STUDIU Aroganţa la volan, direct proporţională cu valoarea maşinii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu cât maşina este mai scumpă, cu atât cedarea trecerii pietonilor nu constituie o opţiune validă pentru conducătorii auto. Cel puţin, asta arată un studiu recent realizat de către o asociaţie din Statele Unite privind siguranţa rutieră (Governors Highway Safety Association), care susţine că valoarea maşinii determină comportamentul şoferului în trafic.

Psihologul Ionel Simionca, de la PsihotraiQ arată că cei care nu cedează trecerea pietonilor sunt cei care se lasă „influenţaţi” de maşina pe care o conduc şi suferă de o criză de identitate şi imagine. 

Concret, studiul american a urmărit să vadă dacă acţiunile unui şofer se modifică în funcţie de costul estimat al maşinii sale. Astfel, potrivit studiului, la fiecare creştere cu 1.000 de dolari a preţului maşinii, probabilitatea ca şoferul să oprească la trecerile de pietoni scade cu 3%. Prin urmare, şoferii s-au oprit în faţa pietonilor doar în 27.98% din cazuri, deşi astfel au încălcat legea. În plus, conducătorii tind să cedeze trecerea mai mult femeilor (în 31.33% din cazuri) decât bărbaţilor (24.06%), comportament similar atunci când este vorba de culoarea pielii pietonilor: 31.17% din şoferi au cedat persoanelor cu ten deschis şi doar 24.78%, celor cu ten măsliniu/închis. În acelaşi timp, studiul mai relevă că şoferii bărbaţi, dar şi tinerii au un comportament mai riscant la volan decât femeile şi tinerele.

„Achiziţionarea unei maşini se face şi pentru imagine şi putere, nu doar pentru calitatea sa” Ionel Simionca,  Psiholog, vicepreşedinte PsihotrafiQ

Achiziţionarea unei maşini se face şi pentru imagine, nu doar pentru calitatea sa, arată Ionel Simionca, vicepreşedinte al Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră – PsihotrafiQ. „Contează nu atât marca maşinii, cât puterea pe care aceasta o are. Există mai multe studii asemănătoare, care arată că tipul de maşină influenţează comportamentul şoferului în trafic. Spre exemplu, şoferii care au maşini cu geamuri fumurii tind să fie mai agresivi şi să încalce regulile în trafic, comparativ cu cei care conduc decapotabile şi prin urmare, fiind mai expuşi, tind să respecte regulile. La fel, conducătorii auto cu maşini performante dar şi foarte scumpe, tind să fie mai precauţi în trafic, decât cei cu maşini puternice, dar mai accesibile din punct de vedere financiar.  În plus, s-a tot demonstrat că şoferii bărbaţi şi tineri tind să fie agresivi în trafic, neatenţi la pietoni sau la ceilalţi participanţi la trafic”, a spus Simionca. 

În medie, valoarea maşinilor care opresc la trecerile de pietoni este de 5.900 de dolari, în timp ce valoarea medie a celor care nu au oprit se ridică la 8.000 de dolari, mai arată studiul. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite