Tătaru: Ne interesează siguranţa personalului medical, care trebuie să rămână în linia întâi
0Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat că autorităţile sunt interesate de siguranţa personalului medical, unul care trebuie să rămână în prima linie în această perioadă.
El a spus că există cadre medicale infectate cu Covid-19, chiar şi la Institutul "Victor Babeş" din Bucureşti, precizând că trebuie protejat atât personalul sanitar, cât şi întreaga populaţie a României.
Nelu Tătaru a declarat, miercuri seara, la Sibiu, că aici a existat un stoc de materiale sanitare şi de echipamente de protecţie.
"La Sibiu am găsit atât o colaborare între unităţile sanitare şi autorităţile locale şi o capacitate de testare, care în două, trei zile vom avea acel test făcut în acea zi, rezultatul va fi în acea zi. Ţin să menţionez că prin managementul local a existat un stoc de materiale sanitare şi echipament de protecţie, ce nu am găsit în multe locuri, dar Ministerul Sănătăţii prin Unifarm reuşeşte în ultima săptămână să achiziţioneze mai ales de pe piaţa sud-asiatică două milioane de măşti FFP2, ceea ce cereau foarte mulţi din cei aflaţi în spitale, combinezoane, precum şi măşti chirurgicale sau mănuşi. În acestă seară va mai sosi la Sibiu încă un transport pentru măşti şi combinezoane. (...) Avem unităţi sanitare în Sibiu care pot face faţă, avem unităţi sanitare care au în acest moment echipamente, la un stoc mediu, dar vor avea în următoarea perioadă”, a afirmat Nelu Tătaru.
El a menţionat că autorităţile sunt interesate de siguranţa personalului medical, care trebuie să rămâna în prima linie în această perioadă.
"Ţin să menţionez încă o dată că ne interesează siguranţa personalului medical, un personal medical care trebuie să rămână în linia întâi, dar în acelaşi timp ne interesează şi acele precauţii pe care personalul medical sau cetăţeanul de rând trebuie să le respecte. Nu renunţăm, nu relaxăm tocmai pentru acest hop care va veni şi trebuie trecut. Mai avem două, trei săptămâni în care vom creşte ca număr de cazuri, vor exista şi decese, dar trebuie să le gestionăm în limita în care putem gestiona o pandemie, un duşman necunoscut care are în acest moment doar un tratament simptomatic, prin evaluare pentru descoperirea unui vaccin”, a transmis Nelu Tătaru.
Sunt cadre medicale infectate la nivelul fiecărui judeţ
Întrebat dacă sunt cadre medicale infectate cu Covid-19 în Sibiu, ministrul Sănătăţii a răspuns: "Sunt cadre medicale infectate la nivelul fiecărui judeţ. Fiecare cadru medical în pregătirea lui, în asumarea lui, are şi acest risc. Noi trebuie să ne gândim că venim din anumite judeţe, Suceava, unde în momentul acesta avem peste 150 de cadre medicale infectate, avem 1.500 din cei 4.700 de infectaţi acolo. Este o meserie în care există şi acest risc, atâta timp cât ne asumăm să facem o meserie, aş recomanda colegilor mei să respectăm nişte precauţii. Aceste infectări vin într-un context în care din abnegaţia cu care trebuie să ne facem meseria poate la un moment dat omitem ceva. (...) Sunt cadre medicale în toate judeţele care sunt afectate, sunt şi la Victor Babeş în Bucureşti, unde este un institut de boli infecţioase foarte bun şi foarte dezvoltat. Sunt şi vor exista. Nu vreau să ne gândim să ne protejăm pe noi ca şi cadre medicale, avem de protejat un întreg sistem sanitar, avem de protejat o întreagă populaţie a României”.
Nelu Tătaru a menţionat că de săptămâna viitoare va vizita judeţele care au peste 200 de cazuri de coronavirus, după ce în ultimele zile a mers în judeţele cu peste 100 de cazuri de persoane infectate cu Covid-19.