Avem un stadion modern, acum ne batem pe el: Ministrul Sporturilor, mesaj tăios pentru Federaţia de Rugby

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eduard Novak, omul din fruntea Ministerului Tineretului şi Sportului
Eduard Novak, omul din fruntea Ministerului Tineretului şi Sportului

Arena „Arcul de Triumf“ a fost modernizată, în vederea organizării unor meciuri din cadrul Campionatului European de fotbal la Bucureşti. Recepţia a avut loc la data de 4 decembrie 2020, iar de atunci a apărut un scandal care ia amploare pe zi ce trece.

Concret, în mod tradiţional, „Arcul de Triumf“ a fost casa rugby-ulul românesc. Acum însă, Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) consideră că dreptul de folosinţă a arenei de către Federaţia Română de Rugby (FRR) a încetat, în momentul în care stadionul a intrat în programul de reabilitare. Investiţia s-a realizat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, prin Compania Naţională de Investiţii.

În ultimele 24 de ore, scandalul legat de „Arcul de Triumf“ a luat amploare. Mai întâi, a fost un comunicat publicat pe site-ul Federaţiei Române de Rugby la care a răspuns, astăzi, ministrul Sporturilor, Eduard Novak, la emisiunea Morning Glory de la Rock FM.

Ce a apărut pe site-ul FRR?

Federaţia Română de Rugby solicită Ministerului Tineretului şi Sportului să facă publice grupurile de interese despre care pomeneşte în ultimul său comunicat de presă.

Considerăm că această ultimă comunicare a MTS este o jignire la adresa istoriei sportului nostru, la adresa tuturor sportivilor, antrenorilor şi fanilor noştri.

MTS trebuie să îşi ceară scuze tuturor celor pe care i-a jignit cu această declaraţie gratuită şi nefondată.

Din păcate constatăm că domnul ministru Novak s-a transformat în om politic şi nu mai ţine cont nici de tradiţia, nici de documentele semnate anterior, nici de munca noastră pentru construcţia acestui stadion. Şi nici de faptul că am renunţat la dreptul de folosinţă gratuită pe care îl aveam până în anul 2051.

Menţiunile legate de anumite legi sunt arbitrare şi nu reflectă documentele semnate anterior construirii noului stadion.

Sunt o serie de chestiuni de natură juridică pe care domnul Ministru Novak are datoria morală să le lămurească pentru opinia publică:

Îl rugăm pe domnul ministru Novak sa ne transmită extrasul din lege în care este stipulat nivelul de valoare al unei investiţii la care o federaţie sportivă naţională poate primi drept de folosinţă gratuită. Îi cerem domnului ministru Novak să ne transmită câte discipline sportive au disputat meciuri pe Arena Naţională. În acest caz, dar şi în multe altele, interesele contribuabililor care îndrăgesc şi alte sporturi nu au fost lezate?

Îi atragem atenţia domnului ministru că o federaţie sportivă naţională nu este doar o persoană juridică de drept privat, este o structură sportivă de interes naţional, de utilitate publică, autonomă, neguvernamentală, apolitică şi fără scop lucrativ.

Pentru corecta informare a opiniei publice faţă de comunicatul de presă remis de ministrul Eduard Novak, precizăm:

a. Conform HG 97/2002 FRR a primit în folosinţă gratuită pe 49 de ani un teren în suprafaţă de 41.341 mp din care 26.251,02 suprafaţă construită.

b. În anul 2013 FRR a iniţiat procedurile legale de modernizare a Stadionului Naţional de Rugby Arcul de Triumf. O parte importantă a procesului de reconstruire a stadionului o reprezenta statutul juridic al stadionului. Astfel, în Ordonanţa 25 din 26 iulie 2001 (privind înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii “C.N.I.” – S.A.) este prevăzut că statul poate investi prin această instituţie numai pe terenuri care sunt în proprietatea publică sau privată a statului.

c. Proiectul de revocare a dreptului de folosinţă deţinut de FRR a fost respins de Ministrul Justiţiei deoarece nu exista acordul FRR pentru retragerea acestui drept. Prin urmare, conducerea FRR, de bună credinţă, a renunţat la dreptul de folosinţă gratuită numai pe perioada lucrărilor de edificare a stadionului.

d. În anul 2014, pentru a îndeplini prevederile caietului de sarcini ale UEFA privind candidatura României pentru organizarea unor meciuri din cadrul Turneului Final al EURO 2020, FRR şi-a dat acceptul pentru folosirea stadionului.

e. Aprobarea candidaturii României pentru organizarea acestor meciuri de fotbal s-a produs in anul 2017. Ce trebuie evidenţiat este că FRR a susţinut interesele sportive naţionale implicând-se cu cele mai bune intenţii într-un proiect care presupunea îmbunătăţirea infrastructurii sportive. Într-o scurtă sinteză trebuia precizat că federaţia a gândit de la bun început conceptul de stadion integrat care să răspundă nevoilor pentru sportivii de performanţă.

Aşadar, reconstrucţia stadionului nu a fost condiţionată de organizarea unor meciuri la EURO 2020, acest context conjunctural a apărut pe parcursul procedurilor de proiectare şi avizare a stadionului şi a fost doar un mijloc de a sprijini un sport de echipă, fotbalul, care avea nevoie de suport.

Federaţia a coordonat şi obţinut studiile de prefezabilitate şi fezabilitate. Federaţia a obţinut avizele şi autorizaţiile. Federaţia şi-a dărâmat singură stadionul. Şi multe altele, toate făcute din venituri proprii ale federaţiei. În perioada 2002 – 2020 FRR a investit 2.583.705 euro în cheltuieli de întreţinere şi investiţii ale stadionului, din care 275.913 euro au costat viabilizarea stadionului, avizele, autorizaţiile, studiile, proiectele, etc.

În cele din urmă domnul ministru Novak constată că acest stadion este prea complex ca să poată fi administrat de FRR. Aducem la cunoştinţa publicului că FRR a depus la MTS o analiză cost-beneficiu care atestă cum va întreţine federaţia stadionul şi care vor fi sursele de venit. FRR a fost în permanenţă preocupată de atragerea veniturilor proprii, conştientă fiind că degrevarea bugetului de stat este o obligaţie morală faţă de contribuabili.

Faptul că domnul ministru spune că Rugby-ul nu merită o astfel de bază ne face să credem că MTS acţionează pe principiul „ce am prins, al meu să fie”. De asemenea, domnul ministru Novak încearcă să creeze zâzanie între sporturi şi să creeze Rugby-ului o imagine de sport favorizat.

Pentru a evita aceste discuţii şi pentru o transparenţă totală, cerem MTS să facă publice toate bazele materiale care se află în administrarea/folosinţa gratuită a federaţiilor din România şi valoarea lor şi de asemenea lista tuturor bazelor administrate de MTS şi starea acestora.

Îi reamintim domnului ministru, că în timp ce MTS transmite comunicate de presă, echipa naţionala a început pregătirile pentru calificarea la Cupa Mondială şi va desfăşura mai multe partide, atât în deplasare, cât şi pe teren propriu.

Ca atare, FRR va relua procesul prin care se va ruga pentru un stadion pe care să dispute meciurile şi pentru terenuri de antrenament, la fel cum a făcut şi în ultimele luni.

Încheiem cu un citat din documentele de la acea vreme prin care această bază a revenit sportului nostru. Cu mult înainte de MTS, domnul Novak sau orice alte nume.

“La începutul lui iunie 1913, la solicitarea Comitetului Central al FSSR-ului, Prinţul Gheorghe Grigore Cantacuzino, primarul de atunci al capitalei, hotărăşte ca Primăria să cedeze contra unei chirii modice de un leu pe an, pe tot timpul existenţei acesteia, un teren de cca 25 ha de la Şosea“.

Cum a răspuns Eduard Novak?

*Consider că fanii rugbiului sunt induşi în eroare. Ei nu înţeleg raportul dintre FRR şi MTS, federaţia este un ONG, care vrea să-şi revendice o investiţie de 40 de milioane de euro. 

*Rugbiul o să aibă mult mai bune condiţii ca acum 5-6 ani. Le-am propus şi promis că vor avea prioritate şi ne vom desfăşura şi noi activitatea. Din păcate colegii mei miniştri au promis că după ce se va  termina reabilitarea şi se va termina recepţia, va intra în folosinţă gratuită, printr-o hotărâre de Guvern, dar nu poţi face aşa ceva. Au fost promisiuni scrise pe hârtie, dar nu poţi promite ceva ce nu există. Ca ministru am două linii, una legală şi alta să apăr sporturile. Ei o să se antreneze gratuit, o să joace meciurile gratuit. 

*Noi nu naţionalizăm arenele, apărăm proprietatea făcută din banii cetăţenilor. Haideţi să ajungem la un echilibru între sporturi. MTS sprijină rugbiul, la acest minister mai mult vorbim despre imobiliare, nu este vina mea că avem 333 de spaţii în paragină. 

*Vreau să fac ceva diferit. Dacă eu le garantez că vreau să administrez acest stadion, fără alte combinaţii, cred că ar fi bine pentru toată lumea. FRR este în Top 8 la finanţări, deşi nu au disciplină olimpică calificată. Noi mergem pe rugbi tradiţional, nu rugbi în 7. Are 8 milioane de lei finanţare de la noi. Interesul meu este să sprijin sportul.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite