Valabilitatea Paşaportului COVID a fost prelungită. Doza booster devine obligatorie pentru călătorii în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valabilitatea certificatului verde a fost prelungită Foto: Arhivă
Valabilitatea certificatului verde a fost prelungită Foto: Arhivă

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă propune prelungirea cu încă 30 de zile a Stării de Alertă începând din 7 februarie. În acelaşi timp, România a transpus în legislaţie decizia UE conform căreia certificatul de vaccinare este recunoscut doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 9 luni. Pe plan naţional, a fost prelungită perioada de valabilitate a certificatului.

Autorităţile sanitare propun prelungirea Stării de Alertă cu încă 30 de zile din 7 februarie. Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) de joi mai prevede ca din 7 februarie, accesul în magazinele alimentare situate în centrele comerciale să fie permis tuturor, atât persoanelor vaccinate, cât şi celor nevaccinate, dacă sunt organizate culoare speciale, iar numărul coşurilor de cumpărături este limitat. 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), dr. Raed Arafat, a spus că este vorba despre anumite ajustări aduse prin această hotărâre: „În mall-uri, în centrele comerciale unde existau în interior magazine alimentare, ele erau restricţionate numai la persoanele vaccinate. După mai multe discuţii care au avut loc, s-a ajuns la soluţia că dacă există un culoar dedicat, controlat, de intrare, deplasare şi ieşire, se poate merge în condiţiile în care se merge la celelalte magazine alimentare, dar trebuie stabilit patru metri pătraţi pe persoană, luând în considerare numai spaţiul de vânzare, ce înseamnă că ies din calcul rafturile, zonele de expunere şi rămân numai zonele în care circulă oamenii. Dacă există 50 de persoane limita, atunci sunt 50 de cărucioare“, a explicat el.

Ce măsuri nu se schimbă 

Obligatorie rămâne purtarea măştii medicale sau FFP2, în toate spaţiile, fie închise, fie deschise. Excepţie de la această regulă fac copiii cu vârste sub 5 ani, persoanele singure în birou, prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane; reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane; vorbitorii aflaţi în spaţii închise sau deschise cu condiţia respectării distanţei de minimum 3 metri între aceştia şi oricare dintre celelalte persoane din public; persoanele care fac sport sau lucrează în condiţii solicitante – cu temperaturi ridicate sau umiditate crescută. 

Alte măsuri care rămân în vigoare sunt cele referitoare la participarea persoanelor la activităţi până la maximum 50% din capacitatea maximă a spaţiului în localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori. Acolo unde se depăşeşte această rată, limita de organizare este de 30% din capacitatea spaţiului. 

De la această regulă sunt exceptaţi operatorii economici a căror activitate de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase, unde este permisă participarea până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în judeţele/localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mie. 

Aceşti operatori economici sunt restricţionaţi la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în situaţia în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mare de 3 la1.000 de locuitori. Aceeaşi măsură se aplică şi în ceea ce priveşte activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora, se mai arată în documentul mai sus citat.

Perioadă extinsă pentru PLF 

Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Andrei Baciu a afirmat că Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă (care urmează să fie publicată în MO) să prelungească termenul în care poate fi completat formularul digital de intrare în România (PLF): „Dacă până la acest moment aveam 24 de ore să completăm acest formular, am extins această perioadă la 72 de ore înaintea utilizării formularului. Mai mult, sunt şi cele 24 de ore ulterioare trecerii prin care poate fi prezentat acest formular. Vreau să menţionez faptul că se consideră îndeplinită completarea acestui formular atunci când datele sunt corecte“, a explicat Baciu.

El a adăugat că această OUG prevede categoriile de personal exceptate: “Vorbim în primul rând despre piloţi de aeronave şi personalul navigant al acestora precum şi mecanicii de locomotivă şi personalul feroviar, conducătorii autovehiculelor cu capacitate maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, personalul navigant maritim şi fluvial, precum şi personalul de servire a platformelor maritime, personalul navigant îmbarcat la bordul navelor, elicopterelor şi personalul de deservire a platformelor maritime situate în zona economică exclusivă a României şi care nu se deplasează pe teritoriul altui stat, poliţiştii care participă la misiuni de aducere în ţară, sub escortă, a persoanelor urmărite internaţional şi acelor transferate în vederea continuării executării pedepsei, personalul implicat în executarea misiunilor de transport al pacienţilor, ai serviciilor medicale şi din unităţi sanitare aflate în afara teritoriului României, persoanele care se deplasează pentru locul de muncă şi tranzitează frontiera de stat cel puţin o dată în 24 de ore“. 

Potrivit acestuia, persoanele care fac parte din categoriile exceptate, selectând această opţiune, vor face acest lucru o singură dată. Baciu a afirmat că o altă modificare se referă la datele cu caracter personal care sunt menţinute pentru o perioadă de 6 luni de la completarea formularului. “O altă veste bună este faptul că s-a redus valoarea amenzilor, plafonul minim. Până în acest moment funcţiona un plafon de acordare a amenzilor între 2.000 şi 3.000 de lei. Pragul minim a fost scăzut la 500 de lei“, a mai spus el.

Putem călători în UE doar cu doza booster 

Secretarul de stat a afirmat că România a transpus în legislaţie decizia Uniunii Europene conform căreia certificatul de vaccinare este recunoscut doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 de zile. Totodată, pe plan naţional, a fost prelungită perioada de valabilitate a certificatului, de la 30 iunie la 31 decembrie 2022. ”Actul normativ adoptat astăzi se referă la punerea în aplicare a deciziei UE 1073/2021, care vizează specificaţiile tehnice de implementare a Regulamentului european 963/2021. Practic, acest act transpune şi în România aplicarea acestei reglementări care va fi valabilă şi pentru celelalte state membre pentru călătorii. Vorbim aici şi de Spaţiul Economic European şi de Confederaţia Elveţiană, unde certificatul de vaccinare este recunoscut doar după efectuarea dozei de booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 de zile“, a explicat Andrei Baciu.

El a precizat că ”acest lucru vizează numai partea de călătorii în interiorul Comunităţii Europene, nu se adresează regulilor existente şi felului în care funcţionează societatea în interiorul statelor membre, incluzând aici şi România”.

Mai există o altă prevedere importantă, a mai spus acesta. ”Şi anume faptul că persoanele eligibile pentru a primi un certificat digital de vaccinare, pentru toate dozele efectuate de către respectiva persoană, emise de către statul român sunt: cetăţenii români care au efectuat cel puţin o doză de vaccin în România, cetăţenii UE şi ai Spaţiului Economic European care au efectuat cel puţin o doză de vaccin în România, cetăţenii români şi membrii de familie ai acestora vaccinaţi în alte state terţe cu un vaccin din lista vaccinurilor acceptate de către România, persoanele cu drept de şedere legală pe teritoriul României şi membrii de familie ai acestora”, a conchis secretarul de stat în MS. 

Virusolog român din SUA: Omicron nu este mult mai puţin sever, ci oamenii sunt mai rezistenţi 

Varianta Omicron nu este mult mai puţin severă, ci oamenii sunt mai rezistenţi, pentru că foarte mulţi au imunitate prin vaccinare şi/sau boală în ţările în care au fost făcute primele studii, informează, joi, reprezentanţii RO-Vaccinare, care prezintă rezultatele unui studiu publicat recent în New England Journal of Medicine. 

„Omicron se deosebeşte de variantele precedente prin aceea că a survenit în populaţii mult mai bine imunizate fie prin vaccinare, fie prin valurile anterioare. Ea aduce ca noutate o abilitate excelentă de a reinfecta/infecta vaccinaţi, deci o excelentă capacitate de evaziune imună. Dacă sunt considerate studiile comparative bine desenate, în care pacienţii care au făcut primoinfecţie cu Delta sunt comparaţi cu pacienţii fără imunitate prealabilă care au făcut primoinfecţia cu Omicron, riscul de spitalizare după infecţia cu Omicron este doar puţin mai mic comparativ cu Delta (75% din riscul Delta)”, explică virusologul român dr. Cristian Apetrei, profesor în Departamentul de Microbiologie şi Genetică Moleculară, membru în Centrul pentru Cercetarea Vaccinului şi în Programul Postuniversitar în Microbiologie şi Imunologie (PMI) de la Universitatea din Pittsburgh, SUA. 

Cercetătorul român consideră că toate aceste observaţii arată că „nu trebuie să ne grăbim să clamăm fericirea absolută de a fi expuşi la Omicron”.

Potrivit lui, una dintre cele mai importante concluzii ale acestui articol este că „virusurile nu evoluează inevitabil spre o atenuare a virulenţei; evoluţia pur şi simplu le selecţionează pe acelea care excelează în a se multiplica” (Cristina Morozanu). 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite