţara în care votca e sfântă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Alexander Lukashenko e o figură iubită în Belarus
Preşedintele Alexander Lukashenko e o figură iubită în Belarus

Dacă în mai toată Europa viaţa normală a fost oprită şi au fost impuse multe restricţii în lupta cu COVID-19, în schimb, în Belarus abordarea e total diferită, cu rezultate surprinzătoare.

Dacă în Italia şi Spania, ţări aflate de mult timp în carantină, oamenii mor pe capete şi acum, în schimb, în Belarus, cifrele coronavirusului arată astfel: 562 de cazuri confirmate şi doar opt decese. E nevoie însă de o precizare importantă: planează mari suspiciuni asupra corectitudinii acestor date într-un stat totalitar!

Chiar şi aşa, mulţi sunt surprinşi de faptul că în Belarus viaţa merge înainte, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Iar o dovadă în acest sens e că liga naţională de fotbal a început de curând, iar lumea se înghesuie în tribune, savurând spectacolul sportiv. Tocmai de aceea, jurnalistul Andru Nenciu (Digi Sport) a luat legătura cu fostul dinamovist Laurenţiu Lică (45 de ani), care, timp de un an, a evoluat în campionatul din Belarus, la Torpedo Minsk.

Aflat acum acasă, în România, Lică a povestit cum a văzut viaţa, cât timp a trăit în Belarus, o ţară considerată drept comunistă de mulţi oameni.

Ce a povestit Laurenţiu Lică?

*Sunt multe ţări care văd total diferit sportul, fotbalul. Uite, cum e şi Suedia! Dar şi Lukashenko (n.r. - preşedintele ţării în Belarus) percepe sportul drept un izvor de sănătate şi nu consideră că răspândirea virusului se poate produce la o activitate sportivă. Bine, rău, asta e viziunea lui. Am văzut recent, la un derby FC Minsk - Dinamo Minsk (n.r. - 3-2) cum la intrarea în stadion li se lua temperatura celor veniţi la meci. Timpul va arăta dacă a decis corect sau nu. Noi, din afară, îl vedem drept un comunist pe Lukashenko. Din interior, eu nu simţeam asta în 2000. Şi nici pe ei nu-i auzeam că se plâng de ceva.

*Ei sunt altfel, omul ăla (n.r. - preşedintele Lukashenko) conduce ţara şi are probabil şi un sistem medical bine pus la punct. E destul de iubit în Belarus, am mai citit ce se întâmplă pe acolo în ultimii ani. Într-adevăr, e un sistem comunist, dar cu o piaţă liberă din punct de vedere al afacerilor.

*Dacă aveai bani, erai liber să-ţi concretizezi o idee de business şi să pui pe picioare o afacere. Eu nu consider că lumea îi vede ca pe nişte clovni. Sunt şi multe părţi care arată că Belarusul poartă amprenta occidentală. Cel puţin, asta am simţit eu pe parcursul anului petrecut acolo.

*Pot să-ţi relatez nişte imagini din Minsk, care mi-au rămas întipărite în minte. Dacă arunci pe stradă un litru de benzină, nu se supără nimeni! Dacă arunci un litru de vodcă, te omoară lumea! Atât de mult preţuiesc ei vodca! Nimeni nu are voie să-şi bată joc de vodcă în Belarus!

CLICK AICI PENTRU A CITI, INTEGRAL, INTERVIUL

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite