STUDIU Autismul la copii, depistat cu ajutorul unei aplicaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primele semne care indică autismul la copii

O aplicaţie care ar fi utilă în diagnosticarea mai rapidă a autismului la copii a fost creată după mai bine de cinci ani de muncă asiduă. Cercetătorii de la Duke Engineering şi Duke University School of Medicine au dezvoltat aplicaţia care ar putea ajuta la screeningul pentru autism la copiii mici, conform medicalxpress.com.

Aplicaţia administrează, pentru prima dată, formulare de consimţământ şi chestionare pentru cei care au în grijă copii (părinţi) şi apoi foloseşte camera foto pentru ”selfie”  pentru a colecta videoclipuri ale reacţiilor micuţilor, în timp ce aceştia vizionează filme, pentru a analiza dacă există comportamente care prezintă trăsături ale autismului, informează medicalexpress.com

Videoclipurile despre reacţiile copilului sunt trimise către servere speciale, unde software-ul de codificare comportamentală automată urmăreşte mişcarea reperelor video pe faţa copilului şi cuantifică emoţiile şi atenţia micuţului. 

Prin intermediul aplicaţiei, echipa Duke a reuşit să colecteze datele de comportament de la aproximativ 1.700 de copii - mult mai mult decât cei între 50 şi 100, de obicei, găsiţi într-un studiu TSA. Cu acea cantitate de date în mână, cercetătorii au descoperit până acum că aplicaţia are o acurateţe de 90% pentru unele subseturi de comportamente. „Cu cât mai mulţi algoritmi, cu cât mai mulţi oameni, cu cât mai multe resurse pe care le punem la aceste date, cu atât mai bune sunt rezultatele potenţiale pentru pacienţi", a spus Sapiro într-un articol publicat în Wired. "Îmi doresc ca fiecare copil din lume să se întâlnească cu un specialist TSA, dar asta e nerealist. Dacă am putea oferi screening TSA la scară largă, aceasta ar fi o contribuţie extraordinară.” 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite