Aerul condiţionat, un pericol sau o armă în lupta cu coronavirusul? Specialiştii au dat verdictul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu apropierea verii, oamenii vor să ştie dacă pot folosi sau nu sistemul de climatizare. După un prim studiu efectuat de chinezi, au urmat altele realizate în SUA. Şi acum ştim ce avem de făcut.

România încearcă să găsească drumul spre o revenire graduală la viaţa normală, după două luni de carantină, în care restricţiile au afectat toate domeniile de activitate.

Din păcate, în aceste zile, s-a văzut, încă o dată, că sportul de masă e neglijat la noi. Fiindcă abia după ce s-a discutat despre redeschiderea cimitirelor, a parcurilor, a muzeelor, a teraselor şi a restaurantelor, au apărut şi nişte voci care au întrebat, timid, ce se întâmplă cu sălile de sport? Prin comparaţie, în mai toate ţările civilizate, redeschiderea acestor cluburi de fitness a fost prevăzută chiar în prima etapă a relaxării! De aceea, spre exemplu, Ungaria a permis funcţionarea lor, încă de la 4 mai.

În România, abia luni s-a organizat o întâlnire pe această temă, la care au participat ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, şi oameni din domeniu, în frunte cu Gabriel Toncean, preşedintele Federaţiei Române de Culturism şi Fitness (FRCF). Prima veste proastă a fost dată de Toncean, sub forma unei estimări personale: „Părerea mea, care n-are legătură cu ceea ce transmit autorităţile, e că e posibil ca după 15 iunie să fie deschise aceste săli“. Dacă acest scenariu s-ar adeveri, s-ar confirma, încă o dată, că sportul de masă, o prioritate în alte ţări, e printre ultimele griji ale autorităţilor în România!

A doua informaţie apărută în presă, după şedinţa de luni, a fost însă cea cu adevărat controversată. Pe scurt, Gabriel Toncean a propus redeschiderea sălilor, cu scoaterea aparatelor de aer condiţionat din funcţiune! Ceea ce e de neconceput, în contextul în care se apropie vara, şi de neînţeles, dacă urmărim discursul medicilor şi rezultatele diverselor studii.

Pentru a lămuri situaţia, „Adevărul“ a stat de vorbă chiar cu Gabriel Toncean (foto). Acesta şi-a explicat propunerea şi a admis că nu insistă asupra ei, dacă se dovedeşte că aerul condiţionat nu reprezintă vreun pericol. „În primul rând, eu am mai multe săli de forţă şi toate au geamuri. Dacă am propus oprirea aparatului de aer condiţionat, m-am gândit, în schimb, la deschiderea geamurilor. Mi se pare de neconceput ca, în 2020, să funcţioneze cluburi de fitness în beci, fără geam“, şi-a început Toncean discursul.

Imagine indisponibilă

„Apoi, ce am propus legat de aparatele de aer condiţionat a fost, pur şi simplu, părerea mea personală. Nu mă cramponez de ea. Dacă oamenii de ştiinţă, dacă diverse studii, vor arăta că sistemul de climatizare nu reprezintă vreun pericol, atunci să funcţioneze, n-am nicio problemă“, a continuat preşedintele FRCF. 

Atenţionat asupra faptului că aparatele de aer condiţionat funcţionează şi acum în interiorul magazinelor, al supermarket-urilor, al farmaciilor şi al birourilor, Toncean a replicat: „Aşa e. Doar că eu consider că un sportiv, în timpul efortului, expectorează altfel faţă de un om normal, aflat într-un magazin sau într-o farmacie. Dar revin şi spun că, dacă oamenii de ştiinţă sunt de altă părere, atunci n-am nimic împotriva sălilor care folosesc aer condiţionat“.

„Vom afla data redeschiderii într-o săptămână“

Gabriel Toncean a insistat că, după întâlnirea sa cu ministrul Ionuţ Stroe, a simţit că oamenii sunt preocupaţi de redeschiderea sălilor de fitness. „Şi ei ştiu că avem nevoie de sport, fiindcă ne salvează de tot felul de boli. Şi nu putem sta închişi la infinit, ca să ne ferim de coronavirus. Eu cred că, în maxim o săptămână, vom avea o decizie privind data redeschiderii sălilor“, a afirmat preşedintele FRCF.

Studiul chinezilor a fost demontat de americani

De unde a apărut, totuşi, ideea că aparatul de aer condiţionat poate fi periculos, ducând la răspândirea noului coronavirus într-o încăpere? A existat, într-adevăr, un studiu realizat de chinezi, care a arătat că, într-un restaurant, aerul condiţionat a mărit raza transmiterii virusului, prin salivă, cu 1,8 metri. Pornind de la acest studiu, americanii au demonstrat însă că aparatul de aer condiţionat nu numai că nu reprezintă un pericol, dar că lipsa lui poate crea un mediu propice pentru infecţie.

„Nici n-avem convingerea că aparatul de aer condiţionat duce la răspândirea coronavirusului. Respectarea normelor de distanţare socială rămâne cea mai bună armă a noastră, în lupta cu COVID-19. Aparatul de aer condiţionat e ultima noastră grijă“, a declarat, pentru „Business Insider“, profesorul Meghan May, epidemiolog, în cadrul Universităţii de Medicină din New England. 

Această declaraţie a fost susţinută pentru aceeaşi sursă şi de profesorul Qingyan Chen, inginer mecanic, în cadrul Universităţii Purdue. „Unii specialişti au spus că e bine să oprim aparatele de aer condiţionat, dar eu nu cred că aceasta ar fi o abordare corectă. Dacă nu ai o aerisire corespunzătoare, dacă n-ai aer curat, în interiorul unei clădiri, mai ales în lipsa geamurilor, nu faci altceva decât să creezi mediul perfect pentru apariţia diverselor infecţii“, a explicat Chen.

Recomandare: să nu fie frig într-o încăpere!

Ideea că existenţa aparatului de aer condiţionat e chiar necesară într-o încăpere a fost susţinută şi de Ana Rule, asistent-profesor, în cadrul departamentului de Sănătate Publică, la institutul John Hopkins. „Noi chiar recomandăm folosirea aerului condiţionat, pentru prevenirea răspândirii virusului. Cercetările noastre au arătat că, după respectarea normelor de distanţare socială, asigurarea unui sistem corespunzător de ventilaţie, a fost a doua cea mai importantă metodă de prevenire a răspândirii infecţiilor. Asta deoarece sistemul de climatizare scoate aerul ce conţine viruşi dintr-o încăpere, îl filtrează, îl răcoreşte şi îl trimite înapoi“, a explicat Ana Rule. Aceasta a avut însă o recomandare: menţinerea temperaturii interioare, între 21 şi 24 de grade Celsius. Fiindcă, dacă se va face prea frig, cu ajutorul aparatului de aer condiţionat, atunci noul coronavirus rezistă mai mult.

Imagine indisponibilă

Alexandru Rafila: „Să oprim aerul condiţionat e o prostie“

Despre coronavirus şi modalităţile prin care putem reduce riscurile infectării au vorbit atât de mulţi oameni, fără nicio calificare medicală, încât s-au propagat în spaţiul public tot felul de idei aberante! De aceea, am ajuns să vedem oameni purtând măşti în aer liber, deşi prof. dr. Alexandru Rafila (foto), reprezentantul României în Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a spus, în mod repetat, că masca trebuie purtată doar în spaţii închise sau în zonele foarte aglomerate, cum ar fi într-o piaţă. Alt exemplu despre mesaje transmise complet eronat către populaţie: avem indivizi care folosesc masca în timpul alergării, când se află pe bicicletă sau atunci când stau singuri în maşina personală! Din nou, vorbim despre nişte măsuri complet inutile, nerecomandate de niciun medic. Şi acum, acelaşi Alexandru Rafila s-a arătat şocat de faptul că oamenii au ajuns să se teamă de aparatul de aer condiţionat. „Am auzit zilele acestea, mi s-a părut absolut incredibil. Se spunea să oprim instalaţiile de aer condiţionat, pentru că există un risc de transmitere a infecţiei, prin aceste instalaţii. Asta e o prostie, pentru că riscul de transmitere e extrem de redus, mai ales, dacă personalul poartă mască, şi e suficient să le întreţii, să le igienizezi. Gândiţi-vă la o clădire mare de birouri, unde nu există geamuri care se deschid, oamenii poartă mască, iar aerul condiţionat e oprit. E o chestiune de nefuncţionalitate. Suntem tentaţi de foarte multe ori la anumite exagerări, care pun în pericol chiar activitatea pe care o desfăşurăm“, a spus Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

CITEŞTE ŞI:

Cum va arăta sportul după pandemie: CEO-ul World Class România explică ce ne aşteaptă

Ungaria ţine la sănătatea oamenilor: Decizie salutată de toată ţara în plină pandemie

Coronavirusul poate fi combătut: Un medic a oferit două soluţii la îndemâna oricui

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite