Virgil Păunescu, manager OncoGen: E posibil ca virusul să sufere atâtea mutaţii încât vaccinurile să nu mai fie eficiente peste un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Virgil Păunescu, cercetător şi imunolog la institutul OncoGen din Timişoara, a explicat la Diigi 24 că vaccinurile în dezvoltareaa cum ar putea să nu mai fie eficiente peste un, întrucât virusul a suferit multiple mutaţii şi a ajuns la o tulpină mai agresivă decât cea iniţială, care se multiplică mai rapid.

„Ne aflam in fata unui virus instabil genetic care a suferit câteva zeci de mutaţii în aceste luni. Una dintre mutaţii, despre care s-a mai spus câte ceva, aflată în poziţia 614, un aminoacid care s-a schimbat în tulpina S – cea care este cea mai importantă în privinţa virulenţei acestui virus – a generat o variantă nouă de virus, mai agresivă din multe puncte de vedere decât variantă iniţială Wuhan, şi care în decursul lunii aprilie a înlocuit la nivel mondial tulpina pe care o ştiam noi.

Deocamdată, datele referitoare la agresivitatea acestuia nu sunt foarte clare, dar înclină spre o agravare a bolii. Ce mi se pare cel mai important este că virusul, noua variantă a acestuia, se multiplică mult mai mult. În decurs de două luni a dislocat complet forma iniţială a virusului. Această nouă mutaţie descarcă o cantitate foarte mare de material viral în organismul uman. Mult mai mult decât forma veche. Este o formă mai agresivă, chiar dacă deocamdată nu avem suficiente statistici.

Ce mă îngrijorează pe mine nu este ceea ce spun ruşii, pentru că vaccinarea este facultativă, dar dedesubt nimeni nu vrea să vorbească, pentru că aceste mutaţii pun în pericol aceste vaccinuri. S-ar putea ca peste un an sau jumătate de an, virusul să sufere atâtea mutaţii încât vaccinurile pe care le dezvoltăm acum să nu mai fie eficiente” , a declarat Virgil Păunescu pentru Digi 24.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite