Avocatul care s-a lăsat de fotbal la 20 de ani. Cine este Devis Mangia, italianul de pe banca revelaţiei CSU Craiova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Italianul Devis Mangia, antrenorul echipei din Bănie, care s-a lăsat de fotbal la 20 de ani pentru a studia Dreptul, este principalul artizat al ascensiunii oltenilor, care ocupă acum locul doi în clasament.

CSU Craiova trăieşte un vis frumos. După 11 etape de campionat se află în plasa liderului CFR Cluj şi are o singură înfrângere în campionat. Chiar în faţa ardelenilor, după un meci cu destul cântec şi câteva decizii controversate ale arbitrilor. Ascensiunea Craiovei nu poate fi separată de venirea pe banca tehnică a italianului Devis Mangia. 

Prezentat ca un antrenor de Serie A, dar deloc cunoscut în România, tehnicianul de 43 de ani are o poveste interesantă. A jucat fotbal doar până la 20 de ani, pe postul de portar, la o echipă obscură din suburbiile oraşului Milano, Cernosco de Enotria 1908. E clar că n-a avut cine ştie ce talent, din moment ce a renunţat la activitatea competiţională, pentru a se dedica studiilor, alegând Dreptul.

Cum însă microbul i-a rămas în sânge, ca oricărui italian, Devis a început să antreneze în paralel cu studiile de la facultate. A preluat o grupă de copii de la Enotria 1908 şi a mers cu ea pănă în 1999. Rezultatele au contat prea puţin şi mai important a fost faptul că fiind un club aflat sub tutela marelui Inter, un fel de satelit la nivel de junior, Mangia a avut acces la toată metodologia nerro-azzurilor. Pentru tehnicianul Craiovei, fotbalul era un hobby dar şi o posibilitate de a-şi asigura un venit, aşa că a mers înainte şi după absolvirea facultăţii. Tot la juniori, trecând pe la Voghera, Meda, Fioreunzola şi Varedo. Echipe modeste, unde nu era presiune dar care l-au ajutat să-şi definesacă stilul.

Primul contract în liga a cincea

După zece ani de stat la juniori, şi-a început cariera profesionistă, semnând la 30 de ani cu Varese, echipă pe care a preluat-o din liga a cincea italiană. Traseul lui Devis n-a fost deloc spectaculos, bornele sale profesionale însemnând formaţii precum Tritium, Ivrea sau Valenzana. Abia în 2009 a prins un contract mai bun şi a trecut la tineretul lui Palermo. Unde a stat doi ani până s-a ivit şansa de a trece la prima echipă. De unde tocmai plecase Dorin Goian. În 2011, Devis Mangia a fost al doilea cel mai tânăr antrenor din Serie A, după Vincenzo Montella. A stat doar patru luni la Palermo, până în decembrie 2011, când a fost demis de patronul sicilienilor, Maurizio Zamparini,  un adevărat devorator de tehnicieni.

Argint la CE din 2012

Mandatul de la Palermo a fost suficient însă pentru a-i convinge pe şefii Federaţiei italiene să-i dea pe mâini selecţionata Under 21. Mangia este socotit un discipol al marelul Arrigo Sachi, omul care a condus Milanul anilor 1990 către cele mai mari succese din istoria şi a mers cu tineretul Italiei până în finala Campionatului European de tineret din 2012. În ultimul act al competiţiei, Spania a învins Italia cu 4-2. Atunci, Thiago Alcantara a reuşit o triplă, iar Isco a marcat un gol, pentru italieni punctând Immobile şi Borini. Din echipa antrenată atunci de Mangia făceau parte Verratti (PSG), Insigne (Napoli), Florenzi (AS Roma), Immobile (Lazio), Gabbiadini (Southampton), Borini (Sunderland), Sansone (Villarreal), Donati (Mainz). În echipa Spaniei de atunci, pregătită de actualul selecţioner al Spaniei, Julen Lopetegui, evoluau De Gea, Thiago Alcantara, Bartra, Alberto Moreno, Illarramendi, Isco, Morata, Tello, Nacho, Dani Carvajal, Koke sau Muniain.

Rampă de relansare în România

Chiar şi aşa, cu argintul european de tineret în palmares, Devis Mangia n-a reuşit să prindă un loc în Serie A, unde concurenţa e acerbă. Şi-a continuat activitatea în liga secundă italiană, schimbând trei echipe în trei ani, cu mandate oscilante. A acceptat să vină în România, pentru a-şi relansa într-un fel cariera. După modelul Zenga, Bergodi sau Mandorlini, care au avut performanţe în Liga I şi apoi au prins contracte în campionatul italian. Deşi mulţi nu l-au băgat în seamă, Mangia a declarat încă de la investirea la Craiova că obiectivul lui este câştigarea campionatului. A făcut multe schimbări în echipă şi faţă de sezonul trecut CSU este o altă formaţie, în primul rând ca exprimare, dar şi ca atitudine. Şi arată că se poate bate, dacă nu la titlu, măcar la primele locuri.

6 victorii, 4 egaluri şi o înfrângere are CSU Craiova cu Devis Mangia antrenor

Cariera lui Devis Mangia ca antrenor principal:

Ascoli (Serie B)  noiembrie 2015-iunie 2016
Bari (Serie B)  iulie 2014-noiembrie 2014
Spezia (Serie B)  decembrie 2013-iunie 2014
Italia (under 21) iulie 2012-iulie 2013
Palermo (Serie A)  august 2011-decembrie 2011

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite