Patru persoane, reţinute în urma percheziţiilor făcute în dosarul care vizează activităţi fictive de colectare şi reciclare a deşeurilor şi ambalajelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
24 de persoane au fost reţinute în urma percheziţiilor făcute în dosarul care vizează activităţi fictive de colectare şi reciclare a deşeurilor şi ambalajelor
24 de persoane au fost reţinute în urma percheziţiilor făcute în dosarul care vizează activităţi fictive de colectare şi reciclare a deşeurilor şi ambalajelor

Patru persoane au fost reţinute în urma celor 24 de percheziţii domiciliare făcute, luni, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Călăraşi, Dolj, Ilfov, Olt, Prahova şi Timiş, în dosarul vizând activităţi fictive de colectare şi reciclare a deşeurilor şi ambalajelor. Totodată, au fost instituite măsuri asigurătorii pe bunuri ale acestora, în valoare de circa 800.000 de euro.

Potrivit Poliţiei Române, în urma celor 24 de percheziţii domiciliare făcute în municipiul Bucureşti şi în judeţele Călăraşi, Dolj, Ilfov, Olt, Prahova şi Timiş, într-un dosar penal în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi spălare a banilor, poliţiştii din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice au reţinut 4 persoane, pentru 24 de ore.

De asemenea, pentru recuperarea prejudiciului estimat, s-au instituit măsuri asigurătorii cu privire la bunurile imobile şi mobile aparţinând persoanelor bănuite, de aproximativ 800.000 de euro. Au fost aplicate sechestre asupra sumelor de bani aflate în conturile bancare ale acestora şi asupra sumelor de bani identificate, în numerar, în locaţiile percheziţionate, respectiv: 359.575 de euro, 941.265 de lei şi 8.206 USD.

Conform sursei citate, pentru întregirea probatoriului se desfăşoară în continuare activităţi procedurale cu persoanele bănuite, precum şi cu persoanele care au calitate de martor şi se analizează înscrisurile şi bunurile ridicate în urma efectuării percheziţiilor domiciliare.

Luni, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice au făcut 24 de percheziţii domiciliare, în Bucureşti şi în 6 judeţe, la persoane şi firme bănuite că ar fi consemnat în fals că ar fi realizat activităţi de colectare şi reciclare a peste 38 de milioane de kilograme de deşeuri de ambalaje.

De asemenea, au fost ridicate documente de la 15 societăţi comerciale şi instituţii publice, într-un dosar penal de evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi spălare a banilor de către persoane implicate în operaţiuni fictive de reciclare a deşeurilor de ambalaje, cu impact negativ atât asupra mediului înconjurător, cât şi asupra bugetului de stat, respectiv Fondului pentru mediu.

În cauză, au fost puse în aplicare mandate de aducere emise pe numele persoanelor bănuite, care au fost duse la sediul poliţiei în vederea audierii.

„Din cercetări a reieşit că, în perioada 2019-2020, prin intermediul unor societăţi comerciale coordonate direct sau prin interpuşi, patru persoane ar fi furnizat unor organizaţii care implementează obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorului, documente justificative în care ar fi consemnat în fals că ar fi realizat activităţi de colectare şi reciclare a peste 38 de milioane de kilograme de deşeuri de ambalaje (PET, sticlă, carton), prejudiciul estimat fiind de 24.707.941 de lei", arăta Poliţia.

În scopul creării aparenţei cu privire la desfăşurarea activităţii de colectare şi reciclare a deşeurilor de ambalaje prin intermediul societăţilor comerciale coordonate de cele 4 persoane bănuite, ar fi fost înregistrate în evidenţa contabilă a altor două societăţi comerciale achiziţii fictive pentru 12.951.000 kg. de sort agregat de sticlă, ce ar fi rezultat în urma prelucrării deşeurilor de ambalaje din sticlă, valoarea acestor cheltuieli fictive influenţând cuantumul obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat de cele două societăţi.

La acţiune au participat şi poliţişti ai inspectoratelor de poliţie judeţene Călăraşi, Dolj, Olt, Prahova şi Timiş, precum şi ai Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, Direcţiei Operaţiuni Speciale şi Institutului Naţional de Criminalistică din I.G.P.R.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite