Statele din Europa care au suspendat total sau parţial vaccinarea cu AstraZeneca. Compania: „Nu există dovezi că serul produce cheaguri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: EPA-EFE
Imagine: EPA-EFE

Germania a suspendat luni, „cu titlu preventiv”, utilizarea vaccinului anti-COVID-19 al laboratorului britanico-suedez AstraZeneca. Decizii identice au mai luat Spania, Franţa, Italia, Islanda, Norvegia, Danemarca şi Olanda. Austria, Estonia, Letonia, Lituania, România şi Luxemburg opriseră de la utilizare dozele dintr-un lot de vaccinuri. În schimb, compania susţine că serul este sigur.

Există „probe foarte liniştitoare că nu există o creştere a fenomenului cheagurilor de sânge aici, în Regatul Unit, unde a fost administrată majoritatea dozelor (n.r. - de vaccin AstraZeneca-Oxford) în Europa”, a subliniat ieri, la BBC, profesorul Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group, care a dezvoltat vaccinul împreună cu AstraZeneca.

Compania britanico-suedeză a anunţat că a încheiat, duminică, o analiză a procesului de vaccinare cu serul anti-COVID-19 pe care l-a produs şi nu a descoperit vreo dovadă a unui risc crescut de formare de cheaguri sanguine la persoanele inoculate cu acest vaccin, pe care mai multe ţări europene l-au suspendat în urma semnalării unor cazuri de tromboză suspecte, relatează Agerpres.

Ce a relevat analiza pe 17 milioane de persoane din UE

„O analiză atentă a tuturor datelor de siguranţă în urma vaccinării a peste 17 milioane de persoane în Uniunea Europeană şi în Regatul Unit cu vaccinul COVID-19 AstraZeneca nu a relevat nicio dovadă asupra unui risc crescut de embolism pulmonar, tromboză venoasă profundă sau trombocitopenie în niciun grup definit de vârstă, gen, lot sau într-o ţară anume”, afirmă compania farmaceutică într-o declaraţie citată de Reuters şi DPA.

„Numărul cazurilor de cheaguri sanguine raportate în acest grup (de 17 milioane de persoane) este inferior sutelor de cazuri care ar fi aşteptate să survină în rândul populaţiei generale”, notează în aceeaşi declaraţie Ann Taylor, Chief Medical Officer la AstraZeneca.

„Natura pandemiei a condus la o atenţie sporită asupra cazurilor individuale şi în raportarea evenimentelor legate de vaccinare. Noi mergem dincolo de practicile standard de monitorizare a siguranţei medicamentelor autorizate, pentru a asigura siguranţa publicului”, mai menţionează AstraZeneca în anunţul său.

Un al treilea lot de vaccinuri

Un nou lot de vaccinuri AstraZeneca a fost suspendat în Italia, în regiunea Piemont, unde se fac verificări după ce un profesor a decedat la scurt timp de la administrarea vaccinului. Doze din lotul respectiv au ajuns şi în România, iar autorităţile de la Bucureşti aşteaptă o decizie a Agenţiei Europene a Medicamentului. Este vorba despre lotul ABV5811, a relatat duminică presa din Italia.

Anterior, lotul AVB 5300 a fost suspendat în 17 ţări europene, însă doze din acest lot nu au ajuns în România.

Lotul AVB 2856 a fost suspendat în 9 ţări europene, printre care şi Danemarca şi Italia, lotul fiind recepţionat şi în România.

Însă chiar şi Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi „continuarea administrării” vaccinului AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser; conform constatărilor instituţiei europene, numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nefiind superior celui observat pe ansamblul populaţiei, punct de vedere împărtăşit vineri şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite