Valeriu Gheorghiţă, despre cum se vor putea vaccina persoanele fără programare cu AstraZeneca. Ce se întâmplă cu centrele nefolosite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Gheorghiţă: De săptămâna viitoare vor fi operaţionalizate şi două centre mobile, adresate prsoanelor din localităţile defavorizate FOTO Mediafax Foto / Alexandru Dobre
Valeriu Gheorghiţă: De săptămâna viitoare vor fi operaţionalizate şi două centre mobile, adresate prsoanelor din localităţile defavorizate FOTO Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Coordonatorul campanie naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă a anunţat că începând de astăzi au fost operaţionalizate 144 de cabinete de vaccinare cu serul produs de compania Pfizer. Din 19 aprilie urmează să fie transformate circa 61 de fluxuri de vaccinare cu AstraZeneca în fluxuri de vaccinare cu Moderna. Sunt anunţate de asemenea noi măsuri ce vizează centrele de vaccinare cu AstraZneca unde nu există adresabilitate.

„Reamintesc faptul că începând cu data de 12 aprilie au fost deschise aproximativ 30 de cabinete noi de vaccinare, cu vaccinul de la copania AstraZeneca, în mod deosebit în localităţile în care erau centre de de vaccinare care au liste de aşteptare pe acest tip de vaccin”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.

Totodată, potrivit coordonatorului campaniei naţionale de vaccinare, au fost deschise 144 de noi cabinete unde se administrează vaccinul produs de compania Pfize.

„De astăzi, 13 aprilie, au fost deschise şi operaţionaţizate 144 de cabinete noi de vaccinare, cu vaccin de de la compania Pfizer. Astăzi deja se efectuează vaccinîri, este prima zi de vaccinare”, a precizat Gheorghiţă.

De asemenea, potrivit medicului, circa 61 de fluxuri de vaccinare AstraZeneca vor fi transformate în fluxuri de vaccinare cu vaccin de la Moderna şi din 20 aprilie vor fi deschise alte noi cabinete de vaccinare cu vaccin de la compania Pfizer.

„Începând cu 19 aprilie, vor fi tranformate circa 61 de fluxuri de vaccinare AstraZeneca, în fluxuri de vaccinare cu vaccin de la Moderna, fără a se desfiinţa centrele respective, în acele locaţii se continuă vaccinarea dozei de repel pentru persoanele care au primit doza unu”, 

Din 20 aprilie vor fi deschise aproximativ 50 de cabinete noi de vaccinare cu vaccin de la compania Pfizer, şi reamintesc, din 7 aprilie a crescut capacitatea de vaccinare per fluz, de la circa 60 la 96  pentru cabinetele de vaccinare cu AstraZeneca, respectiv Moderna şi 72 de persoane pentru vaccinul de la compania Pfizer”, a precizat Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a anunţat de asemenea că în următoarele două zile se va operaţionaliza cerinţa prin care persoanele aflate pe listele de aşteptare vor putea vedea câte persoane mai au în faţă.

„La sfârşitul acestei săptâmâni urma să fie disponibilă cerinţa operaţională prin care fiecare persoană aflată pe lista de aşteptare trebuia să vizualizeze numărul de persoane care se află în faţă pe listă şi ritmul de vaccinare din fiecare centru, însă datorită modificărilor din punct de vedere tehnic au fost prioritizate aceste cerinţe operaţionale pentru a pune în activitate centrele noi care s-au deschis în aceste zile tocmai pentru că în aceste centre se pot vaccina peste 10.000 de persoane în fiecare zi şi astfel se reduce timpul de aşteptare, însă cu sprijinul colegilor de la STS înţeleg că în următoarele două zile va fi disponibilă această facilitate”, a mai anunţat Gheorghiţă.

O noutate anunţată de medicul militar este că persoanele fără programare se vor putea vaccina în cabinetele care administrează vaccin AstraZeneca, dar nu au o cerere prea mare.

„Un alt element important pentru perioada următoare,ieri, la propunerea coordonatorilor din anumite centre de vaccinare, cu vaccin de la compania AstraZencea erau persoane care se prezentau în mod direct pentru a întreba dacă se pot vaccina în centre în care nu erau toate locurile ocupate. Şi atunci desigur că am analizat această posibilitatea de a permite vaccinarea celor care se prezintă direct într-un centru de vaccinare care nu au o programare pe platformă, pentru centrale de vaccinare cu AstraZeneca în care nu sunt ocupate toate locurile, în care nu avem liste de aşteptare se pot prezenta direct persoanele pentru vaccinare, având asupra lor desigur cartea de identitate, este important să fie o stare de sănătate bună. 

Se respectă toate procedurile şi instrucţiunile emise de CNCAV, în ceea ce priveşte activitatea de vaccinare, însă trebuie să ţinem cont de faptul că această posibilitate foarte probabil că va fi implementată începând de la sfârşitul acestei săptămâni, de vineri, pentru a ne asigura că există un număr suficient de doze în centrele de vaccinare, ţinând cont de faptul că în momentul acesta dislocarea dozelor către centrele de vaccinare se face în baza programărilor deja existente în platformă. 

Numărul de persoane care se pot să fie programate şi vaccinate pe un cabinet este maxim 96. Practic,  capacitatea pe care o are un flux în momentul acesta, aşa încât trebuie să înţelegem că nu încercăm o supraaglomerare a centrelor de vaccinare ci o facilitate a accesului persoanelor la vaccinare, mai ales în centrele în care nu avem această adresabilitate, la acest moment”, a explicat Gheorghiţă.

Deţinuţii vor fi vaccinaţi cu Johnson & Johnson

Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că a fost definitivată procedura de vaccinare pentru vaccinul de la compania Johnson & Johnson cu care vor putea fi imunizate şi persoanele private de libertate.

„A fost definitivată procedura de vaccinare pentru vaccinul  de la compania Johnson & Johnson. Ea a fost  trimisă deja în teritoriu către direcţiile de sănătate publică pentru a fi prelucrat personalul vaccinator. De asemenea au fost stabilite cele două instrucţiuni care reglementează activitatea de vaccinare în caadrul persoanelor private de libertate din peninteciare şi de asemenea activitatea de vaccinare a angajatorilor din marile operatori economici.Aceste două instrucţiuni au fost deja transmise către direcţiile de sănătate publică şi de către cei care sunt bineînţeles implicaţi în ducerea la bun sfârşit a acestei etape de vaccinare.

Pe scurt pot să vă spun că la nivelul penitenciarelor se va întocmi o listă cu doritorii pentru vaccinarea. Această activitate se va desfăşura în cabinetele proprii medicale din peninteciare cu resursa umană proprie la care pot participa şi alte categorii de persoane din resursa fiecărui judeţ acolo unde nu există suficientă resursă umană disponibilă şi dozele vor fi preluate dintr- un centru fix după modelul vaccinării din centrele sociale şi rezidenţiale, se va asigura vaccinarea în cadrul penitenciarului în cabinetele medicale, persoane vor fi introduse în registrul electronic naţional al vaccinărilor, iar adeverinţa de vaccinare se păstrează la fişa medicală a fiecărei persoane.

Se va distribui vaccinul de la compania Johnson &  Johnson, tocami pentru a facilita  vaccinarea, pentru că vorbim de o schemă de administrare  cu o singură doză, însă se pot folosi şi alte tipuri de vaccinuri, în măsura în care se respectă lanţul de frig şi celelalte condiţii necesare pentru a menţine caliatea şi eficacitatea acestor vaccinuri”, a explicat Gheorghiţă.

Totodată coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a făcut un anunţ şi înce priveşte definitivarea detaliilor legate de vaccinarea prin intermediul cabinetelor de medicină de familie.

„Un alt important este legat de definitivarea detaliilor legate de vaccinarea prin intermediul cabinetelor de medicină de familie. Mâine va avea loc o şedinţă cu toţi reprezentanţii medicilor de familie de la nivel judeţean şi direcţiile de sănătate publică prin care ne dorim să lămurim întrebările pe tema acestui aspect legat de vaccinarea în cabinetele proprii şi pentru a fi în măsură să debutăm campania de vaccinare, în data de 4 mai, aşa cum am anunţat”, a precizat medicul miltar.

Centre mobile pentru persoanele din localităţi defavorizate

Totodată, potrivit lui, de săptămâna viitoare vor fi operaţionalizate şi două centre mobile, adresate prsoanelor din localităţile defavorizate, fără medici de familie.

„Ceea ce urmează să se întâmple săptămâna viitoare va fi operaţionalizarea a două centre mobile de vaccinare, cu sprijinul colegilor din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, aceste centre mobile deservesc practic localităţile rurale, localităţile defavorizate, care nu au acces la medic de familie, în baza listei cu persoanele doritoare, liste întocmite la nivelul primăriilor. Aceste liste se trimit către direcţiile de sănătate publică şi ulterior se alocă locuri în centrele de vaccinare sau doar o echipă mobilă care va vaccina în cabinete proprii, acolo unde există această falicitate disponibilă şi în felul acesta sperăm să facilităm accesul facilităm accesul persoanelor respective la vaccinare. Vaccinul care se va folosi este vaccinul dde la Johnon& Johnson”, a precizat Gheorghiţă.

Vaccinarea de tip drive-throug

„Un alt aspect important pe care îl analizăm este operaţionalizarea centrelor de vaccinare de tip drive-throug, în mod deosebit în marile aglomerări urbane. Sunt deja judeţe care sunt în fază avansată de organizare a acestor tipuri de activităţi. De asemenea şi la nivelul Capitalei vom organizat cel puţin un astfel de centru, însă detaliile vor fi prezentate în momentul în care vor fi finalizate”, a precizat Gheorghiţă.

Listele de aşteptare vor fi eficientizate

Medicul militar a explicat de asemenea şi cum se va desfăşura noul mecanism ce vizează persoanele aflate pe listele de aşteptare, care vor dispărea de pe liste dacă nu vor confirma locul în urma unei notiificări, în termen de 24 de ore.

„Un alt aspect este legat de lista de aşteptare şi de mecanismul de notificare a persoanelor din lista de aşteptare. Ştim foarte bine că încă de săptămâna trecută am anunţat o schimbare în ceea ce priveşte notificarea persoanelor din listă şi anume în loc de trei notificări succesive se face o singură notificare, astfel încât după ce le 24 de ore, persoana notificată va ieşi din lista de aşteptare sub două modalităţi: fie programându-se în centru, confirmând şi programarea la vaccinare, fie este eliminată din listă dacă nu confirmă programarea, tocmai pentru a da posibilitatea de a notifica celelalte persoane aflate în lista de aşteptare şi a creşte randamentul  la programare. Aceata este şi unul dintre motivele pentru care lista de aşteptare vedem a scăzut destul de mult în aceste zile.  Pentru că nu mai rămân persoanele notificate care nu îşi confirmau programare, a mai informat Gheorghiţă.

Totodată, potrivit lui, la acest moment, sunt peste 505.000 de persoane care se află în lista de aşteptare.

Topul celor şase judeţe cu cele mai multe persoane aflate pe listele de aştepatare

  • Bucureşti rămâne cu cel mai multe persoane- 122.000,
  • Cluj - pentru 52.000,
  • Prahova- peste 26.000,
  • Mureş - peste 21.000,
  • Braşov- peste 20.000,
  • Ilfov- peste 20.000.

De asemenea, începând cu data de 15 martie au fost notificate până în acest moment peste 1,16 milioane de persoane şi s-au efectuat 633.753 de programări noi în centrele de vaccinare.

În ceea ce priveşte categoria persoanelor care a fost programate din listele de aşteptare -

  • circa 28% dintre ele sunt persoane vulnerabile, persoane peste 65 de ani şi persoane cu boli cronice,
  • persoane care aparţin etapei a treia din populaţiei generale - circa 27,6%,
  • persoane care deservesc activităţi esenţiale 6,4%
  • persoanel medical din etapa 1, 0.7%, valoare absolută 7.200 de persoane.
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite