Un procent infim al populaţiei s-a imunizat natural împotriva COVID -19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imunizarea naturală a românilor în faţa Covid-19 e scăzută
Imunizarea naturală a românilor în faţa Covid-19 e scăzută

Prima cercetare care a urmărit să vadă în ce măsură s-a făcut imunizarea naturală a persoanelor din România expuse la infecţia cu noul coronavirus a arătat că proporţia este de sub 2%. Astfel, experţii avertizează că până la apariţia unui vaccin eficient, măsurile sanitare recomandate de autorităţi trebuie respectate şi după 15 mai.

Un studiu care a avut drept scop să determine care este nivelul şi care e ritmul de imunizare naturală a populaţiei din România, în condiţiile în care mulţi dintre pacienţii asimptomatici infectaţi cu SARS-CoV-2 nu se regăsesc în statisticile oficiale, arată că doar sub 2% din populaţie a căpătat imunitate în urma expunerii la noul coronavirus.

„Ipoteza noastră a fost următoarea: câţi dintre noi au făcut forme de boală inaparentă, forme uşoare peste care au trecut fără ca boala să fie identificată sau asociată infecţiei cu COVID-19? Am vrut să identificăm acel eşantion de persoane şi să vedem dacă există un răspuns mult mai mare în populaţie faţă de cel pe care îl cuantificăm noi numărând doar cazurile infectate pe care le ştim, întrucât pacientul a fost internat în spital, există un test PCR pozitiv, deci avem un diagnostic mult mai clar al prezenţei virusului în organism”, explică dr. Larisa Chiriac, directorul medical al Medlife, compania de servicii medicale care a derulat studiul.

Cercetarea a cuprins 1.005 persoane, cadre medicale şi personal medical auxiliar din 15 oraşe în care există clinici şi spitale ale companiei. Capitala are cea mai mare pondere în rezultatele studiului, 48%, în timp ce oraşele Arad, Braşov, Cluj şi Sibiu contribuie fiecare cu o pondere cuprinsă între 6 şi 16%. Restul personalului medical testat şi intervievat provine din oraşe precum Constanţa, Craiova, Piatra Neamţ, Ploieşti, Galaţi, Brăila, Iaşi, Piteşti, Târgovişte şi Timişoara, se mai arată în studiu.

„Va trebui să respectăm în continuare măsurile de igienă”

Dacă am avut infecţia, organismul nostru a produs anticorpi care au „luptat” împotriva bolii, iar acest lucru se poate vedea în analize specifice de sânge. „Prezenţa IgG arată trecerea prin infecţie. Procentul pe persoane care a trecut prin boală şi pe pe care noi l-am identificat este sub 2%. Aceasta înseamnă că, până în acest moment, nu putem face dovada întâlnirii multora dintre noi cu boala, că nu avem marker, la populaţia pe care noi am testat-o, care să demonstreze că am trecut prin infecţie. Prin urmare, în continuare, va trebui să respectăm acele măsuri de igienă, acele măsuri de distanţare socială, va trebui să ne spălăm corect pe mâini şi va trebui să purtăm masca de protecţie corect dacă vrem să nu ne infectăm”, mai spune dr. Larisa Chiriac. Pentru a ne putea gândi că se întrerupe lanţul transmiteriii virusului în comunitate ar trebui să avem o proporţie de imunitate naturală dobândită în urma expunerii de 60-70% postinfecţie.

Una dintre explicaţiile proporţiei mici de imunitate naturală dobândită în urma expunerii ar putea fi aceea că nu ne-am prea expus, în urma măsurilor impuse de autorităţi. „Pe de altă parte, trebuie să ne gândim că nu toată lumea a respectat aceste măsuri. Ar fi salutar să spunem că am avut un plan de acţiune care a fost respectat întocmai de toată lumea şi aceste rezultate sunt consecinţa urmării acestui plan”, e de părere dr. Larisa Chiriac.

Un alt aspect care trebuie avut în vedere este că nu avem nicio garanţie că imunitatea naturală poate fi dobândită postinfecţie. Însă: fiind o boală infecţioasă, deducem urmând modelele, tiparele acestor boli că vom obţine o imunitate. „Cât va dura, cum va fi – pentru toată viaţa, pentru un an – nu ştim. Tot ce ştim noi, până în acest moment, e, cumva, bazat pe studii observaţionale: se întâmplă, vedem şi acţionăm în consecinţă.”, spune medicul.

Atfel că până la apariţia unui vaccin eficient care să prevină infecţia este recomandat să păstrăm şi după 15 mai – dată la care au fost anunţate anumite măsuri de relaxare a restricţiilor impuse de autorităţi – acele obiceiuri de igienă de până acum. „Chiar dacă Guverrnul va relaxa măsurile impuse, cred că fiecare dintre noi trebuie să continue să fie responsabil, să se protejeze pe sine şi pe cei din preajmă”, conchide dr. Larisa Chiriac.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite