Bayern şi PSG au scris istorie: Cifre fabuloase după finala Ligii Campionilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Lewandowski, cel mai bun atacant din lume la ora actuală
Robert Lewandowski, cel mai bun atacant din lume la ora actuală

Formaţia bavareză nu doar că a câştigat Liga Campionilor de o manieră impresionantă, dar a reuşit şi o serie de borne fabuloase, unele dintre ele în premieră absolută.

Finala Ligii Campionilor, Bayern Munchen - PSG, scor 1-0 (Coman 59), găzduită de stadionul „Da Luz“ din Lisabona a fost, per total, un meci sub aşteptări. 

Când toată lumea spera să asiste la un festival de goluri din partea unor formaţii ultraofensive, a ieşit un meci mai degrabă închis, probabil şi pentru că s-a marcat relativ târziu şi nimeni n-a vrut să rişte inutil.

Chiar şi aşa, această finală a furnizat o serie de cifre şi statistici fantastice, pe măsura celei mai importante competiţii intercluburi din lume. „Adevărul“ prezintă cele mai importante dintre ele, în rândurile de mai jos.

„Lew“, mai tare decât Messi, Ronaldo sau Maradona

*Lewandowski, un zeu! A devenit primul jucător din istoria fotbalului care a reuşit să câştige tripla cupa - campionat - Liga Campionilor, devenind golgheter în cele trei competiţii! Polonezul de 32 de ani a fost cel mai bun marcator în Cupa Germaniei (6 reuşite), în Bundesliga (34 de reuşite) şi în Liga Campionilor (15 reuşite). Per total, „Lewa“ a marcat 55 de goluri pentru Bayern, în toate competiţiile în această stagiune.

*PSG a cheltuit 860 de milioane de euro pe transferuri, în ultimii opt ani, încercând să ia cei mai buni jucători. Ironia sorţii a făcut ca francezii să piardă finala Ligii Campionilor, din cauza unui gol primit de la Kingsley Coman, jucător pe care l-au crescut în academia lor şi la care au renunţat, ulterior.

Flick

*Antrenorul lui Bayern, Hans-Dieter Flick - foto (55 de ani) a preluat echipa de la Niko Kovac, la începutul lunii noiembrie, după un dezastru la Frankfurt, în campionat, 1-5. Acum, Flick a devenit doar al 8-lea antrenor din istorie care câştigă Liga, după ce preia echipa de la altcineva:

1960 Muñoz (Madrid)

1975 Cramer (Bayern)

1982 Barton (Aston Villa)

1993 Goethals (Marseille)

2000 Del Bosque (Madrid)

2012 Di Matteo (Chelsea)

2016 Zidane (Madrid)

2020 Flick (Bayern)

Golul cu numărul 500 pentru un triumf uriaş

*Până la finala de duminică împotriva celor de la Bayern, PSG legase o serie fabuloasă în cupele europene: 34 de meciuri la rând cu gol marcat! Parizienii nu înscriseseră ultima dată în Europa, la 12 aprilie 2016, într-o înfrângere la Manchester, cu United, scor 0-1. Din păcate pentru PSG, seria lor s-a oprit tocmai în finala Ligii Campionilor. De acum, francezii împart recordul meciurilor europene consecutive, cu gol marcat cu Real Madrid. Şi spaniolii au adunat 34 de meciuri la rând, în care au înscris, între mai 2011 şi aprilie 2014.

*Prin victoria din finala Ligii, Bayern a ajuns la 21 de partide oficiale, câştigate la rând, în toate competiţiile! Dintre echipele aflate în primele cinci campionate europene (Serie A, Premier League, Bundesliga, Ligue 1 şi La Liga), doar Atletico Madrid a avut o serie mai bună, cu 22 de victorii oficiale la rând, în 2014.

*Bayern a luat Liga Campionilor, câştigându-şi toate cele 11 partide disputate în această ediţie! Astfel, nemţii au egalat cea mai lungă serie de victorii europene la rând pe care a reuşit-o Barcelona prima dată, între august 2002 şi februarie 2003.

*Francezii au o problemă cu finalele cupelor europene: au pierdut 14 din cele 16 disputate! Doar Marseille a triumfat în finala Ligii Campionilor, ediţia 1992-1993, iar PSG în ultimul act al Cupei UEFA, ediţia 1995-1996.

*Sunt doar 13 jucători în toată istoria fotbalului care au reuşit tripla cupa - campionat - Liga Campionilor, de două ori în carieră: Eto’o (singurul care a reuşit asta cu două formaţii diferite, Barcelona şi Inter), Busquets, Dani Alves, Iniesta, Messi, Pedro, Piqué, Xavi, Alaba, Boateng, Javi Martínez, Thomas Müller, Neuer (foto).

Imagine indisponibilă

*Bayern a reuşit, duminică seară, şi un record istoric: a devenit prima formaţie care cucereşte o cupă europeană, câştigându-şi toate meciurile dintr-un sezon: 11 din 11. Bavarezii au avut şi o medie impresionantă de goluri marcate în Liga Campionilor, 3,9 goluri pe meci!

*Nu doar că a devenit campioana Europei pentru a 6-a oară în istorie, dar Bayern a mai realizat o performanţă: a devenit a patra formaţie care realizează tripla cupa - campionat - Ligă de două ori. Prima dată, bavarezii reuşiseră acest lucru în sezonul 2012-2013, sub comanda lui Jupp Heynckes. În Europa, doar Barcelona se mai poate lăuda cu realizarea triplei de două ori (2008-2009 şi 2014-2015).

*Golul prin care Kingsley Coman a adus victoria celor de la Bayern în finală a mai avut o semnificaţie. A fost reuşita cu numărul 500 în Liga Campionilor pentru Bayern. Doar Real Madrid (567 de goluri) şi Barcelona (517 goluri) au înscris de mai multe ori în această competiţie.

*Kingsley Coman a devenit al 9-lea francez marcator într-o finală de Cupa Campionilor / Liga Campionilor, după Leblond, Templin, Hidalgo, Platini, Boli, Desailly, Zidane şi Benzema.

13 trofee are Real Madrid în cea mai importantă competiţie intercluburi din lume. Bayern, cu şase victorii, tocmai a urcat pe trei, la egalitate cu Liverpool. AC Milan e pe doi, cu şapte trofee.   30 de meciuri fără înfrângere a legat Bayern pentru a încheia sezonul 2019-2020. Bavarezii au bifat 29 de victorii şi o remiză, în ultimele lor 30 de partide oficiale.

CITEŞTE ŞI:

Imaginea zilei: Poza lui Lewandowski în pat, după câştigarea Ligii Campionilor, a devenit virală

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite