Tătaru vorbeşte clar despre necesitatea stării de urgenţă: Când avem zece mii de cazuri în trei-patru zile, la nivelul întregii ţări, se impune starea de urgenţă

Tătaru vorbeşte clar despre necesitatea stării de urgenţă: Când avem zece mii de cazuri în trei-patru zile, la nivelul întregii ţări, se impune starea de urgenţă

Foto Gov.ro

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat, într-un interviu pentru AGERPRES, că se impune reinstaurarea stării de urgenţă în România în momentul în care, la nivelul ţării, se înregistrează zece mii de îmbolnăviri în trei-patru zile. Joi, autorităţile au anunţat un număr record de noi cazuri de covid-19, de pe o zi pe alta: 614 noi pacienţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tătaru a spus, în interviul acordat AGERPRES, că în ultimele două săptămâni a avut loc o creştere accelerată a numărului de infectări ca urmare a nerespectării regulilor de distanţare şi de utilizare a măştilor.

„De patru săptămâni a urmat o creştere uşoară, progresivă, pe care ne-am asumat-o în contextul acestor relaxări, dar nu era numai partea noastră, este şi partea de colaborare a celorlalţi. O dată cu nerespectarea unor reguli am putut vedea şi o transmitere comunitară accentuată. Acele aglomerări urbane, că a fost litoral, că a fost Valea Prahovei, au dus spre extensia acestui nou număr de cazuri. O creştere care a fost progresivă accelerată în ultimele două săptămân“, a explicat ministrul Sănătăţii.

Se va reinstitui starea de urgenţă?

Nelu Tătaru a declarat că se va impune revenirea la starea de urgenţă în momentul în care numărul de noi infectări creşte accelerat, cum ar fi o dublare de la o zi la alta. Ministrul Sănătăţii a spus că dacă apare un număr mare de cazuri in câteva localităţi, atunci se va impune carantinarea acelor localităţi.

„Nu instituim starea de urgenţă doar pentru două zile în care am avut un număr crescut de cazuri de peste 500. Instituim acea stare de urgenţă, care este apanajul preşedintelui, în contextul în care avem o perioadă cu transmitere accentuată, la un moment dat, o creştere a numărului de cazuri exponenţial, poate şi dublări de la o zi la alta, într-un context în care transmiterea comunitară este accentuată. (...) Altceva e să apară zece mii de cazuri într-o săptămână- jumătate, două şi alta e să apară zece mii de cazuri în patru-cinci zile. Atunci este impunerea unei stări de urgenţă. În condiţiile în care avem aceste zece mii de cazuri în trei-patru zile la nivelul întregii ţări se impune starea de urgenţă, când avem aceste zece mii de cazuri în trei oraşe diferite atunci carantinăm acele oraşe", a declarat ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru.

Joi, cel mai mare număr de cazuri noi de infecţie cu SARS-CoV-2 în România, de la debutul pandemiei

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat joi 614 noi infecţii cu coronavirus şi 17 decese, centralizate în ultimele 24 de ore.

Numărul total de cazuri urcăla 30.789. În ce priveşte numărul morţilor, acesta se ridică la 1.834. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 22.574 au fost externate, dintre care 20.969 de pacienţi vindecaţi şi 1.605 de pacienţi asimptomatici, externaţi la 10 zile după depistare.
 
La ATI sunt internaţi 240 de pacienţi.  În ultimele 24 de ore au fost efectuate 3.179. Pe teritoriul României, la momentul raportării GCS, erau 7.986 de cazuri active.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: