Sondaj: Şapte din zece români consideră că epidemia de Covid-19 nu va dispărea curând. Care este cea mai mare îngrijorare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un sondaj efectuat în aprilie arată care sunt cele mai mari temeri ale românilor în acestă perioadă
Un sondaj efectuat în aprilie arată care sunt cele mai mari temeri ale românilor în acestă perioadă

Un sondaj Irsop, realizat în perioada 22-25 aprilie, şi publicat de HotNes, arată că şapte din zece români consideră că epidemia de coronavirus nou nu va dispărea prea curând şi că prăbuşirea economiei este un pericol mai mare decât epidemia în sine.

Statul – instituţiile statului - este perceput ca slab de 75% din români. Iar atunci cînd încrederea în instituţii e mică, oamenii tind să nu aplice recomandările de disciplină sanitară la modul riguros, potrivit aceleiaşi surse. În plus, 27% din români au senzaţia că oamenii au devenit mai buni în această conjunctură. 

Mai mult de jumătate din repondenţi – 52% - se tem şi sunt deprimaţi. Când este de lungă durată, teama însăşi devine un risc de sănătate. Peste 70% din repondenţi consideră că epidemia va rămâne, ceea ce înseamnă că oamenii vor trăi cu spaima că faza acută se poate opricând reîntoarce. 

Prăbuşirea economiei îi preocupă pe cei mai mulţi oameni. Peste 70% consideră că prăbusirea economiei reprezintă un pericol mai mare decât epidemia. În aprilie, majoritatea populaţiei a reusit să-si menţină nivelul de trai, dar venitul disponibil a dispărut pentru 38% din gospodării şi şomajul s-a instalat în 19% din familii. 

Guvernul, mai de încredere decât Parlamentul 

Guvernul este apreciat de mai mult de jumătate din populaţie  - 55% - care crede că îsi face treaba “bine” sau “foarte bine”. Aprecierile sunt însă destul de volatile în funcţie de informaţiile care apar în media, în timp ce Parlamentul nu se bucură de prea multă simpatie - 36%. 

Aproape toţi vor ca Presedintele  - 87% - sau Guvernul  - 80% - să aibă fiecare puterea pe care o au acum sau o putere mai mare. Este normal însă ca în momentele dificile electoratul să dorească o limitare a puterii liderilor, dacă puterea este exercitată democratic si liderii obţin rezultate. Peste 80% cred că, prin impunerea carantinei, statul a urmărit protejarea sănătăţii, nu îngrădirea libertăţii cetăţenilor.

După revenirea la normal – 50% - ar dori ca PNL să guverneze în continuare, iar 48% doreşte o schimbare. Cei care doresc schimbarea sunt mai ales cei care se asteaptă să piardă economic din cauza crizei.

Statul în ansamblu este perceput ca slab de către cei mai mulţi  - 75%. Repondenţii -41% - consideră că, datorită vremurilor prin care trecem, românii au devenit mai solidari. Un trend real spre mai multă solidaritate interumană ar putea avea o valoare inestimabilă pentru progresul României.

Numai 27% au impresia că românii au devenit mai buni în această perioadă. Una din explicaţii ar putea fi că dovezile există, dar nu sunt foarte bine popularizate. 

Pentru realizarea sondajului, Irsop a intervievat prin telefon, 710 persoane între 22 si 25 aprilie. Esantionul este reprezentativ la nivel naţional pentru întreaga populaţie în vârstă de peste 18 ani din România. Marja de eroare este de 3,7%. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite