WikiLeaks de România Georgian Pop (PSD), despre colegul de partid Iulian Iancu: ”Tipul ăsta e cumpărat de Gazprom”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PSD Georgian Pop apare în doar trei cablograme Wikileaks provenite de la Ambasada SUA la Bucureşti, însă ce a vorbit acolo pare deja să-i înfioare pe colegii săi de partid. O aserţiune interesantă de-a sa apare într-o cablogramă datată 10 decembrie 2008, când se cocea cabinetul coaliţiei PDL-PSD şi se vehiculau diverse nume pentru portofolii.

 În rezumatul discuţiei, ambasadorul subliniază că au folosit întrevederea cu Georgian Pop pentru a transmite un mesaj important: ”alegerea ministrului de Justiţie va fi un test cu hârtia de turnesol pentru a arăta determinarea guvernului de a continua reforma sistemului judiciar şi de a lupta împotriva corupţiei”.

În momentul în care Georgian Pop spunea oficialilor ambasadei posibilele numiri la diverse ministere, el a ajuns şi la ministerul Economiei. Iată ce consemnează cablograma:

”Economie şi Energie: (PSD) Iulian Iancu. (Comentariul lui Pop: Atenţie la acest tip – el este cumpărat de Gazprom (he’s owned by Gazprom) şi va susţine South Stream şi propunerile ruseşti privind capacităţile de stocare a gazului în Mediaş, Moldova şi Bucureşti. El a adăugat ca o paranteză: Băsescu de asemenea susţine South Stream, asta i-a spus lui Putin într-o recentă convorbire telefonică – verificaţi asta, veţi vedea că am dreptate... Nabucco e mort”).

Nabucco şi South Stream sunt cele două proiecte majore – şi concurente – de suplimentare a furnizării de gaz către Uniunea Europeană, primul fiind susţinut de UE, iar cel de-al doilea de Rusia.

Gerogian Pop a mai oferit oficialilor ambasadei americane şi alte informaţii deloc măgulitoare despre colegii săi de partid, precum ”Năstase e o piatră de gât pentru PSD”, ”Geoană susţine de fapt achiziţia de avioane F-16, iar atacurile sale pe această temă sunt doar un joc politic” sau faptul că perspectiva ca Victor Ponta să devină ministru al Justiţiei este ”imposibilă – el doar are gura mare şi nimeni din partid nu are încredere în el”.

„WikiLeaks de România" conţine 1.027 de cablograme, însumând peste 2.700 de pagini, în marea lor majoritate corespondenţa dintre Ambasada SUA la Bucureşti şi Departamentul de Stat. Acestea acoperă perioada anilor 2000-2010. Organizaţia WikiLeaks a fost fondată în anul 2006 de australianul Julien Assange, expert în calculatoare şi presupus hacker. Scopul organizaţiei era acela de a publica documente secrete sau sensibile, obţinute de la anonimi dispuşi să le pună la dispoziţie.

Citiţi şi:

WikiLeaks: NATO nu este impresionată de armata rusă. România, printre ţările nemulţumite de evaluarea NATO

Reacţia Elenei Udrea la zvonurile lansate prin telegramele WikiLeaks: "Bârfe de cartier"

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite