STUDIU Care sunt efectele vaccinului contra dependenţei de cocaină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
17,5 milioane de adulţi din Europa au consumat cocaină cel puţin o dată pe parcursul vieţii
17,5 milioane de adulţi din Europa au consumat cocaină cel puţin o dată pe parcursul vieţii

Vaccinul contra dependenţei de cocaină are rezultate promiţătoare, deşi se află încă în testare. Cercetătorii au adăugat un nou ingredient în vaccin, iar acesta a devenit mult mai eficient. Până acum, noul vaccin a fost testat doar pe şoareci, dar rezultatul este unul pozitiv, arată publicaţia internaţională Medical Xpress.

Vaccinul nu este injectabil, ci sub formă de picături de nas. Odată administrat, acesta ajută sistemul imunitar să reacţioneze la cocaina din corp, prin producerea de anticorpi. Pe scurt, nu mai apare senzaţia tipică pe care consumatorii o resimt acut şi de care sunt dependenţi, aceea de desprindere de realitate, de euforie. „Prin crearea de anticorpi care blochează activitatea drogului, putem preveni senzaţia de euforie care este asociată consumului de cocaină. Iar dacă nu mai apare senzaţia de euforie, pacienţii au mai multe şanse să rămână în programele de dezintoxicare şi să scape, într-un final, de adicţie”, a explicat autorul studiului, expertul  în Patologie, Herman Staats, profesor de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii Duke (SUA). Concret, oamenii de ştiinţă au comparat comportamentul şoarecilor cărora le-a fost administrată cocaina cu cel al şoarecilor care au primit drogul, dar şi vaccinul. Cei din urmă se mişcau mai lent şi erau mai puţin energici, ceea ce arată diminuarea senzaţiei de euforie pe care consumatorii o resimt atunci când se droghează.

Specialiştii trag un semnal de alarmă privind dependenţa de cocaină, care este una dintre cele mai greu de tratat, iar în prezent nu există tratamente sau terapii în acest sens. Cocaina intră rapid în creier şi are efecte asupra sistemului nervos central, creând rapid dependenţă. Consumul ocaziţional duce la halucinaţii, paranoia şi depresie, iar cel  pe termen lung, la probleme grave de inimă, atac cerebral şi infarct, conform Centrului american de resurse privind adicţiile. Numai în Statele Unite se estimează că sunt 2,2 milioane de consumatori, conform unui studiu derulat la nivel naţional, în 2017. De atfel, Statele Unite sunt pe primul loc, cu cel  mai mare număr de consumatori. Europa de Est se află pe locul doi, iar Australia, pe locul 3.

În ceea ce priveşte consumul de cocaină în Europa, o analiză realizată de către Centrul european de monitorizare pentru droguri şi adicţia de droguri, arată că în 2017 existau 17,5 milioane de adulţi  (15-64 ani) care au consumat cocaină cel puţin o dată pe parcursul vieţii. Dintre aceştia, 2,3 milioane cu vârsta între 15-34 de ani au precizat că s-au drogat cu cocaină în 2017.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite